Behandeling van Hemangiosarcoom bij Honden: Milt tumor en Bloedende Tumor

Dierenarts sonderzoekt hond op Hemangiosarcoom

Hemangiosarcoom is een ernstige vorm van kwaadaardige tumor die vaak voorkomt in de milt en soms in andere organen, zoals de lever. 

Deze tumoren ontstaan uit de bloedvatwand en kunnen leiden tot ernstige symptomen, vooral wanneer ze gaan bloeden.

Welke rassen hebben een verhoogt risico op hemangiosarcoom

Hemangiosarcoom is een kwaadaardige tumor die bij verschillende hondenrassen voorkomt. Sommige rassen lijken echter een verhoogd risico te hebben. 

Hier zijn enkele hondenrassen waarbij hemangiosarcoom vaker wordt waargenomen:

  1. Berner Sennenhond
  2. Flatcoated Retriever
  3. Labrador Retriever
  4. Golden Retriever
  5. Duitse Herder
  6. Boxer
  7. Engelse Setter

De oorzaak van hemangiosarcoom

De exacte oorzaak is niet volledig begrepen. Het ontstaat uit cellen die de bloedvatwand bekleden, bekend als endotheelcellen. 

Deze tumoren kunnen zich ontwikkelen in verschillende organen, maar zijn vooral berucht voor hun frequentie in de milt. Hemangiosarcomen kunnen zich vaak snel ontwikkelen zonder duidelijke waarschuwingssignalen.

De symptomen van hemangiosarcoom

Symptomen kunnen variëren, maar de meest voorkomende verschijnselen zijn vaak niet-specifiek en vaag. 

Eigenaren moeten alert zijn op tekenen van verminderde eetlust, sloomheid en gewichtsverlies bij hun huisdieren. Deze symptomen kunnen wijzen op een onderliggende gezondheidsprobleem, waaronder hemangiosarcoom.

Een alarmerend kenmerk van hemangiosarcoom is bloeding. Dit kan zich manifesteren als plotselinge bloedingen, inwendig of uitwendig, en kan leiden tot tekenen van shock, zoals bleke slijmvliezen, zwakte en een snelle hartslag. 

Hemangiosarcomen worden vaak geassocieerd met ernstige interne bloedingen

Dierenarts onderzoekt hond Hemangiosarcoom

Diagnose en behandeling van hemangiosarcoom

Diagnose en behandeling van hemangiosarcoom bij honden vereisen een zorgvuldige aanpak vanwege de ernst van deze levensbedreigende aandoening. 

Vaak wordt hemangiosarcoom ontdekt wanneer honden symptomen vertonen, zoals verminderde eetlust, sloomheid en soms bloedarmoede als gevolg van inwendige bloedingen.

Diagnose omvat lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en beeldvormende tests zoals echografie. De meest voorkomende locatie voor hemangiosarcoom is de milt, en een biopt kan worden genomen om de diagnose te bevestigen. 

Het onderzoek van histopathologische monsters is cruciaal om het type tumor en de aanwezigheid van uitzaaiingen te bepalen.

Behandeling van hemangiosarcoom omvat meestal chirurgische verwijdering van de aangedane milt (splenectomie). In sommige gevallen kan de tumor ook de lever aantasten, wat een meer uitgebreide chirurgie vereist. 

Chemotherapie, vaak met geneesmiddelen zoals doxorubicine, kan worden aanbevolen om de overlevingskansen te verbeteren en uitzaaiingen te beheersen.

prognose voor honden met hemangiosarcoom

De prognose voor hemangiosarcoom bij honden kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het stadium waarin de ziekte wordt gediagnosticeerd en de locatie van de tumor. 

Hemangiosarcomen zijn agressieve tumoren die zich ontwikkelen uit de cellen van de bloedvaten, en ze worden vaak laat ontdekt.

Wanneer hemangiosarcoom van de milt optreedt, bestaat de behandeling meestal uit het operatief verwijderen van de gehele milt. 

De levensverwachting hangt echter nog steeds af van hoe ver de ziekte is gevorderd op het moment van de diagnose. In sommige gevallen kunnen uitzaaiingen naar andere organen, zoals de lever, al aanwezig zijn.

Histopathologisch onderzoek van de tumor en andere bevindingen bij lichamelijk onderzoek kunnen meer inzicht geven in de ernst van de ziekte. In het laatste stadium, wanneer de tumor kapot gaat en bloedverlies veroorzaakt, kan de prognose aanzienlijk verslechteren. 

Chemotherapie kan in sommige gevallen worden overwogen om de overlevingskansen te verbeteren en uitzaaiingen te beheersen.

De prognose hangt uiteindelijk af van de individuele omstandigheden van de hond en de behandelingsopties die worden overwogen.

Activiteiten voor honden met hemangiosarcoom

Honden met hemangiosarcoom (HSA) van de milt kunnen beperkte activiteiten ondernemen, afhankelijk van hun individuele situatie en de behandeling die ze ondergaan. 

Aangezien HSA een agressieve kanker is, kunnen de symptomen sloomheid en zwakte omvatten, en de hond kan zich snel zwakker voelen naarmate de ziekte vordert.

Activiteiten moeten worden aangepast aan de conditie van de hond. Korte, rustige wandelingen en lichte lichaamsbeweging kunnen helpen om de spieren te behouden en de algehele gezondheid te ondersteunen. 

Het is essentieel om overmatige inspanning en stress te vermijden, omdat dit het risico op bloedingen kan verhogen.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *