Basset Artésien Normand: Informatie over de Franse Basset ‘de Bérénice’

Het hondenras basset artesien normand

De Basset Artésien Normand, een Frans bassetras, staat bekend om zijn lange lichaam, korte benen en kortharige vacht. 

Dit ras maakt deel uit van de groep ‘lopende honden en zweethonden’, zoals geclassificeerd door de FCI. 

Ontstaan in Normandië, werd de Basset Artésien Normand oorspronkelijk gebruikt voor de jacht te voet op klein wild, vooral dankzij zijn uitstekende reukvermogen en uithoudingsvermogen.

De naam van dit ras verwijst naar de regio’s van Artois en Normandië in Frankrijk, waar het ras zijn oorsprong vindt. In 1924 werd de naam ‘Basset Artésien Normand’ officieel vastgesteld. 

Dit ras is een opvallende verschijning met een prachtig hoofd, lange hangende oren, en sprekende ogen. 

Hoewel het een jachthond is, staat de Basset Artésien Normand ook bekend als een aanhankelijke en gehoorzame huisgenoot, die door zijn aanhankelijke aard en geduldige opvoeding een echte gezinshond is.

 
De Basset Artésien Normand Club Nederland en andere rasverenigingen zetten zich in voor het behoud en de gezondheid van dit charmante ras

Vacht en uiterlijk van de Basset Artésien Normand

De Basset Artésien Normand, een lid van de Franse bassetfamilie, valt op door zijn langwerpige lichaam en korte poten, kenmerkend voor de groep lopende honden en zweethonden. 

Deze hondenras, gekend om zijn eigenzinnige maar gehoorzame karakter, is een uitstekende speurhond met een talent voor zelfstandig werken.

Het meest opvallende kenmerk van deze hond is zijn gestrekte bouw, met een lichaam dat langer is dan hoog. 

De schofthoogte varieert doorgaans tussen de 30 en 36 cm en het gewicht ligt rond de 20 kg, waarmee het een middelgroot ras is binnen FCI groep 6. 

Zijn hoofd is prachtig en lang, met lange, laag aangezette oren die bijna de grond raken en een ietwat gedraaide snuit. De ogen hebben een diepe, doordringende blik.

De vacht van de Basset Artésien Normand is meestal driekleurig, bestaande uit een combinatie van zwart, wit en bruin. 

Deze stevige honden hebben een kromme wervelkolom en krachtige voorbenen, wat hen uitstekende jachthonden maakt, vooral geschikt voor het opsporen van wild.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Basset Artésien Normand, een Franse basset en geliefde gezinshond, staat bekend om zijn lange lichaam en vastberaden karakter. 

Hoewel het een relatief gezond ras is, zijn er enkele erfelijke ziektes en aandoeningen waar fokkers en eigenaren van deze hondenrassen op moeten letten:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij vele rassen, vooral bij honden met een lang lichaam zoals de Basset Artésien Normand.

 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie, een aandoening die de gewrichten beïnvloedt en kan leiden tot artritis.

 3. Oogproblemen: Inclusief glaucoom en cataract, die de ooglijn van de hond kunnen beïnvloeden.

 4. Oorinfecties: Door de laag aangezette, lange oren zijn Bassets gevoelig voor oorinfecties.

 5. Huidproblemen: Vanwege de dichte, soms gekrulde vacht en huidplooien kunnen huidinfecties voorkomen.

 6. Epilepsie: Een neurologische aandoening die bij sommige honden van dit ras kan voorkomen.

 7. Intervertebrale disc disease (IVDD): Een aandoening die de wervelkolom beïnvloedt, vaak als gevolg van de unieke lichaamsbouw van de hond.

 8. Obesitas: Vanwege hun aanleg voor overgewicht is het belangrijk dat deze honden dagelijks voldoende beweging krijgen.

Het karakter van de Basset Artésien Normand

De Basset Artésien Normand, met zijn opvallend lange lichaam en kenmerkende prachtige hoofd met lange oren, is een charmante verschijning. 

Dit ras, dat behoort tot de groep van ‘lopende honden’, is bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter. 

Deze honden zijn vaak dol op kinderen en staan bekend als echte allemansvrienden. Ze houden van lange wandelingen en hebben dagelijks een flinke dosis beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven.

Hoewel de Basset Artésien Normand van nature zeer aanhankelijk en een rustige kameraad is, kan hij ook een tikje eigenzinnig zijn. 

Dit vraagt om een consequente opvoeding. Ze zijn intelligent en leren spelenderwijs, maar kunnen soms koppig zijn. 

Dit vraagt om geduld en begrip van de eigenaar. Ze hebben het talent om zelfstandig te werken, wat hen uitstekend geschikt maakt voor speurwerk en andere hondensporten.

Deze Franse bassets zijn vaak driekleurig en hebben een laag aangezette, gewelfde mantel. Ze passen goed in een gezin en kunnen uitstekend samenleven met andere huisdieren.

Hondenras uit frankrijk basset artesien normand

De Verzorging van de Basset Artésien Normand

De Basset Artésien Normand, met zijn langgerekte lichaam en kenmerkende laag aangezette, gewelfde oren, vereist een zorgvuldige verzorging. 

Deze gehoorzame en vriendelijke allemansvriend heeft een dagelijkse wandeling nodig om in goede conditie te blijven. 

Als lid van de rasgroep van ‘lopende honden’ en ‘meutehonden’, is hij gebouwd voor uithoudingsvermogen en behendigheid.

De vachtverzorging van deze hond is bijzonder belangrijk. Hun lange snuit en unieke lichaamsbouw maken regelmatige gezondheidsonderzoeken en aandacht voor hygiëne essentieel. 

De lange oren, die bijna de grond kunnen raken, moeten regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt om infecties te voorkomen. Hun vacht kan klitten en vereist regelmatig borstelen om deze gezond en klitvrij te houden.

Deze ras is een behoorlijk gehoorzame metgezel die goed reageert op training. Een consequente en liefdevolle benadering in de training is cruciaal. 

Ondanks hun kalmte en gehoorzaamheid, is het van belang om vanaf puppy leeftijd te starten met socialisatie en gehoorzaamheidstraining.

Socialisatie en opvoeding van de Basset Artésien Normand

De Basset Artésien Normand, is een hond die baat heeft bij vroege en consistente socialisatie en opvoeding. 

Deze hondenras, die oorspronkelijk als meutehond werd gebruikt, geniet van de gezelschap van andere honden en mensen. 

Door hun geschiedenis als meutehond is het belangrijk om vanaf jonge leeftijd met socialisatie te beginnen, zodat ze goed kunnen omgaan met zowel andere honden als mensen.

Dagelijks een flinke wandeling is essentieel voor dit ras, niet alleen voor fysieke gezondheid maar ook voor mentale stimulatie. 

Het is belangrijk om consequent te zijn in de opvoeding en training van deze honden, gezien hun soms koppige aard. 

Een liefdevolle maar standvastige aanpak werkt het best. Hoewel ze bekend staan om hun ‘slaafse gehoorzaamheid’, betekent dit niet dat ze geen eigen wil hebben. 

Ze zijn intelligent en kunnen snel leren, maar vereisen geduld en consistentie.

Hoeveel ervaring vereist een Basset Artésien Normand

De Basset Artésien Normand, is een ras dat geschikt kan zijn voor zowel ervaren als minder ervaren hondeneigenaren. 

Deze honden staan bekend om hun vriendelijkheid en aanhankelijkheid, maar hebben wel een consequente opvoeding nodig vanwege hun soms eigenzinnige karakter.

Voor nieuwe hondeneigenaren kan de Basset Artésien Normand een goede keuze zijn, mits ze bereid zijn tijd en energie te steken in de opvoeding en socialisatie van de hond. 

Het is belangrijk om te onthouden dat dit ras oorspronkelijk gefokt is als jachthond en meutehond, wat betekent dat ze een sterke drang kunnen hebben om te volgen en te verkennen. Dit vereist een zekere mate van geduld en begrip van de eigenaar.

Voor ervaren eigenaren die bekend zijn met het werken met honden van dit type, biedt de Basset Artésien Normand de kans om een diepe band te ontwikkelen en te genieten van hun loyale en liefdevolle aard. 

Hun behoefte aan regelmatige beweging en mentale stimulatie biedt ook een goede gelegenheid voor meer actieve eigenaren om tijd buitenshuis met hun huisdier door te brengen.

Is training noodzakelijk?

Training is essentieel voor de Basset Artésien Normand, net zoals bij elk hondenras. 

Dit ras staat bekend om zijn intelligentie, maar ook om een zekere mate van eigenzinnigheid. 

Dit kan de training soms uitdagend maken, maar met de juiste benadering en consequentie kan de Basset Artésien Normand uitgroeien tot een gehoorzame en goed aangepaste huisgenoot.

Het is belangrijk om vroeg te beginnen met de training en socialisatie, idealiter al als puppy. Dit helpt de hond om zich comfortabel en zelfverzekerd te voelen in diverse situaties en om goed om te gaan met andere honden en mensen. 

Door hun geschiedenis als meutehond en speurhond hebben Basset Artésien Normands een natuurlijke neiging om te snuffelen en te volgen, wat kan leiden tot afleiding tijdens de training. 

Het is daarom cruciaal om trainingssessies interessant en motiverend te houden.

Positieve bekrachtigingstechnieken werken goed bij dit ras. Het belonen van gewenst gedrag met traktaties, lof of speeltijd zal effectiever zijn dan harde correcties. 

Regelmatige, korte trainingssessies zijn aan te raden om de aandacht van de hond te behouden en hun natuurlijke nieuwsgierigheid en leergierigheid te stimuleren.

Hoeveel beweging heeft een Basset Artésien Normand nodig

De Basset Artésien Normand, heeft een matige hoeveelheid dagelijkse beweging nodig. Dit ras is oorspronkelijk gefokt voor de jacht, wat betekent dat ze een redelijke hoeveelheid uithoudingsvermogen en energie hebben. 

Echter, vanwege hun unieke lichaamsbouw, zijn ze niet geschikt voor te intensieve of langdurige lichamelijke inspanning.

Dagelijks een flinke wandeling, gecombineerd met enige speeltijd, is meestal voldoende om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen. 

Dit helpt niet alleen om hun lichaam gezond te houden, maar is ook cruciaal voor hun mentale welzijn. De Basset Artésien Normand geniet van snuffelen en verkennen tijdens wandelingen, wat hun natuurlijke speurinstincten stimuleert.

Het is belangrijk om overmatige inspanning te vermijden, vooral bij jonge honden, aangezien hun botten en gewrichten nog in ontwikkeling zijn. 

Ook bij volwassen honden moet men voorzichtig zijn, omdat hun lichaamsbouw hen vatbaarder kan maken voor gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie.

Hondenras afkomstig uit frankrijk basset artesien normand

Hoe is de omgang met kinderen?

De Basset Artésien Normand staat bekend als een vriendelijke en zachtaardige hond, wat hem een uitstekende keuze maakt voor gezinnen met kinderen. 

Deze honden zijn doorgaans geduldig en verdraagzaam, en hebben een aanhankelijke aard die hen goed doet omgaan met de energie en speelsheid van kinderen. Hun kalme temperament maakt hen tot een rustige en stabiele metgezel voor jonge gezinsleden.

Dankzij hun afkomst als meutehond, zijn ze over het algemeen sociaal en genieten ze van gezelschap, zowel van mensen als van andere huisdieren. 

Ze kunnen echter een tikje eigenzinnig zijn, wat betekent dat kinderen moeten leren hoe ze respectvol en voorzichtig met de hond om moeten gaan. 

Het is belangrijk dat kinderen begrijpen hoe ze veilig met honden kunnen omgaan, inclusief het respecteren van de grenzen van de hond.

Voordelen van een  Basset Artésien Normand

 1. Aanhankelijk en Gezinsgericht: Deze honden zijn bekend om hun loyale en liefdevolle aard, waardoor ze uitstekende gezinshonden zijn.
 2. Goede Omgaan met Andere Huisdieren: Als meutehond zijn ze gewend aan het gezelschap van andere honden en kunnen ze goed overweg met huisdieren.
 3. Rustig Temperament: Ze hebben een rustige en gelijkmatige persoonlijkheid, wat ze tot aangename huisgenoten maakt.
 4. Geschikt voor Verschillende Woonomgevingen: Door hun aanpasbaarheid kunnen ze zowel in een huis met een tuin als in een appartement leven.

Nadelen van een  Basset Artésien Normand

 1. Verzorging van de Vacht: Hun vacht heeft regelmatig borstelen nodig om klitten en vervilting te voorkomen.
 2. Eigenzinnigheid: Ze kunnen soms koppig zijn, wat consequente training vereist.
 3. Bewegingsbehoefte: Ze hebben dagelijks een goede wandeling nodig om hun energie kwijt te kunnen.
 4. Potentiële Gezondheidsproblemen: Zoals vele rassen kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsaandoeningen.

Hoe oud wordt een Basset Artésien Normand

De Basset Artésien Normand, bekend om zijn charmante verschijning en vriendelijke aard, heeft een redelijk lange levensverwachting voor een hondenras van zijn grootte. Gemiddeld kunnen deze honden tussen de 12 en 15 jaar oud worden. 

Natuurlijk is deze levensduur afhankelijk van verschillende factoren, waaronder genetica, levensomstandigheden, en de algehele gezondheidszorg die ze ontvangen.

Prijs van een Basset Artésien Normand

De aanschafprijs van een Basset Artésien Normand kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de reputatie van de fokker, de locatie, en of de hond over stamboom en gezondheidscertificaten beschikt. 

Bij een erkende fokker kunnen de kosten voor een Basset Artésien Normand puppy variëren van ongeveer €800 tot €1500 of zelfs meer. Deze prijs kan hoger liggen als de puppy’s van kampioenouders afkomstig zijn of als ze bedoeld zijn voor showdoeleinden.

Bij het overwegen van een hond van een fokker, is het belangrijk om te zoeken naar een verantwoordelijke fokker die gezondheidsonderzoeken doet en zich inzet voor het welzijn van de honden. Dit zorgt ervoor dat de honden in goede gezondheid verkeren en goed gesocialiseerd zijn.

Voor diegenen die overwegen een Basset Artésien Normand te adopteren, kunnen de kosten aanzienlijk lager zijn. Adoptiekosten bij dierenasiels of reddingsorganisaties variëren meestal van €50 tot €300. Deze kosten dragen bij aan de verzorging van de hond, zoals vaccinaties, sterilisatie of castratie, en eventuele medische behandelingen.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *