Alles over het hondenras Coton de Tuléar | Kenmerken tot prijs en meer

De Coton de Tuléar is een kleine witte gezelschapshond. Hij dankt zijn naam aan de structuur van zijn vacht, die katoenachtig moet aanvoelen, en aan de plaats waar hij vandaan komt namelijk het plaatsje Tuléar op het eiland Madagaskar.

De Coton de Tuléar, een charmant hondenras met een kenmerkende katoenachtige vacht, vindt zijn oorsprong op het eiland Madagascar. 

Dit ras is vernoemd naar de havenstad Tuléar (nu Toliara), gelegen aan de zuidwestkust van het eiland, en heeft zich ontwikkeld tot een geliefde gezelschapshond, gewaardeerd om zijn aanhankelijkheid en vrolijke temperament. 

De Coton de Tuléar deelt zijn wortels met andere Bichon-rassen, zoals de Maltezer, Bichon Frisé, en Havanezer, en is nauw verwant aan deze groep van kleine gezelschapshonden.

Vanwege zijn geschiedenis als schipbreukeling en overlever op Madagascar, heeft de Coton de Tuléar zich aangepast aan een verscheidenheid aan levensomstandigheden, wat bijdraagt aan zijn robuuste gezondheid. 

Dit ras staat bekend om zijn speelsheid en vermogen om goed om te gaan met kinderen, waardoor het een uitstekende keuze is voor gezinnen.

FCI Groep 9 gezelschapshonden

De Coton de Tuléar, een klein en charmant hondenras, behoort tot de Fédération Cynologique Internationale (FCI) Groep 9, die specifiek is voor gezelschapshonden. 

Binnen deze groep valt het ras onder Sectie 1.2, samen met de Bichon en verwante rassen zoals de Maltezer, Bichon Frisé, en de Havanezer. 

Deze classificatie erkent de Coton de Tuléar als een ras dat primair gefokt is voor gezelschap en het bieden van vreugde aan zijn eigenaren.

Vacht en uiterlijk van de Coton de Tuléar

De Coton de Tuléar, een klein ras afkomstig uit Madagascar, staat bekend om zijn opvallende, katoenachtige vacht die het zijn naam geeft. 

Deze witte hond heeft een zachte, licht golvende vacht die regelmatig geborsteld en gekamd moet worden om klitten te voorkomen en schoon te houden. 

De vacht van de Coton is uniek onder de kleine rassen en vereist speciale verzorging om gezondheidsproblemen, zoals huidinfecties of klitten, te voorkomen.

Met een schofthoogte die varieert, afhankelijk van of het een reu of teef is, blijft de Coton relatief klein, meestal wegend tussen 4 tot 6 kilo. 

Hun levendige en speelse aard, gecombineerd met hun unieke uiterlijk, maakt hen geliefd bij velen. 

Fokkers die gespecialiseerd zijn in dit ras, benadrukken het belang van goede socialisatie en training vanaf puppy’s, om ervoor te zorgen dat de Coton zich ontwikkelt tot een goed aangepaste en gelukkige hond.

Erfelijke ziektes en aandoeningen bij deze hondenras

De Coton de Tuléar, bekend om zijn levendige temperament en katoenachtige vacht, is over het algemeen een gezond ras.

Echter, zoals bij elk hondenras, zijn er enkele erfelijke ziektes en aandoeningen waaraan ze vatbaar kunnen zijn. Het is belangrijk voor toekomstige eigenaren om zich bewust te zijn van deze mogelijke gezondheidsproblemen:

 1. Patella Luxatie: Een veelvoorkomende aandoening waarbij de knieschijf uit de normale positie verschuift.
 2. Progressieve Retina Atrofie (PRA): Een erfelijke oogaandoening die tot blindheid kan leiden.
 3. Heupdysplasie: Hoewel minder gebruikelijk bij kleinere rassen, kan het voorkomen en leiden tot artritis en mobiliteitsproblemen.
 4. Hartziekten: Inclusief mitralisklepprolaps, wat kan leiden tot ernstige hartproblemen.
 5. Gebitsproblemen: Vanwege hun kleine mond kunnen ze vatbaar zijn voor tandsteenopbouw, tandvleesziekten en tandverlies.
 6. Allergieën: Huidallergieën kunnen voorkomen, vaak als reactie op voeding of omgevingsfactoren.
 7. Hypothyreoïdie: Een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg hormonen produceert, wat kan leiden tot gewichtstoename en energieverlies.

Temperament van de Coton de Tuléar

De Coton de Tuléar, is een klein maar opmerkelijk hondenras dat zijn naam dankt aan zijn unieke, katoenachtige vacht. 

Dit ras staat bekend om zijn aanhankelijke aard en is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een liefdevol schoothondje. De Coton de Tuléar heeft een uitgesproken vermogen om goed om te gaan met kinderen, wat hem een ideale gezinshond maakt.

Hoewel klein van stuk, heeft de Coton een groot hart en een eigenzinnig karakter. Hij is waaks en zal blaffen om onraad te signaleren, maar staat niet bekend als een overmatige blaffer. 

Zijn behendigheid en leergierigheid maken hem geschikt voor hondensporten zoals behendigheid, neuswerk en rally. Deze activiteiten voorzien in zijn behoefte aan beweging en mentale stimulatie.

De Coton de Tuléar, met zijn vermogen om goed op te schieten met soortgenoten en andere huisdieren, en zijn neiging tot het maken van capriolen, zorgt voor veel vermaak en gezelschap in huis. 

Het is een ras dat gezondheid en vreugde brengt in elk huishouden dat het geluk heeft er een te bezitten.

De coton de Tuléar is een actieve en sociale kleine hond

De Verzorging van de Coton de Tuléar

De Coton de Tuléar, vereist specifieke verzorging om zijn gezondheid en unieke uiterlijk te behouden. Zijn katoenachtige vacht is een van zijn meest onderscheidende kenmerken en vraagt om regelmatige verzorging.

Het is belangrijk om de vacht van de Coton de Tuléar drie tot vier keer per week te borstelen om klitten en haaruitval te voorkomen en om de vacht schoon en gezond te houden. 

Regelmatig een bad geven, ongeveer eens in de vier tot zes weken, helpt om de vacht fris en lichtgrijze kleur te behouden.

Hoewel de Coton de Tuléar geen grote waakhond is, heeft hij wel voldoende beweging nodig om zijn energie kwijt te kunnen en gezond te blijven. 

Dagelijkse wandelingen en speeltijd zijn essentieel, evenals mentale stimulatie door middel van interactieve spelletjes en training.

Goede voeding speelt ook een cruciale rol in de gezondheid van de Coton. Zorg ervoor dat je kwalitatief hoogwaardig hondenvoer gebruikt dat past bij zijn leeftijd, grootte en energieniveau.

Socialisatie en opvoeding van de Coton de Tuléar

De socialisatie en opvoeding van de Coton de Tuléar zijn essentiële aspecten die bijdragen aan de ontwikkeling van een goed aangepaste en gelukkige hond. 

Dit ras, met zijn exclusieve, licht golvende, katoenachtige vacht en unieke achtergrond van schipbreuk en overleven op het eiland Réunion in het Middellandse Zeegebied, heeft een eigenzinnig karakter dat zowel aanhankelijk als onafhankelijk kan zijn.

Van jongs af aan is het belangrijk om de Coton de Tuléar te socialiseren met een breed scala aan mensen, dieren en situaties. 

Dit omvat kennismaking met andere hondenrassen, van bichons tot Lhasa Apsos, Pekingezen, dwergspaniëls, bolognezers, en Franse buldogs, om zijn vriendelijke en sociale aard te bevorderen. 

Door hun aanpassingsvermogen en intelligente aard, past de Coton zich makkelijk aan nieuwe ervaringen aan, maar het is cruciaal om deze momenten te begeleiden met positieve bekrachtiging.

De opvoeding moet consistent en vol geduld zijn, waarbij rekening wordt gehouden met de eigenzinnigheid van het ras. 

Trainingssessies die gebruik maken van positieve stimulatie en beloningen kunnen helpen om hun aandacht vast te houden. 

Aangezien de Coton een ras is dat trots is op zijn verzorgde uiterlijk, is het van belang om hem van jongs af aan te laten wennen aan regelmatige poetsbeurten en verzorging van zijn ondervacht en de unieke structuur van zijn vacht.

Hoeveel ervaring vereist een Coton de Tulear

De Coton de Tuléar staat bekend als een vriendelijk en aanpasbaar ras, wat hem geschikt maakt voor zowel onervaren als ervaren hondeneigenaren. 

Voor onervaren eigenaren biedt de Coton een geweldige kans om te leren over hondenverzorging en -training met een ras dat bekend staat om zijn geduldige en vergevingsgezinde aard. 

Deze honden zijn intelligent en relatief gemakkelijk te trainen, wat het leerproces voor nieuwe eigenaren vergemakkelijkt. Hun aanhankelijke karakter en behoefte aan gezelschap betekenen dat ze goed reageren op positieve bekrachtiging en liefdevolle aandacht.

Ervaringsniveau speelt echter een rol in de aanpak van de verzorging, vooral gezien de unieke vacht van de Coton. 

Zijn katoenachtige vacht vereist regelmatig borstelen en verzorging om klitten en matvorming te voorkomen. 

Ervaren hondeneigenaren zullen wellicht al bekend zijn met de behoeften van dergelijke vachttypes en kunnen deze kennis toepassen op de verzorging van een Coton.

Ongeacht het ervaringsniveau, is het belangrijk voor eigenaren om zich te verdiepen in de specifieke behoeften van het ras. Dit omvat niet alleen de fysieke verzorging, maar ook het begrijpen van hun sociale en emotionele behoeften.

Is training noodzakelijk?

Ja, training is noodzakelijk voor de Coton de Tuléar. Ondanks hun kleine formaat en aanhankelijke aard, profiteren Cotons aanzienlijk van vroege en consistente training. 

Dit ras staat bekend om zijn intelligentie en leergierigheid, wat training niet alleen mogelijk maar ook plezierig maakt voor zowel de hond als de eigenaar. 

Basis gehoorzaamheidstraining helpt bij het vestigen van duidelijke communicatie en respect tussen de hond en zijn familie, en zorgt voor een harmonieuze relatie.

Socialisatietraining is ook essentieel voor de Coton de Tuléar, aangezien het hen helpt zich comfortabel en zelfverzekerd te voelen in verschillende situaties en omgevingen. 

Dit omvat de introductie aan verschillende mensen, andere honden en nieuwe ervaringen, wat bijdraagt aan hun welzijn en helpt gedragsproblemen te voorkomen.

Verder stimuleert training de mentale stimulatie van de Coton, wat van cruciaal belang is voor dit slimme ras. Het helpt verveling te voorkomen en kan gedragsproblemen zoals destructief kauwen of overmatig blaffen verminderen.

Hoeveel beweging heeft een Coton de Tuléar nodig?

De Coton de Tuléar, ondanks zijn kleine formaat, heeft dagelijks een matige hoeveelheid beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. 

Dit ras is energiek en speels, maar heeft niet de intense bewegingsbehoeften van sommige grotere of meer actieve rassen. 

Gemiddeld heeft een Coton de Tuléar ongeveer 30 tot 60 minuten beweging per dag nodig. Dit kan verdeeld worden over wandelingen, speeltijd, en andere activiteiten zoals lichte training of behendigheidsoefeningen.

Wandelingen zijn een uitstekende manier om aan hun fysieke behoeften te voldoen en bieden tevens geestelijke stimulatie door nieuwe geuren en omgevingen te verkennen. 

Naast wandelen waarderen Cotons speeltijd binnenshuis of in een veilig afgesloten tuin, waar ze kunnen rennen, spelen en interactie hebben met hun eigenaars.

Coton de Tuléar hondenras

Hoe is de omgang van dit ras met kinderen

De Coton de Tuléar staat bekend om zijn vriendelijke en zachte aard, waardoor hij uitstekend geschikt is voor gezinnen met kinderen. 

Dit ras is aanhankelijk en geniet van de aandacht en het gezelschap van zijn menselijke familieleden, inclusief jonge kinderen. 

Dankzij hun geduldige temperament en speelse karakter kunnen Cotons goed overweg met kinderen en zijn ze vaak bereid om deel te nemen aan spelletjes en activiteiten.

Het is echter belangrijk om zowel kinderen als honden te leren hoe ze veilig en respectvol met elkaar om kunnen gaan. 

Kinderen moeten worden onderwezen om de Coton zachtjes te behandelen, hem niet te achtervolgen, aan zijn vacht te trekken of hem op andere manieren te storen tijdens het rusten of eten. 

Dit helpt om een positieve relatie tussen de hond en kinderen te bevorderen en eventueel ongewenst gedrag van beide kanten te voorkomen.

De Coton de Tuléar is van nature een sociale hond die zich makkelijk aanpast aan het gezinsleven en graag deel uitmaakt van alle huiselijke activiteiten.

Voordelen van een Coton de Tuléar

 1. Aanhankelijk en Vriendelijk: De Coton de Tuléar staat bekend om zijn liefdevolle en gezellige aard, waardoor hij een uitstekende gezelschapshond is voor gezinnen en alleenstaanden.
 2. Goed met Kinderen en Andere Dieren: Dit ras staat bekend om zijn geduld en vermogen om goed overweg te kunnen met kinderen en andere huisdieren.
 3. Intelligent en Trainbaar: De Coton is slim en leergierig, waardoor hij relatief gemakkelijk te trainen is met positieve bekrachtiging.
 4. Hypoallergeen: Hun unieke vacht veroorzaakt minder allergische reacties, wat ze geschikt maakt voor mensen met allergieën.
 5. Aanpasbaar: Ze passen zich goed aan verschillende woonomstandigheden aan en kunnen zowel in appartementen als in huizen met tuinen leven.

Nadelen van een Coton de Tuléar

 1. Vachtverzorging: Hun katoenachtige vacht vereist regelmatig borstelen en verzorging om klitten en matvorming te voorkomen.
 2. Scheidingsangst: De Coton kan last hebben van scheidingsangst als hij te lang alleen wordt gelaten, wat kan leiden tot destructief gedrag en blaffen.
 3. Kosten: De aanschafprijs en de kosten voor de verzorging van dit ras kunnen hoger zijn dan gemiddeld, inclusief professionele trimsessies.
 4. Gevoeligheid voor Gezondheidsproblemen: Hoewel over het algemeen gezond, kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen zoals patella luxatie en tandproblemen.

Hoe oud wordt een Coton de Tuléar

De Coton de Tuléar is een ras dat bekend staat om zijn gezondheid en levensduur, mede dankzij zijn robuuste aard.

 Deze kleine, witte rashonden met hun kenmerkende licht golvende vacht kunnen, met de juiste zorg en aandacht, een gemiddelde leeftijd van 14 tot 16 jaar bereiken. Sommige individuen leven zelfs nog langer, vooral als ze deel uitmaken van een gezin dat hun gezondheid en welzijn prioriteit geeft.

Prijs van een Coton de Tuléar bij fokkers en adoptie

De prijs van een Coton de Tuléar kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van waar je het ras aanschaft. 

Bij een gerenommeerde fokker, waar de nadruk ligt op de gezondheid, het welzijn, en de rasstandaarden van de honden, kunnen de kosten voor een Coton de Tuléar puppy oplopen van ongeveer €1.000 tot €2.500 of zelfs meer. 

Deze prijs reflecteert de zorg die besteed wordt aan de fokdieren en puppies, inclusief gezondheidsonderzoeken, vaccinaties, en soms zelfs microchipping en socialisatieprogramma’s voordat de puppies naar hun nieuwe thuis gaan.

Adoptie biedt een alternatief dat zowel budgetvriendelijker als ethisch lonend kan zijn. Hoewel het minder gebruikelijk is om een Coton de Tuléar in een asiel of via een reddingsorganisatie te vinden, kunnen de kosten voor adoptie aanzienlijk lager zijn, variërend van €50 tot €300. 

Deze vergoeding dekt vaak de basis veterinaire zorg die het dier heeft ontvangen, zoals sterilisatie of castratie, eerste vaccinaties, en een gezondheidscheck.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *