Alles over het hondenras Basset Bleu de Gascogne

blue gascony basset hondenras afkomstig uit frankrijk

De Basset Bleu de Gascogne, een bijzonder hondenras, is afkomstig uit Gascogne in Frankrijk en is bekend om zijn unieke vacht met zwarte vlekken en tankleurige aftekeningen. 

Deze jachthond, een kleiner familielid van de Grand Bleu de Gascogne, werd in de 19e eeuw gebruikt voor de jacht op klein wild zoals haas en konijn, vooral in het Franse zuidwesten. 

De Basset Bleu de Gascogne staat bekend om zijn scherpe reukvermogen en werd traditioneel ingezet voor ‘clean boot hunting’, een vorm van jacht waarbij honden het spoor van wild volgen.

FCI rasgroep 6 lopende honden en zweethonden

De Basset Bleu de Gascogne, onderdeel van de FCI-groep en onderdeel van de rasgroep ‘lopende honden en zweethonden’. 

Een hondenras dat zijn oorsprong vindt in Frankrijk. Dit ras staat bekend om zijn opvallende vacht, die een uniek blauwachtig tintje heeft door de zwarte en witte haarkleuring, wat de indruk geeft van een blauwe kleur. 

Deze kenmerkende vacht van de Basset Bleu de Gascogne draagt bij aan de aantrekkelijkheid van het ras.

Deze honden, die kleiner zijn dan de gemiddelde basset hounds, hebben een geschiedenis die nauw verbonden is met jacht onder het geweer. 

Ze zijn specifiek gefokt voor ‘clean boot hunting’, wat betekent dat ze uitstekende speurneuzen zijn en urenlang een spoor kunnen volgen. 

Hun rasbeschrijving doet vermoeden dat ze vrolijk gedragen en zeer toegewijd zijn aan hun werk.

Vacht en uiterlijk van de Basset Bleu de Gascogne

De Basset Bleu de Gascogne, een bijzonder hondenras uit het Franse zuidwestkustgebied, valt op door zijn unieke uiterlijk en charmante uitstraling. 

Deze honden hebben een opvallend lange schedel en een gezicht waarbij de binnenzijde van de oren, minstens reiken tot aan de neuspunt, een kenmerk dat typisch is voor dit ras. 

Hun oren hangen elegant langs hun wang, waardoor ze een vriendelijke en toegankelijke uitstraling hebben.

De schofthoogte van de Basset Bleu de Gascogne is kenmerkend voor hun laagbenige bouw, maar ze zijn desondanks erg gespierd, vooral rond de dijen. 

Het hoofd is lang en de binnenzijde van de oren is typisch bedekt met zacht haar, waardoor ze een aangename textuur hebben. 

Hun ogen, boven de ogen gepositioneerd, tonen vaak een vriendelijke en nieuwsgierige blik naar nieuwe mensen en dieren.

Dit ras is bekend om zijn jachtvaardigheden, vooral op konijn en haas, en vereist daarom voldoende beweging. 

Ondanks hun korte geschiedenis in sommige delen van de wereld, zijn ze snel populair geworden vanwege hun sociale aard en het vermogen goed te overweg met onbekenden en andere huisdieren. Hun training kan soms een uitdaging zijn vanwege hun neiging tot koppigheid,

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Basset Bleu de Gascogne, een ras met een rijke jachtgeschiedenis.  Echter, zoals bij vele hondenrassen, zijn er enkele erfelijke ziektes en aandoeningen waar dit ras gevoelig voor kan zijn

Hier is een lijst van enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij de Basset Bleu de Gascogne:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomend probleem bij veel rassen, vooral bij honden met een zwaardere lichaamsbouw.
 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie, kan dit pijn en kreupelheid veroorzaken.
 3. Oorinfecties: Vanwege hun hangende oren zijn ze vatbaarder voor oorproblemen.
 4. Oogaandoeningen: Inclusief progressieve retinale atrofie (PRA) en cataract.
 5. Huidproblemen: Allergieën en huidaandoeningen kunnen voorkomen, vooral gezien hun dichte vacht.
 6. Bloat (maagdilatatie-volvulus): Een ernstige aandoening waarbij de maag zich vult met gas en soms draait.
 7. Obesitas: Door hun aanleg voor gewichtstoename moet hun dieet nauwlettend worden gevolgd.

Het karakter van de Basset Bleu de Gascogne

De Basset Bleu de Gascogne, een hondenras afkomstig uit Frankrijk en bekend om zijn jachtvaardigheden, is een gezinshond met een uniek karakter. 

Deze hond, met zijn lange hoofd, opvallende ooglijn, en mantel van ruwhaar, is een echte allemansvriend. Zijn vacht, meestal bedekt met kenmerkende blauwe vlekken, vereist regelmatige borstelbeurten om haren te verwijderen en klitten te voorkomen.

Deze honden staan bekend om hun vrolijke en sociale aard, hoewel ze soms een tikje eigenwijs of koppig kunnen zijn. 

Hun blaf, diep en doordringend, laat vaak horen dat ze aanwezig zijn, vooral tijdens jachtactiviteiten onder het geweer. Deze voormalige zweethonden hebben een geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Franse Revolutie.

hondenras blue gascony basset

De Verzorging van de Basset Bleu de Gascogne

De verzorging van de Basset Bleu de Gascogne vereist speciale aandacht, vooral vanwege zijn kenmerkende vacht en lichaamsbouw. 

Deze hond, bekend om zijn prachtige blauwe vlekken op de vacht, heeft regelmatige verzorging nodig. 

Hun vacht, hoewel niet overdreven lang, moet regelmatig geborsteld worden om klitten te voorkomen en om dode haren te verwijderen. Dit helpt ook om de huid gezond te houden.

Deze honden zijn ook gevoelig voor oorinfecties vanwege hun hangende oren. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn daarom essentieel. 

De nagels van de Basset Bleu de Gascogne moeten regelmatig worden geknipt om ongemak te voorkomen, vooral omdat ze niet altijd vanzelf slijten door hun korte ledematen.

Qua beweging heeft dit ras dagelijks flinke wandelingen nodig, maar ze zijn ook content met speeltijd in de tuin. 

Hun jachtinstinct kan hen soms verleiden om te snuffelen en te verkennen, dus een veilige omheinde ruimte is ideaal.

Socialisatie en opvoeding van de Basset Bleu de Gascogne

Socialisatie en opvoeding zijn cruciaal voor de Basset Bleu de Gascogne. Van jongs af aan is het belangrijk om de pup te introduceren bij verschillende mensen, dieren en omgevingen. 

Dit helpt om een zelfverzekerde en goed aangepaste hond te ontwikkelen die comfortabel is in diverse situaties.

Deze honden staan bekend om hun intelligentie en kunnen soms een beetje koppig zijn, dus consequente training is essentieel. 

Positieve bekrachtiging, zoals lof en traktaties, werkt vaak goed bij dit ras. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de trainingssessies kort en leuk te houden.

Vanwege hun jachtachtergrond hebben Basset Bleu de Gascognes een sterk reukvermogen en kunnen ze afgeleid worden door geuren. Training moet zich daarom ook richten op gehoorzaamheid en het komen op commando.

Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk om hun energie kwijt te kunnen en om verveling en destructief gedrag te voorkomen. Lange wandelingen en speeltijd bieden zowel fysieke als mentale stimulatie.

Hoeveel ervaring vereist een Basset Bleu de Gascogne

De Basset Bleu de Gascogne kan zowel voor ervaren als onervaren hondeneigenaren een geschikte keuze zijn, maar er zijn enkele overwegingen. 

Voor onervaren eigenaren is het belangrijk om te weten dat dit ras een consistente en geduldige training vereist. 

Hun soms koppige aard kan een uitdaging zijn, dus het is essentieel om consequent te zijn in de opvoeding en grenzen te stellen. Positieve bekrachtigingstechnieken werken het beste bij deze honden.

Ervaring in het omgaan met honden kan nuttig zijn, vooral bij het navigeren door hun sterke jachtinstinct en neiging om afgeleid te worden door geuren. 

Voor zowel ervaren als onervaren eigenaren is het belangrijk om te investeren in vroege socialisatie en regelmatige training.

Deze honden hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig, en hoewel dit beheersbaar is, moet men bereid zijn om tijd te besteden aan dagelijkse wandelingen en speeltijd.

Is training noodzakelijk?

Training is zeker noodzakelijk voor de Basset Bleu de Gascogne, net als bij elk hondenras. Dit ras staat bekend om zijn sterke jachtinstinct en kan soms koppig zijn, wat consequente en positieve trainingsmethoden vereist. 

Het is belangrijk om te beginnen met training en socialisatie vanaf jonge leeftijd om een goed aangepaste en gehoorzame hond te ontwikkelen.

De Basset Bleu de Gascogne is intelligent en kan snel leren, maar heeft soms de neiging om afgeleid te worden, vooral door geuren. 

Dit maakt het essentieel om trainingssessies boeiend, consistent en regelmatig te houden. Basis gehoorzaamheidstraining, waaronder commando’s zoals ‘zit’, ‘blijf’ en ‘kom’, is belangrijk voor hun veiligheid en voor een harmonieuze relatie met het gezin.

Daarnaast kan deze hond baat hebben bij activiteiten die zijn natuurlijke jachtvaardigheden benutten en stimuleren, zoals speur- en neuswerk. 

Dergelijke activiteiten kunnen helpen om hun mentale en fysieke energie op een positieve manier te kanaliseren.

Hoeveel beweging heeft een Basset Bleu de Gascogne nodig?

De Basset Bleu de Gascogne, bekend om zijn uithoudingsvermogen en jachtvaardigheden, heeft dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid beweging nodig. 

Dit ras is energiek en geniet van fysieke activiteiten, wat betekent dat dagelijkse lange wandelingen essentieel zijn om aan hun bewegingsbehoefte te voldoen. 

Idealiter zou een Basset Bleu de Gascogne ongeveer een uur per dag actief moeten zijn, verdeeld over verschillende wandelingen of speelsessies.

Het is ook belangrijk om mentale stimulatie te bieden, aangezien deze honden slim en gevoelig zijn. Activiteiten zoals speurwerk of behendigheidstraining kunnen hun geest actief houden en verveling voorkomen. 

Deze activiteiten kunnen ook helpen om de sterke reukzin van de Basset Bleu de Gascogne te benutten.

hondenras blue gascony basset afkomstig uit frankrijk

Hoe is de omgang met kinderen?

De Basset Bleu de Gascogne staat bekend om zijn vriendelijke en zachtaardige karakter, wat hem een uitstekende keuze maakt voor gezinnen met kinderen. 

Deze honden zijn geduldig en tolerant, wat hen in staat stelt goed om te gaan met de energie en onvoorspelbaarheid van jonge kinderen. 

Dankzij hun aanhankelijke aard en wens om deel uit te maken van het gezinsleven, kunnen ze uitgroeien tot een liefdevolle en loyale metgezel voor kinderen.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat, zoals bij elke interactie tussen honden en kinderen, supervisie en begeleiding noodzakelijk zijn. 

Kinderen moeten worden geleerd hoe ze respectvol en zachtjes met de hond om moeten gaan, vooral gezien de lange rug en korte poten van de Basset Bleu, die gevoelig kunnen zijn voor ruw spel.

Basset Bleus zijn over het algemeen geduldig en kunnen goed omgaan met de levendigheid van kinderen. 

Ze zijn vaak bereid om deel te nemen aan spelletjes en kunnen een actieve rol spelen in het buitenspelen. Hun sociale aard en omgang met andere huisdieren, maken ze tot een harmonieuze toevoeging aan een huishouden.

Voordelen van een Basset Bleu de Gascogne

De Basset Bleu de Gascogne, een charmante en karakteristieke hond, heeft zowel voordelen als nadelen die potentiële eigenaren moeten overwegen.

 1. Vriendelijk en sociaal: Deze honden staan bekend om hun vriendelijke en sociale karakter. Ze zijn vaak goed in de omgang met kinderen, andere honden en huisdieren.
 2. Trouwe metgezellen: Ze vormen sterke banden met hun gezin en zijn loyaal en aanhankelijk.
 3. Goed aangepast aan het gezinsleven: Ze passen zich meestal goed aan het leven in een gezin aan en genieten van gezelschap.
 4. Geschikt voor diverse activiteiten: Ze zijn geschikt voor jacht en kunnen ook uitblinken in hondensporten zoals speuren.

Nadelen van een Basset Bleu de Gascogne

 1. Vereist regelmatige beweging: Deze actieve honden hebben dagelijkse wandelingen en voldoende beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven.
 2. Kan koppig zijn: Hun soms koppige aard kan training een uitdaging maken, wat consequent en geduldig leiderschap vereist.
 3. Gevoelig voor gezondheidsproblemen: Zoals veel rassen kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen, waaronder heup- en elleboogdysplasie.
 4. Verzorging van de vacht: Hun korte, dichte vacht heeft regelmatige verzorging nodig om klitten en vervilting te voorkomen.

Hoe oud wordt een Basset Bleu de Gascogne

De Basset Bleu de Gascogne is een ras dat bekend staat om zijn robuustheid en kan, mits goed verzorgd, een respectabele leeftijd bereiken. Over het algemeen wordt verwacht dat een Basset Bleu de Gascogne tussen de 10 en 14 jaar oud wordt. 

Deze levensverwachting kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals genetica, levensstijl, voeding en de algemene gezondheidszorg die de hond ontvangt.

Prijs van een Basset Bleu de Gascogne

De prijs van een Basset Bleu de Gascogne kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de reputatie van de fokker, de locatie, de bloedlijnen van de hond en of de hond bestemd is voor showdoeleinden of als huisdier. 

Bij een gerenommeerde fokker kunnen de kosten voor een Basset Bleu de Gascogne puppy liggen tussen de 800 en 1500 euro. 

Deze prijs kan inclusief belangrijke zaken zijn zoals gezondheidscertificaten, vaccinaties en soms zelfs microchipping.

De kosten kunnen lager zijn als men kiest voor adoptie via een dierenasiel of reddingsorganisatie. 

Bij adoptie ligt de prijs vaak lager, meestal tussen de 50 en 300 euro, wat voornamelijk de kosten dekt voor vaccinaties, sterilisatie of castratie en soms microchipping.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *