Alles over de border collie: kenmerken, karakter en prijs van dit hondenras

de border collie komt oorspronkelijk uit het grensgebied (de 'border') tussen schotland en noord-engeland

De Border Collie, een intelligent en atletisch hondenras, vindt zijn oorsprong in het grensgebied tussen Schotland en Noord-Engeland. 

Dit ras staat bekend om zijn behendigheid en gehoorzaamheid, essentieel voor het hoeden van schapen in dit heuvelachtige terrein. 

Gefokt voor hun werkvermogen, hebben Border Collies een opvallende schofthoogte en een dichte, middelmatig harde bovenvacht die hen beschermt tegen de elementen.

FCI groep 1 atletische en intelligente herdershonden

De Border Collie, bekend om zijn ongeëvenaarde intelligentie en werkvermogen, is een van de meest getalenteerde herdershonden ter wereld. 

Dit ras behoort tot de FCI Groep 1, Herdershonden en Veedrijvershonden, met uitzondering van Zwitserse Sennenhonden. Border Collies zijn vooral bekend om hun vermogen om vee te drijven met minimale begeleiding, gebruikmakend van hun intense blik en ongelooflijke snelheid en behendigheid.

Deze honden zijn het toonbeeld van energie en toewijding, vereisen veel mentale en fysieke stimulatie om gelukkig te zijn. 

Hun intelligentie maakt hen uiterst trainbaar voor een verscheidenheid aan taken, waaronder behendigheid, gehoorzaamheid, flyball, en natuurlijk veedrijven, waar hun natuurlijke talenten het best tot hun recht komen.

Het uiterlijk en de vacht van de Border Collie

De Border Collie, een herdershond oorspronkelijk uit het grensgebied tussen Schotland en Engeland, is bekend om zijn intelligente en gehoorzame karakter. 

Deze honden hebben een atletische bouw, met reuen die meestal een schofthoogte van ongeveer 53 cm bereiken en ongeveer 20 kg wegen. 

Hun vacht, die zowel kort als matig lang kan zijn, is dicht en middelmatig hard, en vereist regelmatige verzorging om klitten te voorkomen.

Border Collies zijn er in verschillende kleuren, waarbij zwart en wit de meest voorkomende zijn. Andere kleurvariaties zijn onder andere driekleurig, merle, en soms zelfs volledig zwart. De vacht mag nooit overwegend wit zijn, volgens de rasstandaard.

Deze slimme honden zijn actief en hebben veel beweging nodig, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor hondensporten zoals behendigheid en flyball. 

Het is belangrijk om de Border Collie puppy goed te socialiseren en vroeg te beginnen met training, vanwege hun neiging tot ongewenst gedrag en gedragsproblemen als ze te weinig mentale uitdaging krijgen.

Verschillende kleur variaties

De Border Collie, kent verschillende variaties, elk met unieke kenmerken:

 1. Standaard Border Collie: Dit is het meest voorkomende type, vaak zwart met witte markeringen. Ze zijn extreem slim en worden vaak gebruikt om schapen te hoeden. Regelmatig borstelen is nodig om hun vacht gezond te houden.

 2. Blue Merle Border Collie: Deze variëteit heeft een opvallende blauw-grijze vacht, vaak met merle patronen. Ze zijn net zo intelligent en actief als de standaard Border Collie.

 3. Witte Border Collie: Hoewel zeldzamer, komen sommige Border Collies met een overwegend witte vacht voor. Het is belangrijk om te weten dat een volledig witte vacht soms gezondheidsproblemen kan aangeven.

 4. Bearded Collie: Hoewel technisch een ander ras, worden Bearded Collies soms verward met Border Collies vanwege hun vergelijkbare herdersachtergrond en uiterlijk.

 5. Schotse Collie: Nauw verwant aan de Border Collie, deze honden hebben een langere vacht en zijn iets groter. Ze delen veel van dezelfde eigenschappen als de Border Collie.

Erfelijke aandoeningen en ziektes bij deze rassen

De Border Collie, is vatbaar voor enkele erfelijke aandoeningen. 

Hieronder volgt een lijst van enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij dit ras:

 1. Collie Eye Anomaly (CEA): Een genetische aandoening die de ontwikkeling van het oog beïnvloedt en kan leiden tot blindheid.
 2. Heupdysplasie: Een gewrichtsaandoening waarbij de heupgewrichten niet correct ontwikkelen, wat kan leiden tot artritis en mobiliteitsproblemen.
 3. Epilepsie: Een neurologische aandoening die zich kenmerkt door terugkerende, ongecontroleerde aanvallen.
 4. Trapped Neutrophil Syndrome (TNS): Een bloedziekte waarbij witte bloedcellen niet goed functioneren, wat leidt tot terugkerende infecties.
 5. Neurale Musculaire Atrofie (NCL): Een progressieve neurologische aandoening die leidt tot spierzwakte en coördinatieproblemen.
 6. Multidrug Resistance 1 (MDR1): Een genetische mutatie die leidt tot een verhoogde gevoeligheid voor bepaalde medicijnen.
 7. Osteochondritis Dissecans (OCD): Een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten niet goed ontwikkelt, wat pijn en kreupelheid kan veroorzaken.
 8. Progressieve Retina Atrofie (PRA): Een oogziekte die leidt tot geleidelijk verlies van het gezichtsvermogen en uiteindelijk tot blindheid.

Het karakter van de Border Collie

De Border Collie, oorspronkelijk gefokt tussen Engeland en Schotland als herdershond Deze honden zijn niet alleen uitstekend in het hoeden van vee, maar ook bekend om hun vermogen snel onder de indruk te raken en gemakkelijk te trainen. Het karakter van een volwassen Border Collie is energiek en toegewijd aan zijn baasje.

Vaak beschouwd als een van de slimste hondenrassen. Dit hondenras heeft een sterk ontwikkeld werkethos en blinkt uit in herderswerk en hondensporten. 

Door hun hoge intelligentie leren ze snel en reageren ze goed op training, maar dit betekent ook dat ze mentale uitdagingen en stimulatie nodig hebben om gelukkig te blijven. Een gebrek aan mentale en fysieke activiteit kan leiden tot ongewenst gedrag zoals hyperactiviteit of destructiviteit.

Border Collies staan bekend om hun intense blik, waarmee ze vee drijven, en ze hebben een natuurlijke aanleg voor het begrijpen en volgen van commando’s. 

Ze zijn doorgaans erg gehoorzaam en willen graag hun baasje plezieren. Dit ras is ook bekend om zijn atletische vermogen en behendigheid, wat ze uitstekend geschikt maakt voor behendigheidssporten en andere hondensporten.

De border collie is een ongelooflijk gewaardeerd hondenras in verschillende sporten hij kan getraind worden in onder andere behendigheid, gehoorzaamheid, dog frisbee, freestyle en schapen drijven

De Verzorging van de Border Collie

De verzorging van een Border Collie, is essentieel voor zijn welzijn. Deze honden staan bekend om hun dichte en soms weelderige vacht, die regelmatig onderhoud vereist. 

Er zijn twee soorten vachten: kortharig en matig lang, beide met een dichte bovenvacht. Het is belangrijk om de vacht van uw Border Collie regelmatig te borstelen om klitten te voorkomen en vuil te verwijderen, vooral rond plekken waar vuil zich kan ophopen zoals bij de oren.

Een goede fokker zal de potentiële eigenaren informeren over de verzorgingsbehoeften van de pup. Het is cruciaal om de gezondheid van de hond in de gaten te houden, want onbehandelde aandoeningen kunnen leiden tot hoge medische kosten. 

Goed gesocialiseerde Border Collies zullen zich beter aanpassen aan verschillende omgevingen. Dit ras komt voor in verschillende kleuren, maar wit mag nooit overheersen.

Socialisatie en opvoeding van de Border Collie

De socialisatie en opvoeding van een Border Collie zijn essentieel voor zijn ontwikkeling.  

Het is belangrijk om al vroeg te beginnen met de socialisatie van jouw Border Collie pup. Dit omvat blootstelling aan verschillende mensen, omgevingen, en andere honden om ervoor te zorgen dat ze goed aangepast zijn.

Border Collies hebben een dichte bovenvacht die regelmatig verzorging vereist. Het is cruciaal om regelmatig te letten op plekken waar vuil en lucht zich kunnen ophopen, zoals bij de oren, om infecties te voorkomen. 

Deze honden hebben voldoende fysieke en mentale stimulatie nodig. Border Collies vinden het heerlijk om actief te zijn en vereisen voldoende beweging. Het kost een Border Collie veel energie, dus zorg voor voldoende speeltijd en wandelingen.

Het is belangrijk om consequent en geduldig te zijn in de training. Staand of half opgerichte oren en een overvloedige vacht een kraag vormt, zijn karakteristieke kenmerken van de Border Collie, wat aandacht vereist bij de verzorging. 

Tussen de 14 en 20 weken is een cruciale periode voor socialisatie en training. Begin vroeg en zorg voor een goede basis voor jouw pup.

Hoeveel ervaring vereist een Border Collie

Border Collies zijn actieve en intelligente honden. Ze vereisen een eigenaar die begrijpt hoe om te gaan met hun energieniveau en mentale behoeften. 

Voor onervaren hondeneigenaren kan een Border Collie een uitdaging zijn, gezien hun behoefte aan voldoende beweging en mentale stimulatie. Zonder de juiste training en socialisatie kunnen ze ongewenst gedrag ontwikkelen.

Ervaring met hondentraining kan zeker voordelig zijn bij het opvoeden van een Border Collie. Deze honden moeten voldoende worden uitgedaagd, zowel fysiek als mentaal. Het is belangrijk om vroeg te beginnen met training en socialisatie.

Voor ervaren hondeneigenaren kan een Border Collie een geweldige toevoeging zijn aan het gezin. Ze zijn intelligent, aanhankelijk en zeer getalenteerd in hondensporten. Maar ook onervaren eigenaren kunnen succesvol zijn met de juiste hulp en toewijding.

Is training noodzakelijk?

Training is essentieel voor Border Collies, die bekend staan om hun hoge intelligentie en energie. 

Deze honden vereisen voldoende mentale en fysieke stimulatie; zonder training kunnen ze ongewenst gedrag ontwikkelen, vooral als ze te weinig uitdagingen krijgen. Border Collies moeten leren hoe ze hun energie op een positieve manier kunnen kanaliseren.

Een effectieve training zorgt ervoor dat de natuurlijke instincten van de Border Collie op een constructieve manier worden gebruikt. 

Het helpt ook om een sterke band tussen de hond en de eigenaar op te bouwen. Omdat de bovenvacht dicht is, kan het trainen van deze honden in verschillende weersomstandigheden een uitdaging zijn, maar het is noodzakelijk voor hun welzijn.

Border Collies vinden het vaak leuk om nieuwe dingen te leren en te presteren in hondensporten. 

Ze reageren goed op positieve bekrachtiging en consistente training. Het is belangrijk om op de individuele behoeften van de hond te letten, aangezien elke Border Collie uniek is.

Hoeveel beweging heeft een Border Collie nodig

Border Collies zijn buitengewoon actieve en energieke honden, bekend om hun behoefte aan veel beweging. Dagelijks hebben ze aanzienlijke fysieke activiteit nodig, idealiter variërend van 1 tot 2 uur. Deze tijd kan worden ingevuld met wandelen, hardlopen, spelen, en andere hondensporten zoals behendigheidstraining en frisbee.

Het is essentieel om hun mentale stimulatie niet te vergeten. Border Collies zijn niet alleen fysiek actief, maar ook zeer intelligent. 

Ze genieten van uitdagingen zoals puzzelspeelgoed, geavanceerde gehoorzaamheidstraining en trucjes leren. 

Deze combinatie van fysieke en mentale stimulatie helpt om ongewenst gedrag, veroorzaakt door verveling of overtollige energie, te voorkomen.

Een Border Collie die niet voldoende wordt uitgedaagd, kan tekenen van onrust of stress vertonen. 

Dit kan zich uiten in destructief gedrag, overmatig blaffen of hyperactiviteit. Het is belangrijk om te zorgen voor een gezonde balans van activiteiten die zowel hun lichaam als hun geest stimuleren.

De border collie is een middelgrote, goedgebouwde hond. Zijn vacht kan kort of middellang zijn en is meestal zwart met wit

Hoe is de omgang met kinderen?

De Border Collie, kan een geweldige metgezel zijn voor kinderen. 

Ze staan bekend om hun vriendelijke en speelse aard, wat hen tot leuke speelkameraadjes voor kinderen maakt. Met hun hoge energieniveau kunnen ze urenlang meedoen aan spelletjes en activiteiten, wat ze ideaal maakt voor actieve gezinnen.

Echter, vanwege hun sterke hoedinstinct, kunnen sommige Border Collies de neiging hebben om kinderen te ‘hoeden’, wat zich kan uiten in het achtervolgen of zachtjes bijten van de hielen. 

Dit gedrag is natuurlijk voor hen als herdershond, maar het is belangrijk om dit vroeg te corrigeren door middel van training en socialisatie.

Voordelen van een Border Collie

 1. Intelligentie: Border Collies behoren tot de slimste hondenrassen. Ze leren snel en reageren goed op training.
 2. Energiek: Ze zijn zeer actief en houden van spelen, rennen en werken, ideaal voor actieve gezinnen.
 3. Loyaal: Ze zijn uiterst loyaal aan hun baasjes en vormen sterke banden.
 4. Veelzijdigheid: Geschikt voor diverse hondensporten zoals behendigheid, flyball en gehoorzaamheid.
 5. Waakzaam: Ze zijn natuurlijke waakhonden en alert op hun omgeving.

Nadelen van een Border Collie

 1. Hoog energieniveau: Ze vereisen veel beweging en mentale stimulatie, wat niet voor elk huishouden haalbaar is.
 2. Herdersinstinct: Kunnen de neiging hebben om kinderen of kleine dieren te ‘hoeden’, wat ongewenst gedrag kan zijn.
 3. Verzorging: Hun vacht vereist regelmatig borstelen en soms trimmen.
 4. Gevoelig voor verveling: Bij te weinig stimulatie kunnen ze destructief gedrag ontwikkelen.
 5. Erfelijke gezondheidsproblemen: Zoals heupdysplasie en bepaalde oogaandoeningen, wat voorafgaand onderzoek en bewustzijn bij de aanschaf vereist.

Hoe oud wordt een Border Collie

De Border Collie, bekend om zijn intelligentie en werklust, heeft een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 12 tot 15 jaar. 

Deze levensduur kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder genetica, levensstijl en gezondheidszorg.

Wat kost een Border Collie puppy

De prijs van een Border Collie puppy kan sterk variëren, afhankelijk van diverse factoren zoals de herkomst, stamboom, en de reputatie van de fokker. 

Bij een erkende fokker kan de prijs van een Border Collie puppy met stamboom doorgaans liggen tussen de 800 en 1500 euro. 

Deze kosten weerspiegelen vaak de investeringen van de fokker in gezondheidsonderzoeken, goede verzorging, en het fokken volgens de rasstandaarden.

Adoptie is een andere optie en kan financieel toegankelijker zijn. De kosten voor het adopteren van een Border Collie uit een asiel of herplaatsingsorganisatie kunnen variëren van 100 tot 300 euro. 

Deze kosten dekken vaak de basis medische zorg, waaronder vaccinaties, sterilisatie of castratie, en soms microchipping.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *