Alles wat je moet weten over de Braque d’Auvergne: prijs, karakter en meer

De Braque d' Auvergne ( of Bleu d' Auvergne, Auvergne Pointer ) behoort tot de rassengroep van de Staande Honden van het Brak-type.

De Braque d’Auvergne, ook bekend als de Auvergne Pointer, is een ras met een rijke geschiedenis die terugvoert naar de regio Auvergne in Frankrijk. 

Dit ras is een van de vele voorstaande honden, specifiek ontwikkeld voor het jachtwerk, en is nauw verwant aan de Braque Français. Kenmerkend voor de Braque d’Auvergne zijn de zwarte aftekeningen op een witte ondergrond, waardoor ze zich onderscheiden van andere pointers.

De oorsprong van dit ras kan worden toegeschreven aan het werk met pointers en andere voorstaande honden, waarbij de Braque d’Auvergne werd gewaardeerd voor zijn vaardigheden in het veld. 

Deze honden vinden het heerlijk om te werken en hebben een natuurlijk vermogen om wild op te sporen en voor te staan, waardoor ze een gewaardeerde aanvulling zijn op elke jachtexpeditie.

Het gewicht van de Braque d’Auvergne varieert, maar gemiddeld wegen ze rond de 12 kilogram, afhankelijk van hun grootte en geslacht. 

Hun fysieke bouw en intelligentie maken hen tot uitstekende jachthonden, maar het is belangrijk om hun oren regelmatig te controleren en te zorgen dat ze voldoende beweging krijgen om gezondheidsproblemen te voorkomen.

De Braque d’Auvergne heeft een lange geschiedenis van samenwerking met alle honden in het veld, maar ze zijn misschien niet geschikt voor een inactief leven. 

Hun behoefte aan activiteit en mentale stimulatie betekent dat ze het best passen bij actieve gezinnen die hen de beweging en uitdagingen kunnen bieden die ze nodig hebben.

FCI groep 7 voorstaande honden

De Braque d’Auvergne, een oud en intelligent ras dat al vele jaren bestaat, is een middelgrote, gehoorzame hond bekend om zijn uitstekende jachtvaardigheden. 

Dit ras behoort tot de FCI Groep 7, die gewijd is aan Staande Honden, een groep die gespecialiseerd is in het opsporen van wild tijdens de jacht. 

De Braque d’Auvergne, met zijn distinctieve zwarte met witte vachtpatroon, is niet alleen gewaardeerd om zijn vermogen om wild op te sporen en stil te staan (het ‘staan’ waar staande honden hun naam aan danken), maar ook om zijn intelligentie en aanpasbaarheid in verschillende omstandigheden.

Dit oud ras is bekend om zijn raskenmerken zoals een sterk ontwikkeld reukvermogen, snelheid en uithoudingsvermogen, wat hen bijzonder geschikt maakt voor het werk in het veld. 

Naast hun jachtvaardigheden staan Braque d’Auvergnes bekend als gehoorzame en loyale gezelschapshonden. 

Uiterlijke kenmerken en vacht van de Braque d’Auvergne

De Braque d’Auvergne, een middelgroot Frans hondenras, staat bekend om zijn elegante en atletische verschijning. 

De schofthoogte van de braque d’auvergne ligt tussen 55-60 cm voor teven en 57-63 cm voor reuen, met een gewicht rond de 25 kg. 

Zijn vacht, typisch wit met zwarte of gespikkelde aftekeningen, is kort, glanzend en vereist regelmatige verzorging om huidaandoeningen te voorkomen en om haaruitval te beheersen.

Dit intelligente en gehoorzame ras heeft een sterke neus en is daardoor uitstekend in hondensporten zoals apporteren. 

De Braque d’Auvergne heeft een lange hals en tamelijk lange, sterke benen, wat bijdraagt aan zijn uithoudingsvermogen en behendigheid. Zijn horizontaal gedragen staart en lange voorsnuit benadrukken zijn harmonieuze proporties.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Braque d’Auvergne, hoewel over het algemeen een gezond ras, is net als andere hondenrassen vatbaar voor bepaalde ziektes en aandoeningen. 

Hieronder volgt een lijst van enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen waar dit ras mee te maken kan krijgen:

 1. Heupdysplasie: Een ontwikkelingsstoornis van het heupgewricht die kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen.
 2. Elleboogdysplasie: Een vergelijkbare aandoening als heupdysplasie, maar dan in het ellebooggewricht.
 3. Hartaandoeningen: Verschillende typen hartziektes kunnen voorkomen, waaronder cardiomyopathie.
 4. Oorinfecties: Vanwege hun hangende oren kunnen deze honden gevoelig zijn voor oorinfecties.
 5. Huidaandoeningen: Diverse huidproblemen kunnen optreden, soms veroorzaakt door allergieën of parasieten.
 6. Oogaandoeningen: Sommige erfelijke oogziektes, zoals cataract, kunnen voorkomen bij dit ras.
 7. Degeneratieve myelopathie: Een progressieve aandoening van het ruggenmerg, wat leidt tot verlamming van de achterpoten.

Het karakter en kenmerken van de Braque d’Auvergne

De Braque d’Auvergne, gekenmerkt door zijn evenwichtige en vriendelijke aard, is een uitmuntende jachthond met een diepgeworteld instinct voor het werk in het veld. Deze hond is bijzonder intelligent en leergierig, wat hem makkelijk te trainen maakt, zowel voor jachtactiviteiten als voor gezelschap. Hij bouwt een sterke band op met zijn eigenaar en gezin, toont zich uiterst loyaal en beschermend. Deze Franse staande hond staat bekend om zijn rustige en geduldige temperament, waardoor hij goed overweg kan met kinderen en een uitstekende gezinsgenoot is. Ondanks zijn kalme aard, beschikt de Braque d’Auvergne over veel energie en heeft hij dagelijks voldoende beweging nodig om gelukkig en gezond te blijven. Hij is sociaal van aard en kan het over het algemeen goed vinden met andere honden en huisdieren, mits hij van jongs af aan goed gesocialiseerd is. Zijn aanpassingsvermogen en de wens om te behagen maken van de Braque d’Auvergne een veelzijdige hond.

De braque d'Auvergne is een hondenras dat afkomstig is uit Frankrijk. Het ras is verwant aan de pointer. Het is een jachthond, die geschikt is voor begroeid terrein en voor water.

De Verzorging van de Braque d’Auvergne

De Braque d’Auvergne, met zijn kenmerkende korte vacht van wit en zwart of bleu, is een middelgrote, intelligente en actieve hond. 

De verzorging van deze Franse Braque is essentieel om zijn gezondheid en welzijn te waarborgen. Deze hond staat bekend om zijn gehoorzaamheid en aanhankelijk karakter, waardoor hij een uitstekend gezelschapsdier is. Geschikt voor een huis, vraagt dit ras toch specifieke aandacht.

De vacht van de Braque d’Auvergne is relatief onderhoudsarm, maar regelmatig borstelen is nodig om losse haren te verwijderen en de huid gezond te houden. 

Vanwege hun vrij lange oren is het belangrijk om deze regelmatig te controleren en schoon te maken, om oorinfecties te voorkomen. 

Omdat het een actieve en intelligente hond is, heeft de Braque d’Auvergne voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig. Dagelijkse lange wandelingen en speeltijd zijn essentieel om aan hun bewegingsbehoefte te voldoen.

Socialisatie en opvoeding van de Braque d’Auvergne

De Braque d’Auvergne, vereist zorgvuldige socialisatie en training van jongs af aan. 

Deze aanhankelijke hond staat bekend om zijn gehoorzaamheid en vriendelijke karakter, kenmerkend voor het ras. Met een gemiddelde schofthoogte die varieert per geslacht, is de Braque d’Auvergne een middelgroot tot groot hondenras.

Socialisatie is cruciaal voor de Braque d’Auvergne, die van nature goed overweg kan met alle hondenrassen. 

Vroege blootstelling aan verschillende situaties, geluiden en mensen helpt om een evenwichtige en zelfverzekerde hond te creëren. 

Regelmatig trainen van je Braque helpt bij het ontwikkelen van een sterke band tussen hond en eigenaar en versterkt de natuurlijke gehoorzaamheid van het ras.

Vanwege hun actieve aard heeft de Braque d’Auvergne voldoende lichaamsbeweging nodig. Het is belangrijk om dagelijks tijd vrij te maken voor wandelingen en spelletjes om te zorgen dat ze hun energie kwijt kunnen. 

Dit helpt ook om gedragsproblemen te voorkomen. Het controleren en reinigen van de oren is essentieel, gezien het risico op oorinfecties bij dit ras.

Hoeveel ervaring vereist een Braque d’Auvergne

De Braque d’Auvergne, kan zowel door ervaren als minder ervaren hondeneigenaren worden opgevoed en verzorgd. 

Voor nieuwe eigenaren is het belangrijk te weten dat dit ras consequente training en voldoende lichaamsbeweging vereist. Hun intelligente en soms zelfstandige aard vraagt om een geduldige en positieve trainingsaanpak.

Ervaring met honden kan nuttig zijn bij het omgaan met de specifieke behoeften van de Braque d’Auvergne, zoals hun energieniveau en behoefte aan mentale stimulatie. Ze houden van activiteiten en uitdagingen die zowel hun lichaam als geest stimuleren. 

Voor minder ervaren eigenaren is het raadzaam om onderzoek te doen naar het ras en eventueel professioneel advies of training te zoeken.

Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van de Braque d’Auvergne, en het negeren van hun bewegingsbehoeften kan leiden tot gedragsproblemen. 

Dit ras is geschikt voor een actieve levensstijl en kan een uitstekende metgezel zijn voor wandelen, rennen of andere buitensporten.

Is training noodzakelijk?

Training is een essentieel onderdeel van het bezitten van een Braque d’Auvergne. Dit hondenras reageert goed op training, waardoor het een uitstekende keuze is voor zowel ervaren als beginnende hondeneigenaren die bereid zijn de tijd en moeite te investeren.

Vanwege hun intelligentie en actieve aard, heeft de Braque d’Auvergne gestructureerde training nodig om mentaal gestimuleerd te blijven. 

Zonder adequate training kunnen ze ongewenst gedrag ontwikkelen. Deze honden zijn snel lerend, wat de training vergemakkelijkt, maar ze vereisen ook consistentie en positieve versterking om het beste uit hun karakter te halen.

Training helpt ook bij het versterken van de band tussen de hond en de eigenaar, en het stelt hen in staat om goed te socialiseren met andere honden en mensen. 

Dit ras staat bekend om zijn gehoorzaamheid en aanhankelijkheid, eigenschappen die verder worden versterkt door regelmatige, consequente training.

Hoeveel beweging heeft een Braque d’Auvergne nodig?

De Braque d’Auvergne, een actieve en energieke jachthond, vereist aanzienlijke dagelijkse lichaamsbeweging om fysiek en mentaal gezond te blijven. 

Dit ras is het gelukkigst als het voldoende ruimte heeft om te rennen, te spelen en zijn natuurlijke jachtinstincten uit te oefenen.

Dagelijks minstens één tot twee uur beweging is aanbevolen voor een Braque d’Auvergne. Deze tijd kan worden verdeeld over wandelingen, hardloop-, speel- en trainingssessies.

Activiteiten zoals apporteren, speuren, en behendigheidstraining zijn niet alleen geweldige manieren om ze fysiek actief te houden, maar bieden ook de nodige mentale stimulatie.

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze honden ook genieten van activiteiten die nauw samenwerken met hun eigenaren, wat bijdraagt aan een sterkere band. Lange wandelingen, wandelingen in de natuur of interactieve spelletjes zijn uitstekende opties.

De Braque d'Auvergne is een middelgrote, zachte, zeer aanhankelijke, intelligente en gehoorzame hond

Hoe is de omgang met kinderen? 

De Braque d’Auvergne staat bekend als een aanhankelijk en gehoorzaam ras, wat hem tot een uitstekende gezinshond maakt, ook in huishoudens met kinderen. 

Deze honden zijn over het algemeen geduldig en tolerant, wat ze geschikt maakt voor interactie met kinderen van verschillende leeftijden.

Hun middelgrote formaat en energieke aard betekenen dat ze goed kunnen meekomen in actieve spelletjes en buitenactiviteiten, wat ze tot leuke speelkameraden voor kinderen maakt. 

Ze zijn vaak beschermend en liefdevol ten opzichte van de kinderen in hun gezin, waardoor ze een sterke band kunnen ontwikkelen.

Voordelen van een Braque d’Auvergne

 1. Aanhankelijk en Loyaal: De Braque d’Auvergne staat bekend om zijn aanhankelijke en loyale karakter, wat hem tot een uitstekende gezelschapshond maakt.
 2. Intelligent: Dit ras is intelligent en leergierig, wat de training vergemakkelijkt.
 3. Goed met Kinderen: Over het algemeen zijn ze goed met kinderen en passen ze goed in gezinsomgevingen.
 4. Actief: Ze zijn energiek en houden van lichaamsbeweging, wat ze ideaal maakt voor actieve eigenaren.
 5. Goede Jachthond: Hun uitstekende reukvermogen maakt ze geschikt voor jachtactiviteiten.

Nadelen van een Braque d’Auvergne

 1. Veel Beweging Nodig: Ze hebben dagelijks veel beweging nodig, wat niet ideaal is voor inactieve huishoudens.
 2. Gezondheidsproblemen: Ze kunnen vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie.
 3. Verzorging: Hun vacht vereist regelmatige verzorging om klitten en vuil te voorkomen.
 4. Training en Socialisatie: Als intelligente honden vereisen ze vroege en consequente training en socialisatie.
 5. Kan Niet Goed Alleen Zijn: Dit ras kan gevoelig zijn voor verlatingsangst, waardoor ze niet lang alleen gelaten moeten worden.
 6. Zeldzaam Ras: Hun zeldzaamheid kan het moeilijk maken om een betrouwbare fokker te vinden en de kosten kunnen hoger zijn.

Hoe oud wordt een Braque d Auvergne

De Braque d’Auvergne, een robuust en middelgroot hondenras, staat bekend om zijn relatief lange levensduur, vooral vergeleken met andere honden van vergelijkbare grootte. Gemiddeld kunnen deze honden tussen de 12 en 14 jaar oud worden. 

Deze levensverwachting kan natuurlijk variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder genetica, levensomstandigheden, voeding en gezondheidszorg.

Wat kost een Braque d’Auvergne

De prijs van een Braque d’Auvergne puppy van een fokker kan sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de reputatie van de fokker, de stamboom van de hond, en of de hond specifiek gefokt is voor shows of als gezelschapshond. 

Over het algemeen kunnen de kosten voor een Braque d’Auvergne puppy van een gerenommeerde fokker variëren van ongeveer €800 tot €1500 of meer. Het is belangrijk om te benadrukken dat bij het kopen van een puppy bij een fokker, potentiële eigenaren moeten zoeken naar een fokker die gezondheidstests uitvoert en zich inzet voor het fokken van gezonde, goed gesocialiseerde honden.

De kosten voor adoptie kunnen aanzienlijk lager zijn. Het adopteren van een Braque d’Auvergne uit een asiel of via een herplaatsingsorganisatie kan variëren van ongeveer €100 tot €300. Deze kosten dekken vaak basis medische zorg, zoals vaccinaties, sterilisatie of castratie, en soms microchipping.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *