Cirneco dell’Etna – Oorsprong, kenmerken en verzorging van deze hondenras

De Cirneco dell'Etna is een hondenras dat afkomstig is van het Italiaanse eiland Sicilië.

De Cirneco dell’Etna, een trots symbool van Sicilië, heeft een geschiedenis die diep geworteld is in de tijd van de farao’s. 

Dit ras, dat zijn lichaam perfect in een vierkant past, stamt af van de oude jachthonden die oorspronkelijk in het Nijldal werden gefokt. 

Hun fijne vacht en kenmerkende reekleurige tinten, vaak gemarkeerd met witte platen, herinneren aan hun oude voorouders, die mogelijk de Egyptische farao’s vergezelden.

Deze “Siciliaanse honden”, zoals ze liefkozend worden genoemd, werden door de Feniciërs naar Sicilië gebracht, waar hun jachtpassie en vaardigheid in de jacht op wilde konijnen rond de vulkaan Etna al snel werden gewaardeerd. 

Hun vermogen om in het ruige en diverse landschap van Sicilië te jagen, toont hun aanpassingsvermogen en robuustheid.

De Cirneco dell’Etna gebruikt vooral zijn scherpe zintuigen en snelheid om de prooi te achtervolgen, eigenschappen die hen onderscheiden als uitstekende jachthonden, vergelijkbaar met de faraohonden. 

Hun middelgrote gestalte, ovaalvormige ogen, en de karakteristieke punt van hun staart dragen bij aan hun onmiskenbare silhouet.

FCI rasgroep 5 spitsen en oertypen

De Cirneco dell’Etna is een ras dat officieel erkend is door de Fédération Cynologique Internationale (FCI), waar het is ingedeeld in Groep 5, die bekend staat als de groep van Spitsen en Oertypen. 

Binnen deze groep valt de Cirneco dell’Etna specifiek onder Sectie 7, die gereserveerd is voor ‘Primitieve Type – Jachthonden’. 

Dit onderscheidt het ras als een van de vele die zijn ontwikkeld en gebruikt voor de jacht, maar met behoud van kenmerken die hen dicht bij hun oorspronkelijke, primitieve voorouders plaatsen.

De Cirneco dell’Etna, afkomstig van het Italiaanse eiland Sicilië, staat bekend om zijn slanke en elegante uiterlijk, uitstekende jachtvaardigheden op konijnen, en het vermogen om te functioneren in ruw terrein, zoals de steile hellingen van de Etna-vulkaan. 

Het ras is aangepast aan de uitdagende omstandigheden van Sicilië, waardoor het een uitzonderlijk uithoudingsvermogen en een scherp jachtinstinct heeft.

Erkenning door de FCI bevestigt de status van de Cirneco dell’Etna als een belangrijk en waardevol hondenras dat zijn plaats binnen de internationale gemeenschap van hondenliefhebbers heeft verdiend. 

Het benadrukt ook het belang van het behoud van dit oude ras en zijn unieke eigenschappen, zowel als jachthond als gezelschapsdier.

Vacht en uiterlijk van de Cirneco dell Etna

De Cirneco dell’Etna, een sierlijke verschijning uit Sicilië, is een middelgroot ras dat bekend staat om zijn slanke lijn en elegante houding. 

De vacht van de Cirneco is kort, fijn en strak aanliggend, waardoor het ras weinig verzorging nodig heeft. 

Deze windhonden zijn vooral te herkennen aan hun zandkleurige tot kastanjebruine vacht, vaak versierd met witte aftekeningen die hun gracieuze uiterlijk accentueren.

Met een schofthoogte die varieert, past het lichaam van de Cirneco dell’Etna perfect in een vierkant, wat bijdraagt aan hun evenwichtige en atletische verschijning. 

Hun oren zijn karakteristiek rechtopstaand, wat hun alerte en nieuwsgierige aard weerspiegelt. De honden hebben een temperament dat zowel vriendelijk als aanhankelijk is, waardoor ze uitstekende gezelschapsdieren zijn.

Erfelijke ziektes en aandoeningen bij de de Cirneco dell’Etna

De Cirneco dell’Etna staat bekend als een over het algemeen gezond en robuust ras, maar zoals bij alle hondenrassen, kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke ziektes en aandoeningen. 

Hier is een lijst van enkele gezondheidsproblemen die bij dit ras kunnen voorkomen:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij honden die kan leiden tot pijn en kreupelheid.
 2. Patella Luxatie: Het losraken van de knieschijf, wat ongemak en bewegingsproblemen kan veroorzaken.
 3. Hypothyreoïdie: Een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert, wat kan leiden tot gewichtstoename en energieverlies.
 4. Progressieve Retina Atrofie (PRA): Een oogaandoening die uiteindelijk kan leiden tot blindheid.
 5. Demodectische Schurft: Een huidaandoening veroorzaakt door mijten, wat kan leiden tot haaruitval en huidinfecties.
 6. Idiopathische Epilepsie: Onverklaarbare epileptische aanvallen die op elke leeftijd kunnen beginnen.

Het karakter van de Cirneco dell’Etna

Cirnechi zijn actieve honden die veel beweging nodig hebben, ideaal in een goed omheinde tuin waar ze veilig kunnen rondrennen. 

 Hun jachtpassie is nog steeds aanwezig, wat ze delen met andere honden zoals de Podenco Ibicenco. Ondanks hun energieke aard, zijn Cirnechi tegelijkertijd vriendelijk en aanhankelijk, waardoor ze goed in een gezinsomgeving passen. Ze zijn vaak gereserveerd ten opzichte van vreemden, wat een zachte hand en vroege socialisatie vereist om ervoor te zorgen dat ze goed aangepaste volwassenen worden.

hondenras cirneco dell'Etna aan het lopen

De Verzorging van de Cirneco dell’Etna

De Cirneco dell’Etna, een erfgenaam van de oude Siciliaanse jachthonden die ooit door de Feniciërs naar Sicilië werden gebracht, vereist een zorgvuldige verzorging om zijn natuurlijke gezondheid en vitaliteit te behouden. 

Deze honden, oorspronkelijk gefokt voor de jacht op konijnen in de ruige landschappen rond de Etna, hebben een fijne vacht die weinig onderhoud vergt. 

Hun korte, reekleurige tot okerkleurige vacht kan eenvoudig worden onderhouden met regelmatige borsteling om dode haren te verwijderen en de huid gezond te houden.

Ondanks hun robuuste aard, is het belangrijk om aandacht te besteden aan mogelijke erfelijke aandoeningen. Regelmatige controles bij de dierenarts kunnen helpen om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig te identificeren. 

Aangezien de Cirneco dell’Etna een actieve en gevoelige hond is, speelt voldoende beweging een cruciale rol in hun verzorging. 

Deze middelgrote honden, zowel reuen als teven, hebben een natuurlijke drang om te jagen en verkennen, waardoor een goed omheinde tuin essentieel is om ze veilig te laten bewegen.

Opvoeding moet al op jonge leeftijd beginnen met een duidelijke en consequente benadering. Hun intelligente en soms eigenzinnige karakter vereist een geduldige hand en positieve versterking. 

De jachtpassie van de Cirneco dell’Etna blijft prominent, waardoor training in gehoorzaamheid en recall van groot belang is, vooral wanneer ze worden ingezet voor activiteiten zoals de jacht of het spoorzoeken.

Socialisatie en opvoeding van de Cirneco dell’Etna

De socialisatie en opvoeding van de Cirneco dell’Etna, een ras dat afstamt van de oude jachthonden van Sicilië, vereisen bijzondere aandacht om hun natuurlijke jachtpassie en goed temperament te kanaliseren. 

Deze honden, met een lichaam dat perfect past in een vierkant en bedekt is met een fijne vacht, tonen een diepgewortelde passie voor de jacht, vooral op konijnen, zoals hun voorouders deden op de hellingen van de Etna.

Socialisatie speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van een evenwichtig karakter, waardoor de Cirneco leert omgaan met verschillende situaties en wezens. 

Dit helpt om hun natuurlijke gereserveerdheid te verzachten en versterkt hun rol als toegewijde waakhond en liefhebbend gezinslid. Aangezien de Cirneco vooral wordt gebruikt als jachthond, is het belangrijk om hun jachtpassie op een positieve manier te begeleiden, zodat ze zowel in het veld als thuis kunnen excelleren.

Een goed omheinde tuin is essentieel voor deze actieve honden, zodat ze veilig kunnen spelen en hun energie kwijt kunnen. 

Door hun achtergrond als jachthonden die gefokt werden voor de jacht op klein wild, hebben Cirnechi dell’Etna een natuurlijke behoefte aan beweging en uitdaging. 

Een zorgvuldige opvoeding en socialisatie zorgen ervoor dat deze prachtige Siciliaanse honden zowel als jachthonden als trouwe gezinsleden kunnen schitteren.

Hoeveel ervaring vereist een Cirneco dell’Etna

Het bezitten van een Cirneco dell’Etna vereist niet per se veel ervaring met honden, maar wel een begrip van hun unieke karaktereigenschappen en behoeften. 

Dit ras, bekend om zijn onafhankelijkheid, intelligentie en jachtpassie, kan een uitdaging vormen voor volledig onervaren eigenaren. 

Echter, met de juiste toewijding, onderzoek en benadering kunnen ook nieuwkomers in de hondenwereld succesvol een Cirneco dell’Etna opvoeden en verzorgen.

Een potentiële eigenaar moet bereid zijn tijd te investeren in de socialisatie en training van de hond, om te zorgen voor een goed aangepast en gelukkig huisdier. 

Kennis over hoe om te gaan met de sterke jachtdrift van de Cirneco is essentieel, net als het bieden van voldoende fysieke en mentale stimulatie om aan hun energiebehoeften te voldoen.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Cirneco dell’Etna, niet alleen om basisgehoorzaamheid en manieren te ontwikkelen, maar ook om hun natuurlijke jachtdrift op een positieve manier te kanaliseren. 

Dit intelligente en onafhankelijke ras, met een rijke geschiedenis als jachthond op het Siciliaanse landschap, profiteert enorm van vroege socialisatie en consequente training. Het helpt hen om goed aangepaste en evenwichtige huisdieren te worden.

De Cirneco dell’Etna staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke aard, maar kan ook een sterke wil hebben. 

Een zachte, maar standvastige trainingsaanpak, gebaseerd op positieve bekrachtiging, is het meest effectief. Het stimuleert de Cirneco om te leren en zich te gedragen op een manier die zowel thuis als in het openbaar wenselijk is.

Training biedt ook een uitstekende gelegenheid voor mentale stimulatie, die net zo belangrijk is als fysieke activiteit voor dit energieke ras. Het houdt hun geest scherp en voorkomt verveling, wat kan leiden tot destructief gedrag.

Hoeveel beweging heeft een Cirneco dell’Etna nodig?

De Cirneco dell’Etna, met zijn energieke en levendige aard, vereist dagelijks een goede hoeveelheid beweging om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. 

Dit ras is gefokt voor de jacht in het ruige terrein van Sicilië en heeft daarom een natuurlijke behoefte aan actief zijn. 

Gemiddeld heeft een Cirneco dell’Etna ongeveer 60 minuten aan dagelijkse beweging nodig, die kan bestaan uit wandelen, rennen, spelen, of deelname aan hondensporten zoals agility.

Deze beweging is niet alleen belangrijk om hun fysieke conditie te onderhouden, maar ook om verveling en daarmee samenhangend destructief gedrag te voorkomen. 

De Cirneco dell’Etna geniet van interactieve spelletjes en activiteiten die hen mentaal stimuleren, wat hun intelligentie en probleemoplossend vermogen ten goede komt.

Een goed omheinde tuin biedt een veilige plek voor de Cirneco om vrij te bewegen en te spelen, maar dit mag dagelijkse wandelingen of andere vormen van beweging buitenshuis niet vervangen.

cirneco dell'Etna hondenras

Hoe is de omgang met kinderen?

De Cirneco dell’Etna staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke natuur, wat hem een uitstekende gezinsgenoot maakt, inclusief gezinnen met kinderen. 

Dit ras heeft een goed temperament en kan zeer zacht en geduldig zijn in de omgang met kinderen, mits er van beide kanten respect is. 

De interactie tussen Cirnechi en kinderen moet echter altijd onder toezicht staan, vooral bij jongere kinderen, om ervoor te zorgen dat het spel niet te ruw wordt en zowel de hond als het kind veilig blijven.

Socialisatie vanaf jonge leeftijd is essentieel voor de Cirneco dell’Etna om hem te helpen wennen aan de omgang met kinderen en andere huisdieren. 

Het aanleren van zowel kinderen als de hond hoe ze op een veilige en respectvolle manier met elkaar kunnen omgaan, zal de basis leggen voor een harmonieuze relatie. 

De Cirneco dell’Etna geniet van interactie en speeltijd met het gezin, wat bijdraagt aan de fysieke activiteit en mentale stimulatie die ze nodig hebben.

Voordelen van een Cirneco dell’Etna

 1. Gezondheid: Dit ras staat bekend om zijn robuuste gezondheid en lange levensduur, met relatief weinig erfelijke gezondheidsproblemen.
 2. Onderhoud: De korte, fijne vacht van de Cirneco dell’Etna vereist minimale verzorging, wat het een onderhoudsarm huisdier maakt.
 3. Temperament: Ze zijn vriendelijk en aanhankelijk, wat hen uitstekende gezelschapsdieren maakt. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, mits correct gesocialiseerd.
 4. Actief en Energiek: Perfect voor actieve gezinnen, aangezien ze genieten van lange wandelingen en actief spel.

Nadelen van een Cirneco dell’Etna

 1. Bewegingsbehoefte: Dit ras heeft dagelijks veel beweging nodig om gelukkig en gezond te blijven, wat een uitdaging kan zijn voor minder actieve eigenaren.
 2. Jachtdrift: Hun sterke jachtdrift vereist constante waakzaamheid in onbekende omgevingen, en ze kunnen niet altijd loslopen in niet-omheinde gebieden.
 3. Socialisatie: Vroege en voortdurende socialisatie is nodig om te voorkomen dat ze schuw of gereserveerd worden tegenover vreemden.
 4. Omheinde Tuin: Een goed omheinde tuin is essentieel om te voorkomen dat ze achter prooien aan gaan.

Hoe oud wordt een Cirneco dell’Etna

De Cirneco dell’Etna heeft een levensverwachting die typisch tussen de 12 en 15 jaar ligt. Deze levensduur is een weerspiegeling van hun sterke genetische achtergrond en de minimale erfelijke gezondheidsproblemen waarmee het ras geconfronteerd wordt. 

Een actieve levensstijl, goede voeding en regelmatige veterinaire zorg dragen allemaal bij aan het bereiken van hun volledige levenspotentieel.

Prijs van een Cirneco dell’Etna

Wat betreft de prijs, varieert de aanschafkosten van een Cirneco dell’Etna aanzienlijk, afhankelijk van de fokker en de kwaliteit van de stamboom. 

Bij gerenommeerde fokkers kunnen de prijzen voor een puppy met een goede afstamming variëren van ongeveer €800 tot €2000 of meer. Deze prijs is inclusief de kosten voor gezondheidstests, vaccinaties en soms microchipping.

Adoptiekosten voor een Cirneco dell’Etna zijn doorgaans lager, vooral als de hond via een reddingsorganisatie of asiel wordt geadopteerd. 

Adoptiekosten kunnen variëren van €50 tot €300, afhankelijk van de organisatie. Deze vergoeding dekt vaak de basis veterinaire zorg die voor de adoptie is verleend.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *