Alles over de Flat-coated Retriever hondenras: Flatcoated retriever

De Flatcoated Retriever is rond 1850 in Engeland als ras ontstaan uit kruisingen van setters met middelgrote honden die afkomstig waren uit Newfoundland

De Flatcoated Retriever, met zijn kenmerkende glanzende zwarte of leverkleurige vacht, staat bekend als een uiterst vriendelijke en energieke gezinshond. 

Dit ras, oorspronkelijk gefokt als jachthond in het Verenigd Koninkrijk tijdens de 19e eeuw, excelleerde in het apporteren van geschoten wild, dankzij zijn uitstekende zwemvermogen en zachte beet. 

De Flatcoated Retriever, vaak vergeleken met zijn neef, de Golden Retriever, is ontstaan uit een mix van de oorspronkelijke “Wavy Coated Retriever” met andere rassen zoals de Setter, de Newfoundland en mogelijk de Labrador Retriever, om zijn vaardigheden en fysieke kenmerken te verfijnen.

Door de jaren heen heeft de Flatcoated Retriever zich niet alleen bewezen als een uitmuntende jachthond maar ook als een geweldige gezelschapshond, dankzij zijn aanhankelijke aard en sterke wens om samen met zijn baas te werken. 

Rasverenigingen, zoals de Nederlandse Flatcoated Retriever Club, zetten zich in voor de gezondheid en het welzijn van dit ras.

Zij vragen aandacht voor erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie en patella luxatie, en benadrukken het belang van vroege socialisatie en training.

FCI Groep 8 Retrievers, Spaniels en Waterhonden

De Flatcoated Retriever, een ras dat bekend staat om zijn glanzende vacht en opgewekte aard, is een lid van FCI Groep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden. 

Deze groep omvat honden die zijn gefokt om wild op te sporen, terug te brengen, en in en rond het water te werken. 

De Flatcoated Retriever blinkt uit in al deze taken, dankzij zijn oorsprong als jachthond. Zijn unieke combinatie van schoonheid, intelligentie en veelzijdigheid maakt hem tot een favoriet voor zowel showring als veldwerk.

Vacht en uiterlijk van de Flatcoat

De Flatcoated Retriever, een stralend middelpunt van het hondenras, is herkenbaar aan zijn glanzende zwarte of leverkleurige vacht. 

Dit actieve hond ras, gefokt voor het apporteren van wild, toont een combinatie van elegantie en kracht. Met zijn lange, gladde haren en unieke silhouet, trekt de Flatcoat zowel in het veld als in de showring de aandacht. 

Reuen en teven verschillen enigszins in schofthoogte, maar delen de kenmerkende vrolijke en vriendelijke uitstraling. 

De lange haren, vooral tussen de tenen en achterkant van de poten, vereisen regelmatige borstelbeurten om klitten te voorkomen en de gezondheid van de vacht te behouden.

De Flatcoated Retriever heeft een lichte stop tussen de ogen, en de oren zijn middelgroot en hangend, wat bijdraagt aan hun expressieve gezicht. Hun staart, kort en recht, weerspiegelt hun blijmoedige aard.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Flatcoated Retriever, bekend om zijn vrolijke aard en levendigheid, is helaas ook gevoelig voor bepaalde erfelijke ziektes en aandoeningen. 

Hier volgt een lijst van enkele veelvoorkomende aandoeningen bij dit ras:

 1. Heupdysplasie – Een erfelijke aandoening die kan leiden tot artritis en pijn in de heupgewrichten.
 2. Patella Luxatie – Het verschuiven van de knieschijf, wat ongemak en kreupelheid kan veroorzaken.
 3. Progressieve Retina Atrofie (PRA) – Een oogaandoening die uiteindelijk tot blindheid kan leiden.
 4. Glycogeen Opslagziekte (GSD) – Een zeldzame stofwisselingsstoornis die de opslag van glycogeen beïnvloedt.
 5. Familiale Nefropathie – Een ernstige nierziekte die jonge honden kan treffen en vaak leidt tot nierfalen.
 6. Kanker – Helaas hebben Flatcoated Retrievers een hoger risico op verschillende vormen van kanker, waaronder maligne lymfoom en hemangiosarcoom.

Het karakter van de Flat coated Retriever die jong van geest is

De Flatcoated Retriever, zowel in pup als volwassen stadium, staat bekend om zijn vriendelijke en vrolijke karakter. 

Deze honden, beschikbaar in zwart of leverkleurig, zijn over het algemeen zeer mensgericht en genieten ervan om samen met hun baas actief te zijn. 

Vanaf jonge leeftijd tonen Flatcoats een sterke drang om te apporteren en gebruiken ze hun lange haren tussen de tenen en staart om uitstekend in het water te werken.

Als pups zijn Flatcoated Retrievers onstuimig en vol energie, vereisen ze veel beweging en mentale stimulatie om ongewenst gedrag te voorkomen. 

Ze houden van lange wandelingen, jachttraining en behendigheid, wat hen helpt hun energie kwijt te raken en hun apporterende instinct te gebruiken. 

Een consequente opvoeding is essentieel, aangezien deze honden slim zijn en snel leren, maar soms wat druk kunnen zijn.

Ook als volwassen hond behouden Flatcoated Retrievers hun jonge geest en blijven ze graag actief. Ze zijn bekend om hun liefdevolle en aanhankelijke aard, graag samenwerkend met hun eigenaar. 

Het is belangrijk om te onthouden dat deze honden nooit te lang alleen gelaten moeten worden, aangezien ze zeer gehecht raken aan hun familie.

De Flatcoated Retriever geniet van zijn wandeling door het bos

De verzorging van dit hondenras

Ze genieten van apporteren en samenwerken met hun baas, wat hen helpt om zowel fysiek als mentaal gestimuleerd te blijven. 

Naast fysieke activiteiten, zoals wandelen of naast de fiets lopen, is training essentieel voor deze slimme honden. Ze staan bekend om hun makkelijk te trainen en mensgerichte karakter, wat hen geschikt maakt voor allerlei hondensporten.

De vacht van de Flatcoated Retriever vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen, vooral in de langere haren rond de benen en staart. 

Hoewel de vacht over het algemeen onderhoudsvriendelijk is, helpt regelmatig borstelen om de hond schoon en gezond te houden.

Het is belangrijk om alert te zijn op gezondheidsproblemen die in het ras kunnen voorkomen, zoals heupdysplasie. 

Raadpleeg de Raad van Beheer of rasverenigingen voor informatie over gezonde ouderdieren en advies over de verzorging. 

Flatcoated Retrievers zijn laat volwassen, wat betekent dat ze lang hun speelse en levendige gedrag behouden.

Socialisatie en opvoeding van de Flatcoated Retriever

Socialisatie en opvoeding zijn cruciale aspecten in het leven van een Flatcoated Retriever. Vanaf puppy leeftijd is het belangrijk om hen bloot te stellen aan diverse situaties, mensen en andere honden om hun vriendelijke en aanhankelijke karakter te versterken. 

Dit ras staat bekend om zijn vrolijkheid en leergierigheid, wat het trainingsproces vergemakkelijkt. 

Ze reageren goed op positieve bekrachtiging en zijn enthousiast om nieuwe commando’s te leren, wat hen geschikt maakt voor zowel basisgehoorzaamheid als geavanceerdere hondensporten zoals behendigheid en jachttraining.

Deze retrievers hebben een natuurlijke neiging om te apporteren, wat kan worden gebruikt als een effectief onderdeel van hun training en dagelijkse oefeningen. 

Echter, door hun energieke en soms onstuimige aard, is consequente opvoeding van jongs af aan essentieel. Dit helpt bij het voorkomen van ongewenst gedrag en zorgt ervoor dat de hond goed kan omgaan met diverse situaties en omgevingen.

Flatcoated Retrievers zijn sociale honden die graag deel uitmaken van het gezin. Het integreren van spel en interactie in hun training versterkt de band met hun baas en ondersteunt hun mentale welzijn.

Hoeveel ervaring vereist een Flatcoated Retriever

De Flatcoated Retriever, bekend om zijn vriendelijke en vrolijke karakter, is geschikt voor zowel ervaren als onervaren hondeneigenaren. 

Dankzij hun aanpassingsvermogen en bereidheid om te leren, kunnen zelfs beginners succesvol een Flatcoated Retriever opvoeden, mits zij zich inzetten voor consistente training en socialisatie. 

Het ras staat open voor commando’s en reageert goed op positieve versterking, wat het leerproces bevordert.

Ervaring kan echter helpen om bepaalde uitdagingen beter te navigeren, zoals hun soms onstuimige energie en de neiging om laat volwassen te worden. 

Een ervaren eigenaar zou wellicht beter uitgerust zijn met strategieën voor het beheersen van deze eigenschappen, en zou ook kunnen profiteren van de hond’s vermogen om te excelleren in behendigheid, jachttraining en andere hondensporten.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Flatcoated Retriever. Dit ras staat bekend om zijn intelligentie, vrolijkheid en energie, wat hen geweldige metgezellen maakt. 

Echter, zonder de juiste training kunnen deze eigenschappen leiden tot ongewenst gedrag, zoals overmatig blaffen, springen op mensen, en ongehoorzaamheid. 

Vanaf puppy leeftijd is het cruciaal om te beginnen met basiscommando’s en socialisatie om een sterke basis te leggen voor goed gedrag.

De Flatcoated Retriever heeft een natuurlijke drang om te apporteren en werkt graag samen met zijn baas, wat hem uitstekend geschikt maakt voor behendigheid, jachttraining en andere hondensporten. 

Deze activiteiten bieden niet alleen noodzakelijke fysieke beweging, maar stimuleren ook mentaal, waardoor de band tussen hond en eigenaar versterkt wordt.

De Flatcoated Retriever speelt in het bos

Hoeveel beweging heeft een Flatcoated Retriever nodig?

De Flatcoated Retriever is een energieke en actieve hond die dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid beweging nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. 

Dit ras is oorspronkelijk gefokt als jachthond, wat betekent dat ze een natuurlijke behoefte hebben aan fysieke activiteit en mentale stimulatie. 

Een volwassen Flatcoated Retriever heeft minimaal twee uur beweging per dag nodig. Dit kan bestaan uit lange wandelingen, hardlopen, zwemmen, en spelletjes die hen mentaal uitdagen, zoals apporteren.

Naast dagelijkse wandelingen is het aan te raden om ze regelmatig mee te nemen naar open ruimtes waar ze veilig los kunnen lopen en spelen. 

Hun hoge intelligentie en sterke apporteervermogen maken hen ook uitstekend geschikt voor behendigheidstraining en andere hondensporten. 

Deze activiteiten helpen niet alleen om hun energie kwijt te raken, maar versterken ook de band tussen hond en eigenaar

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren bij deze rassen

De Flatcoated Retriever staat bekend om zijn vriendelijke, optimistische karakter en uitstekende omgang met zowel kinderen als andere huisdieren. 

Deze honden zijn van nature aanhankelijk en genieten van het gezelschap van hun menselijke familieleden, inclusief kinderen. 

Hun geduldige en speelse aard maakt ze tot ideale speelkameraden voor kinderen, mits de interacties onder toezicht staan om zowel de veiligheid van het kind als die van de hond te waarborgen.

Flatcoated Retrievers zijn ook bekend om hun sociale instelling ten opzichte van andere huisdieren, inclusief honden en katten. 

Dankzij hun zachte temperament en de neiging om goed overweg te kunnen met soortgenoten, kunnen ze vaak gemakkelijk worden geïntegreerd in een huishouden met meerdere dieren. 

Echter, zoals bij elk ras, is vroege socialisatie cruciaal om ervoor te zorgen dat ze leren hoe ze op een gepaste manier met andere huisdieren om moeten gaan.

Voordelen van dit hondenras

 1. Vriendelijk en sociaal: Flatcoated Retrievers staan bekend om hun vriendelijke, optimistische karakter en zijn uitstekend in de omgang met kinderen en andere huisdieren.
 2. Intelligentie: Ze zijn slim en leren snel, wat training en gehoorzaamheid vergemakkelijkt.
 3. Actief en energiek: Ideaal voor actieve gezinnen, houden van wandelen, zwemmen en apporteren.
 4. Loyaal en aanhankelijk: Ze hechten zich sterk aan hun familie en zijn graag betrokken bij gezinsactiviteiten.
 5. Uitstekende werkhonden: Goed in jachttraining, behendigheid, en andere hondensporten door hun hoge energieniveau en intelligentie.

Nadelen van een Flatcoated Retriever

 1. Hoge energiebehoeften: Vereisen dagelijks voldoende beweging om overmatige energie kwijt te kunnen.
 2. Vachtverzorging: Hun lange vacht vereist regelmatige verzorging om klitten en ophoping van vuil te voorkomen.
 3. Laat volwassen worden: Kan langer puppy-achtig gedrag vertonen, wat geduld en consequente training vereist.
 4. Gezondheidsproblemen: Gevoelig voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie en bepaalde vormen van kanker.
 5. Kan niet goed alleen zijn: Heeft de neiging om hechtingsproblemen te ontwikkelen als ze te lang alleen worden gelaten.

Hoe oud wordt een Flatcoated Retriever

De Flatcoated Retriever heeft een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 10 tot 12 jaar. Zoals bij alle rassen kunnen goede voeding, regelmatige beweging en veterinaire zorg bijdragen aan een lang en gezond leven voor uw hond.

Prijs van een Flatcoated Retriever bij fokkers en adoptie

De prijs voor een Flatcoated Retriever puppy van een erkende fokker kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals afkomst, gezondheidstesten van de ouderdieren, en of de puppy’s voor showkwaliteit of als huisdier worden verkocht. 

Gemiddeld kunnen de kosten variëren van ongeveer €800 tot €1500 of meer voor een puppy met stamboom van hoge kwaliteit.

Bij adoptie, wat een liefdevolle optie kan zijn voor degenen die een Flatcoated Retriever een tweede kans willen geven, variëren de kosten doorgaans van minimaal tot een donatie aan de opvang of het asiel. 

Deze kosten dekken vaak de basis medische zorg, zoals vaccinaties en sterilisatie/castratie, die al uitgevoerd zijn.

About The Author

1 thought on “Alles over de Flat-coated Retriever hondenras: Flatcoated retriever”

 1. Pingback: Alles over de Flat-coated Retriever hondenras: ...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *