Chinese chongqing dog Karakter,Prijs, en meer over chuandong hound

De Chongqing Dog is een sterke, loyale, intelligente, moedige en wendbare hond. Ze zijn van middelbare grootte

De Chongqing Dog is een zeer oud ras, wiens geschiedenis kan worden getraceerd tot de Westerse Han-dynastie, ongeveer 2000 jaar geleden. 

Dit vierkant gebouwde, middelgrote ras is bekend om zijn robuuste gestalte en gespierde lichaam, dat bedekt is met kort en stug haar. 

Met zijn middelhoge schoft en goed ontwikkelde schoft en ruggengraat, vertegenwoordigt de Chongqing Dog de essentie van een moedig en lenig ras, ontwikkeld in de bergachtige regio’s van Zuidwest-China.

Als een van de inheemse rassen van China, werd de Chongqing Dog oorspronkelijk gebruikt om te jagen, waarbij zijn lengte van de schedel en de voorsnuit, breed van aanzet, hem een voordeel gaven in snelheid en wendbaarheid. 

Ondanks zijn lange geschiedenis en de belangrijke rol die het ras speelde in de lokale gemeenschappen, begon het aantal van de Chongqing Dog snel te dalen, voornamelijk door veranderingen in de moderne samenleving en het verlies van zijn traditionele jachtgebieden.

Deze honden zijn niet alleen bekend om hun fysieke kenmerken, zoals de hoge staartaanzet en de robuuste bouw, maar ook om hun loyale karakter, waardoor ze uitstekende huisdieren zijn. 

Ondanks de uitdagingen in de loop der jaren, blijft de Chongqing Dog een gewaardeerd middelgroot ras, met een rijke historie die de tijd heeft doorstaan. 

Tegenwoordig worden inspanningen gedaan om dit eeuwenoude ras te behouden en te beschermen, waarbij fokkers aandacht besteden aan zowel de gezondheid als het behoud van de unieke kenmerken van het ras.

Chongqing dog en chuandong hound

Herkomst en Geschiedenis:

 • De Chongqing Dog is afkomstig uit de provincie Chongqing in China en heeft een geschiedenis die meer dan 2000 jaar teruggaat. Dit ras werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht en als waakhond.
 • De Chuandong Hound, ook bekend als de Sichuan Hound, komt uit de bergachtige regio’s van Oost-Sichuan. Hoewel het exacte ontstaan minder gedocumenteerd is, staat het ras bekend als een uitstekende jachthond met sterke overlevingsvaardigheden.

Uiterlijk:

 • De Chongqing Dog staat bekend om zijn unieke uiterlijk met een diepe, donkerbruine huid, een gespierd lichaam en een korte, stugge vacht. Het meest onderscheidende kenmerk is de bijna zwarte tong.
 • De Chuandong Hound heeft een slanker, leniger lichaam en is iets lichter gebouwd dan de Chongqing Dog. Dit ras heeft een kortere vacht en is bekend om zijn uithoudingsvermogen en snelheid.

Temperament:

 • Beide rassen staan bekend om hun loyaliteit en moed, maar de Chongqing Dog neigt naar een meer gereserveerde houding tegenover vreemden en heeft een sterke waakinstinct. Dit ras vereist gedegen socialisatie.
 • De Chuandong Hound is eveneens loyaal en moedig, maar staat bekend om zijn vriendelijkheid en aanpassingsvermogen, wat hem iets toegankelijker maakt voor onbekenden.

Hoewel beide rassen unieke en waardevolle eigenschappen hebben, zijn hun verschillen in herkomst, uiterlijk en temperament belangrijk voor potentiële eigenaren om te overwegen bij het kiezen van het ras dat het beste bij hun levensstijl past.

FCI Groep

De Chongqing Dog, een uniek en oud hondenras afkomstig uit China, is niet officieel erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI). 

Dit betekent dat de Chongqing Dog niet is ingedeeld in een van de bestaande FCI-groepen, die variëren van groep 1 (Herdershonden en Veedrijvers) tot groep 10 (Windhonden). 

De FCI is een wereldwijde organisatie die de rasstandaarden handhaaft voor vele internationaal erkende hondenrassen, maar niet alle rassen zijn onder hun paraplu opgenomen.

Ondanks het gebrek aan formele erkenning door de FCI, blijft de Chongqing Dog een hoog aangeschreven ras binnen China en bij liefhebbers van zeldzame hondenrassen wereldwijd. Ze worden vooral gewaardeerd om hun loyaliteit, moed en onderscheidende uiterlijk. 

Als een ras met een diepe historische achtergrond en een sterke verbinding met zijn oorsprongsgebied, blijven fokkers en liefhebbers zich inzetten voor het behoud en de promotie van de Chongqing Dog.

Het uiterlijk van de chongqing dog

De Chongqing Dog, een edele en moedige hond afkomstig uit de Chongqing regio in Oost Sichuan, staat bekend om zijn opvallende uiterlijk dat teruggaat tot de Westerse Han-dynastie (BC 202-AD 8). 

Dit middelgrote ras heeft een compact en gespierd lichaam dat bedekt is met kort en stug haar zonder ondervacht, wat wijst op zijn eeuwenoude oorsprong als een taai en lenig ras, ontwikkeld voor de jacht in de bergachtige regio’s van Hechuan, Yongchuan, Lingshui en Guanan.

Reuen en teven van dit ras tonen een krachtige bouw met een goed ontwikkelde borstkas en een rechte rug, wat bijdraagt aan hun statige gestalte. 

De Chongqing Dog heeft een karakteristieke driehoekige kop met een breed aangezette, taps toelopende snuit, en donkerbruin tandvlees, wat bijdraagt aan hun unieke verschijning. 

Hun ogen zijn middelgroot en hun oren staan hoog en uitlopend, wat hun waakzame aard benadrukt.

Ondanks zijn moedige en wendbare aard, vereist de Chongqing Dog weinig verzorging; regelmatig borstelen is voldoende om hun vacht in goede conditie te houden. Dit ras is zowel loyaal als aanhankelijk, en staat bekend om zijn sterke band met zijn eigenaren, hoewel hun dominante persoonlijkheid vroege socialisatie en training noodzakelijk maakt om ongewenst gedrag te voorkomen.

Voorkomende ziektes en aandoeningen

Hoewel de Chongqing Dog bekend staat om zijn robuuste gezondheid, zijn er enkele erfelijke ziektes en aandoeningen waaraan dit ras vatbaar kan zijn.

Hieronder volgt een lijst van mogelijke erfelijke ziektes en aandoeningen die bij de Chongqing Dog kunnen voorkomen:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomend probleem bij middelgrote tot grote rassen, waarbij het heupgewricht niet correct in de kom past.
 2. Elleboogdysplasie: Een ontwikkelingsstoornis van de ellebooggewrichten, vergelijkbaar met heupdysplasie.
 3. Entropion: Een aandoening waarbij het ooglid naar binnen rolt, wat irritatie of beschadiging van het oog kan veroorzaken.
 4. Huidproblemen: Vanwege hun korte en stugge vacht kunnen Chongqing Dogs vatbaar zijn voor huidallergieën en infecties.
 5. Tandproblemen: Dit ras kan gevoelig zijn voor tandsteenopbouw en tandvleesziekten.
 6. Demodectische schurft: Een huidaandoening veroorzaakt door mijten, die vooral jonge honden treft.
 7. Patella Luxatie: Het losraken van de knieschijf, wat pijn en kreupelheid kan veroorzaken.

Temperament van de chinese chongqing dog

De Chongqing Dog staat bekend als een moedige en wendbare hond, wiens karakter net zo indrukwekkend is als zijn fysieke gestalte. 

Dit middelgrote ras, met een gespierd lichaam dat weinig verzorging nodig heeft, is niet alleen een loyale metgezel maar ook een toegewijde beschermer van eigendommen. 

Hun natuurlijke waakzaamheid en moed maken hen uitstekende waakhonden die niet aarzelen om hun gezin te verdedigen.

Ondanks hun krachtige voorkomen, hebben Chongqing Dogs een aanhankelijke kant en kunnen ze goed overweg met huisdieren waarmee ze zijn opgegroeid, mits ze van jongs af aan zijn gesocialiseerd. 

Hun aanpassingsvermogen en intelligentie maken hen tot een gewaardeerd lid van het gezin, in staat om sterke banden te vormen met hun eigenaren.

Het karakter van de Chongqing Dog weerspiegelt de eeuwenoude tradities van moed en loyaliteit, eigenschappen die dit ras door de geschiedenis heen hebben gedefinieerd. 

Als eigenaren van een Chongqing Dog kunnen bevestigen, combineert dit ras een indrukwekkende fysieke aanwezigheid met een diepe toewijding aan hun gezin, wat hen tot een unieke en gewaardeerde metgezel maakt.

Vertaald uit het Engels-De Chongqing-hond is een oude mastiff Tugou die van oudsher werd gebruikt voor de jacht en bewaking in Chongqing, China.

De Verzorging van de chinese chongqing dog

De verzorging van de Chinese Chongqing Dog is relatief eenvoudig vanwege zijn korte en stugge vacht die het lichaam bedekt. 

Deze unieke vacht vereist minimale inspanning om te onderhouden, waardoor regelmatig borstelen voldoende is om dode haren te verwijderen en de huid gezond te houden. 

Ondanks de eenvoudige vachtverzorging, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de algemene hygiëne van de Chongqing Dog, inclusief de verzorging van nagels, oren, en tanden.

De Chongqing Dog is een ras dat graag zijn familie vergezelt in dagelijkse activiteiten en zich gemakkelijk aanpast aan het leven met andere huisdieren, mits hij van jongs af aan correct gesocialiseerd wordt. 

Deze socialisatie is cruciaal om ervoor te zorgen dat ze goed overweg kunnen met andere dieren en mensen, en om eventueel ongewenst gedrag zoals overmatig waaks zijn of territoriaal gedrag te voorkomen.

Hoewel het couperen van staarten in veel landen om ethische redenen niet langer wordt beoefend en wordt afgeraden, had het ras historisch soms een gecoupeerde staart. 

Beweging is ook een belangrijk onderdeel van de verzorging; regelmatige, matige lichaamsbeweging helpt de Chongqing Dog fit en gelukkig te houden.

Socialisatie en opvoeding van de chinese chongqing dog

De socialisatie en opvoeding van de Chinese Chongqing Dog zijn cruciale aspecten van hun verzorging, die bijdragen aan het ontwikkelen van een goed aangepaste en evenwichtige hond. 

Het blootstellen van de Chongqing Dog aan een verscheidenheid aan mensen, geluiden, omgevingen en andere dieren helpt hen om nieuwe ervaringen op een positieve manier te verwerken en bevordert een sociaal gedrag.

Opvoeding vereist een consequente en geduldige benadering, gezien hun intelligente maar onafhankelijke karakter. 

Positieve bekrachtigingstechnieken, zoals lof en traktaties, zijn effectief in het aanmoedigen van gewenst gedrag. 

Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en consistent te zijn in commando’s en verwachtingen om respect en begrip tussen de hond en de eigenaar te bevorderen.

Naast basiscommando’s, is het ook essentieel om de Chongqing Dog te trainen in gehoorzaamheid en manieren, zodat ze zich goed kunnen gedragen binnen het gezin en in openbare ruimtes. 

Met de juiste socialisatie en opvoeding kan de Chinese Chongqing Dog uitgroeien tot een loyale, aanhankelijke metgezel die goed overweg kan met huisdieren en een waardevol lid van het gezin wordt.

Hoeveel ervaring vereist een chinese chongqing dog

Het bezitten van een Chinese Chongqing Dog kan een uitdaging zijn die een bepaalde mate van ervaring en kennis van hondengedrag vereist. 

Dit unieke en moedige ras, met zijn sterke wil en onafhankelijke karakter, is niet altijd de beste keuze voor een eerste hondeneigenaar. 

Hun specifieke behoeften op het gebied van socialisatie, training en dagelijkse verzorging maken dat een bepaald niveau van ervaring wenselijk is om een gezonde en gelukkige relatie met deze hond te onderhouden.

Ervaren hondeneigenaren zullen waarschijnlijk beter voorbereid zijn op de uitdagingen die komen kijken bij de opvoeding van een Chinese Chongqing Dog, zoals het beheersen van hun sterke territoriale instincten en het bieden van consistente en positieve training. 

Kennis van en ervaring met het socialiseren van honden van jongs af aan is cruciaal om deze honden goed te laten omgaan met andere huisdieren, kinderen en vreemden.

Dat gezegd hebbende, met de juiste toewijding, geduld en toegang tot goede bronnen en ondersteuning, kunnen ook minder ervaren eigenaren succesvol zijn in het grootbrengen van een Chinese Chongqing Dog.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Chinese Chongqing Dog. Dit ras staat bekend om zijn moed, intelligentie en onafhankelijke aard, wat zonder de juiste training kan leiden tot ongewenst gedrag. 

Een consequente en positieve trainingsbenadering helpt bij het ontwikkelen van respect en een sterke band tussen de hond en zijn eigenaar. Het legt ook de basis voor gehoorzaamheid en goede manieren, zowel thuis als in het openbaar.

Vroege socialisatie en training zijn essentieel om de Chongqing Dog te helpen zich aan te passen aan verschillende mensen, dieren en omgevingen. 

Dit bevordert een evenwichtig temperament en voorkomt overmatige terughoudendheid of agressie. Basiscommando’s zoals zitten, blijven, en hier komen, evenals leibandtraining, zijn cruciaal voor hun veiligheid en welzijn.

Gezien hun sterke wil, kan het trainen van een Chinese Chongqing Dog een uitdaging zijn en vereist het geduld en doorzettingsvermogen. 

Een eigenaar die bereid is tijd en energie te steken in de training, zal echter merken dat deze honden loyaal, aanhankelijk en uiterst capabel zijn om te leren en te gehoorzamen.

Hoeveel beweging heeft een chinese chongqing dog nodig?

De Chinese Chongqing Dog, bekend om zijn robuuste bouw en energieke aard, heeft dagelijks een matige hoeveelheid beweging nodig om gezond en tevreden te blijven. 

Gemiddeld vereist dit ras ongeveer 30 tot 60 minuten aan fysieke activiteit per dag. Deze activiteiten kunnen variëren van wandelingen aan de lijn tot speeltijd in een veilig afgesloten gebied, waar ze vrij kunnen rennen en hun energie kwijt kunnen.

Deze moedige en wendbare honden genieten van interactieve spelsessies die niet alleen hun fysieke behoeften bevredigen, maar ook hun mentale stimulatie bieden. 

Het is belangrijk om activiteiten te variëren om verveling te voorkomen en hun nieuwsgierigheid te prikkelen. Naast dagelijkse wandelingen kunnen activiteiten zoals apporteren, behendigheidstraining of trekspelletjes bijdragen aan hun algehele welzijn.

Chinese Chongqing Dog afkomstig uit china

Hoe is de omgang met kinderen?

De Chinese Chongqing Dog, met zijn moedige karakter en loyale natuur, kan een goede gezelschapshond zijn voor gezinnen met kinderen, mits er voldoende socialisatie en training plaatsvindt. 

Deze honden staan bekend om hun beschermende instinct en kunnen zeer toegewijd zijn aan hun familieleden, inclusief kinderen. 

Echter, vanwege hun sterke persoonlijkheid en onafhankelijkheid, is het essentieel dat interacties tussen de Chongqing Dog en kinderen onder toezicht staan, vooral in het begin.

Het is belangrijk voor kinderen om te leren hoe ze respectvol en voorzichtig met de hond moeten omgaan, zonder ruw spel dat de hond ongemakkelijk kan maken. 

De Chongqing Dog waardeert zijn persoonlijke ruimte en kan terughoudend zijn om deze te delen, wat betekent dat kinderen moeten begrijpen wanneer de hond tijd alleen nodig heeft.

Vroege en voortdurende socialisatie van de Chongqing Dog met kinderen en andere huisdieren is cruciaal om positieve relaties te bevorderen. 

Met de juiste begeleiding en training kan de Chongqing Dog leren om geduldig en zachtaardig te zijn rond kinderen, waardoor hij een liefdevol en beschermend lid van het gezin wordt.

Voordelen van een chinese chongqing dog

 1. Loyaliteit: Deze honden staan bekend om hun diepe loyaliteit aan hun familie, waardoor ze uitstekende metgezellen zijn.
 2. Waakzaamheid: Met een natuurlijke waakzaamheid zijn ze goede waakhonden die hun gezin en eigendommen zullen beschermen.
 3. Onderhoud: Hun korte, stugge vacht vereist weinig verzorging, wat hen een relatief onderhoudsarm huisdier maakt.
 4. Uniekheid: Als een zeldzaam ras biedt de Chongqing Dog een unieke aanwezigheid en kan een gespreksonderwerp zijn voor liefhebbers van hondenrassen.

Voordelen van een chinese chongqing dog

 1. Socialisatie: Vanwege hun sterke persoonlijkheid is vroege en continue socialisatie noodzakelijk om ongewenst gedrag te voorkomen.
 2. Onafhankelijkheid: Hun onafhankelijke aard kan training uitdagender maken, wat consistentie en geduld vereist van de eigenaar.
 3. Ruimtebehoeften: Hoewel ze niet overdreven actief zijn, hebben ze dagelijkse beweging nodig om fit te blijven, wat een uitdaging kan zijn voor mensen met een beperkte leefruimte.
 4. Interactie met kinderen en andere huisdieren: Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren als ze goed gesocialiseerd zijn, maar deze interacties moeten altijd zorgvuldig worden beheerd.

Hoe oud wordt een chinese chongqing dog

De Chinese Chongqing Dog staat bekend om zijn robuuste gezondheid en heeft een relatief lange levensverwachting voor een hond van zijn grootte. 

Gemiddeld kunnen Chinese Chongqing Dogs tussen de 10 en 14 jaar oud worden. Zoals bij alle hondenrassen, kan de levensduur van een individuele Chongqing Dog variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals genetica, voeding, levensomstandigheden en de kwaliteit van veterinaire zorg.

Prijs van een chinese chongqing dog

De prijs van een Chinese Chongqing Dog bij een fokker kan aanzienlijk variëren, voornamelijk vanwege de zeldzaamheid van het ras buiten China. 

Prijzen kunnen uiteenlopen van ongeveer 1500 tot meer dan 5000 euro, afhankelijk van factoren zoals de stamboom van de puppy, de reputatie van de fokker, en of de hond showkwaliteiten heeft of niet. 

Hoge prijzen weerspiegelen vaak de unieke status van het ras, de kosten van verantwoorde fokpraktijken, en de zorg die nodig is om gezonde, goed gesocialiseerde puppies te produceren.

Bij adoptie, wat een zeldzamere optie kan zijn voor dit specifieke ras, liggen de kosten aanzienlijk lager. 

Adoptiekosten bij reddingsorganisaties of asielen kunnen variëren van 50 tot 300 euro. Deze vergoedingen dekken meestal basis veterinaire zorg zoals vaccinaties, sterilisatie of castratie, en soms microchipping.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *