De Irish Glen of Imaal Terriër: geschiedenis, karakter en meer

De Glen of Imaalterriër is een hondenras dat afkomstig is uit het graafschap Wicklow, met name uit de Glen of Imaal-vallei in de westelijke Wicklow Mountains in Ierland. Hij werd gefokt voor meerdere doeleinden zoals voor de jacht op dassen en als ongediertebestrijder, maar hij is nu ook geschikt als gezinshond.

De Irish Glen of Imaal Terriër, afkomstig uit de Glens van County Wicklow in Ierland, staat bekend om zijn robuuste en moedige karakter. 

Dit hondenras, ontwikkeld door arme Ierse boeren, werd gefokt voor het verdelgen van ongedierte en de jacht op dassen, wat zijn sterke en moedige aard benadrukt.

Fokkers en kennelclubs, zoals de Nederlandse Vereniging voor de Irish Glen en de Kennel Club, benadrukken het belang van gezondheidsonderzoeken voor erfelijke aandoeningen zoals Progressieve Retinale Atrofie (PRA). 

Ondanks zijn ruwe uiterlijk en jachtinstinct, kan de Glen of Imaal Terriër een liefdevolle huishond zijn die weinig haaruitval heeft, maar wel regelmatige vachtverzorging vereist om klitten te voorkomen.

Door zijn geschiedenis als werkhond biedt de Glen of Imaal Terriër rust en stabiliteit in een gezinsomgeving, terwijl hij zijn gevoel voor humor en levenslust behoudt. 

Zijn geschiedenis als ongedierteverdelger en jachthond op de das in de ruige Ierse landschappen heeft een hond gecreëerd die zowel sterk en moedig is als liefdevol en toegewijd aan zijn familie.

FCI Groep 3 Terriers

De Irish Glen of Imaal Terriër is ingedeeld in FCI Groep 3, die Terriërs omvat. Deze groep bestaat uit diverse terriërrassen, waarbij de Glen of Imaal Terriër opvalt door zijn unieke herkomst uit Ierland en zijn specifieke kenmerken. 

Dit ras, erkend door de FCI sinds 17 september 1975, staat bekend om zijn moedige en vastberaden karakter, evenals zijn vermogen om als een effectieve werkhond te functioneren, hoewel het niet onderworpen is aan een werkproef volgens de FCI-rassenomenclatuur.

Het uiterlijk van de Irish Glen of Imaal Terriër

De Irish Glen of Imaal Terriër, een robuuste hond met een opvallend uiterlijk, heeft een dubbele vacht die kan variëren van wheaten (tarwekleurig) tot donkergrijs en blauw gestroomd, evenals brindle. 

Deze vacht vereist consequente verzorging om klitten te voorkomen. Hun oren zijn klein en naar achteren gevouwen wanneer ze in rust zijn, wat bijdraagt aan hun kenmerkende uitdrukking. 

De ogen van de Glen of Imaal Terriër stralen intelligentie en vastberadenheid uit, typisch voor hun karakter. Met een schofthoogte van circa 35 cm, die een compact maar krachtig lichaam onthult, is dit ras kleiner dan de meeste terriërs, maar niet minder moedig.

Erfelijke ziektes en aandoeningen bij deze huisdieren

Enkele van de meest voorkomende aandoeningen die bij dit ras worden waargenomen, zijn:

 1. Progressieve Retinale Atrofie (PRA) – een oogaandoening die kan leiden tot blindheid.
 2. Heupdysplasie – een ontwikkelingsstoornis van de heupgewrichten.
 3. Elleboogdysplasie – vergelijkbaar met heupdysplasie, maar dan in de elleboog.
 4. Hypothyreoïdie – een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg hormonen produceert.
 5. Craniomandibulaire Osteopathie (CMO) – een aandoening die de schedel en kaak beïnvloedt, vooral bij jonge honden.

Het karakter van de Irish glen of imaal terrier

De Irish Glen of Imaal Terriër, een zeldzaam en uniek hondenras uit Ierland, staat bekend om zijn moedige en vastberaden karakter.

Deze kleine, maar stoere terriërs zijn intelligent, onafhankelijk en bezitten een opmerkelijke vasthoudendheid. Ondanks hun energieke en soms eigenwijze aard, zijn Glen of Imaal Terriërs ook verrassend zachtaardig en loyaal aan hun familie, waardoor ze uitstekende gezelschapshonden zijn.

Hun kalme en geduldige temperament maakt ze goed geschikt voor gezinnen, hoewel ze, zoals veel terriërs, een duidelijke leider nodig hebben die consequente training en duidelijke grenzen stelt. Ze staan bekend om hun aanpassingsvermogen en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, mits ze vanaf jonge leeftijd goed gesocialiseerd worden.

Deze terriërs hebben een sterke wil en een onafhankelijke geest, eigenschappen die ze tijdens hun ontwikkeling als werkende honden in de ruige Glen of Imaal hebben verworven. Ze zijn niet snel onder de indruk en kunnen een uitdaging vormen tijdens de training,

Een mooie close up van De Glen of Imaal terriër

De verzorging van de glen of imaalterriër

De verzorging van de Irish Glen of Imaal Terriër vereist aandacht voor zijn unieke kenmerken. 

Hun dubbele vacht, bestaande uit een ruwe bovenvacht en een zachtere ondervacht, moet regelmatig worden geborsteld om klitten te voorkomen en om de haaruitval in huis te minimaliseren. 

Deze terriërs worden vier keer per jaar met de hand geplukt om hun vacht gezond te houden. Ondanks hun compacte formaat hebben ze veel beweging nodig; dagelijkse lange wandelingen of speeltijd helpen om hun energie kwijt te kunnen. 

Socialisatie is cruciaal voor dit ras, gezien hun dominante en eigenzinnige karakter. Het is belangrijk om ze van jongs af aan te wennen aan verschillende mensen, dieren, en situaties. 

Hoewel de Glen een robuuste hond is, afkomstig uit de valleien van Ierland en gebruikt voor de jacht op dassen, zijn ze thuis aanhankelijk en kunnen goed overweg met kinderen, mits goed gesocialiseerd.

Socialisatie en opvoeding

De socialisatie en opvoeding van de Irish Glen of Imaal Terriër zijn cruciaal voor hun ontwikkeling tot evenwichtige volwassen honden. 

Vanaf jonge leeftijd moeten Glen of Imaal Terriërs worden blootgesteld aan diverse mensen, dieren en situaties om hun natuurlijke nieuwsgierigheid en aanpassingsvermogen te stimuleren. 

Dit ras staat bekend om zijn dominante en eigenzinnige karakter, waardoor een consequente en positieve trainingsaanpak noodzakelijk is. Beloningen en lof werken goed om gewenst gedrag te bevorderen. 

Socialisatie helpt ook om overmatig blaffen te beheersen door hen te leren wanneer blaffen gepast is. 

Ondanks hun kleine gestalte zijn ze actief en hebben ze voldoende mentale en fysieke uitdagingen nodig om te voorkomen dat ze zich vervelen en mogelijk destructief gedrag ontwikkelen.

Hoeveel ervaring vereist deze terriër

Het bezitten van een Irish Glen of Imaal Terriër is zowel voor ervaren als onervaren hondeneigenaren een belonende ervaring, maar het vereist een toegewijde aanpak. 

Dit ras staat bekend om zijn eigenzinnige karakter en sterke wil, wat betekent dat consistente training en socialisatie essentieel zijn. 

Voor onervaren eigenaren kan het een uitdaging zijn om de leiding te nemen zonder de juiste kennis of voorbereiding. 

Aan de andere kant kunnen ervaren hondeneigenaren hun kennis van hondentraining en -gedrag toepassen om een sterke, positieve band met hun Glen te ontwikkelen.

Is training noodzakelijk bij glen als huishond

Training is absoluut noodzakelijk voor de Irish Glen of Imaal Terriër. Dit slimme maar eigenzinnige ras heeft duidelijke richtlijnen en grenzen nodig vanaf jonge leeftijd. 

Hun sterke wil vereist consequente en positieve trainingsmethoden. Training helpt niet alleen bij het vormen van goed gedrag, maar bevordert ook de mentale stimulatie die deze terriërs nodig hebben om gelukkig en evenwichtig te blijven. 

Zonder adequate training kunnen ze dominante neigingen ontwikkelen, wat het samenleven kan bemoeilijken. Daarom is een vroege start en voortdurende inzet voor training essentieel voor elke Glen-eigenaar.

Hoeveel beweging heeft een glen of imaalterriër nodig?

Een Irish Glen of Imaal Terriër heeft elke dag ongeveer 30 tot 60 minuten beweging nodig. Deze tijd kan verdeeld worden over wandelingen en speeltijd, waarbij de nadruk ligt op zowel fysieke als mentale stimulatie. 

Het is belangrijk om hun natuurlijke energie en intelligentie op een positieve manier te kanaliseren door middel van interactieve spelletjes en trainingsoefeningen.

De glen of imaal terrier geniet van zijn dagelijkse wandeling om zijn energie kwijt te raken

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Irish Glen of Imaal Terriër staat bekend om zijn geduldige en aanhankelijke aard, waardoor hij over het algemeen goed overweg kan met kinderen en andere huisdieren. 

Mits goed gesocialiseerd van jongs af aan, kunnen deze terriërs een liefdevolle band opbouwen met gezinsleden en respectvol omgaan met andere dieren in het huishouden. 

Hun robuuste karakter gecombineerd met een speelse inslag maakt ze tot een vreugdevolle aanvulling op elk gezin.

Voordelen van een Irish Glen of Imaal Terriër

 1. Aanhankelijk: Ze zijn zeer loyaal en liefdevol naar hun familie.
 2. Robuust: Sterk en duurzaam, goed voor actieve gezinnen.
 3. Intelligent: Snel lerend, wat training vergemakkelijkt.
 4. Goede waakhond: Alert en moedig, ze zullen hun gezin beschermen.
 5. Aanpasbaar: Kan goed leven in zowel een appartement als in een huis met tuin, mits voldoende beweging.

Nadelen van een Irish Glen of Imaal Terriër

 1. Eigenzinnig: Kan koppig zijn, wat consequente training vereist.
 2. Beweging: Heeft dagelijkse fysieke en mentale stimulatie nodig.
 3. Verzorging: Hun vacht vereist regelmatig onderhoud.
 4. Socialisatie: Moet van jongs af aan worden gesocialiseerd, vooral met andere huisdieren.
 5. Gezondheidsproblemen: Kan vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke aandoeningen.

Levensverwachting

Een Irish Glen of Imaal Terriër kan een levensverwachting hebben van ongeveer 12 tot 15 jaar.

Prijs bij fokker en adoptie

De prijs van een Irish Glen of Imaal Terriër kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de herkomst, gezondheidstests en de reputatie van de fokker. Bij fokkers kunnen de kosten voor een puppy oplopen vanwege deze factoren. 

Adoptie via een opvang of reddingsorganisatie biedt een kosteneffectievere optie, waarbij de vergoeding vaak vaccinaties en sterilisatie/castratie omvat. Voor specifieke prijzen is het essentieel om rechtstreeks contact op te nemen met fokkers of adoptiecentra.

About The Author

1 thought on “De Irish Glen of Imaal Terriër: geschiedenis, karakter en meer”

 1. Pingback: Alles over de Irish Glen of Imaal Terriër:...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *