Alles over het Dogo Canario en Presa Canario hondenras – Ontdek meer

De Perro de Presa Canario is aan het slapen

De Dogo Canario, ook bekend als de Presa Canario, is een imposant hondenras afkomstig van de Canarische Eilanden. 

Dit ras heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 16e en 17e eeuw, waar het oorspronkelijk werd gefokt voor het hoeden van vee en als waakhond. 

De Dogo Canario is een deel van de Molosser-familie, met een krachtig en gespierd lichaam, een kenmerkend zwart masker, en kan zowel gestroomd als zandkleurig zijn.

Geschiedenis van de dogo canario en zijn naam

De termen “Dogo Canario” en “Presa Canario” verwijzen naar hetzelfde hondenras, afkomstig van de Canarische Eilanden. 

Echter, de officiële benaming volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) is “Dogo Canario”. Deze naamswijziging werd doorgevoerd om het ras te onderscheiden en te erkennen binnen de internationale kynologische gemeenschap.

De oorspronkelijke naam “Presa Canario” betekent “Canarische vanghond”, wat verwijst naar de historische functie van het ras in het vangen en vasthouden van vee. De naam “Dogo Canario” benadrukt de Canarische herkomst en de molosser-achtige kenmerken van het ras, zoals de kracht, moed en het waakzame temperament.

FCI rassen groep 2 molossers afkomstig van de canarische eilanden

De Dogo Canario, is een machtig hondenras afkomstig van de Canarische Eilanden. Dit ras behoort tot Groep 2 van de Fédération Cynologique Internationale (FCI), die Pinschers, Schnauzers, Molossers, en Zwitserse Sennenhonden omvat. Binnen Groep 2 valt de Dogo Canario specifiek onder de sectie van de Molossers, zonder werkproef.

Uiterlijke kenmerken rasbeschrijving

De Dogo Canario, ook bekend als de Perro de Presa Canario, is een imposante hond met robuuste uiterlijke kenmerken. 

Afkomstig van de Canarische Eilanden, met name Gran Canaria en Tenerife, staat dit ras bekend om zijn krachtige bouw en waakse aard. 

De Dogo Canario heeft een indrukwekkende schofthoogte, variërend tussen 55-65 cm voor reuen en iets minder voor teven, met een gewicht dat sterk varieert om zijn gespierde lichaamsbouw te ondersteunen.

Zijn vacht is kort, dik en heeft vaak een gestroomd patroon, hoewel ook effen kleuren zoals zandkleur of brindle voorkomen, vaak met witte aftekeningen op borst en voeten. 

Het ras heeft een brede, vierkante snuit en donkerbruine ogen die een zekere waakzaamheid uitstralen, vooral tegenover vreemden. Zijn oren zijn hoog ingeplant en werden traditioneel gecoupeerd, hoewel dit gebruik in veel landen nu verboden is.

Erfelijke ziektes en aandoeningen bij dit hondenras

De Dogo Canario is een robuust en sterk ras, maar zoals vele grote hondenrassen, is hij vatbaar voor bepaalde erfelijke ziektes en aandoeningen. Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij dit ras omvatten:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij grote rassen waarbij de heupgewrichten abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot artritis of pijn.
 2. Elleboogdysplasie: Vergelijkbaar met heupdysplasie, maar dan in de ellebooggewrichten.
 3. Demodectische schurft: Een huidaandoening veroorzaakt door mijten, wat kan leiden tot haaruitval en huidinfecties.
 4. Dilaterende cardiomyopathie (DCM): Een hartziekte waarbij het hart vergroot en niet effectief pompt.
 5. Canine Leishmaniasis: Een door parasieten veroorzaakte ziekte die vaak voorkomt in de landen rond de Middellandse Zee, inclusief de Canarische Eilanden.
 6. Gastrische dilatatie-volvulus (maagkanteling): Een levensbedreigende aandoening waarbij de maag draait en gas opbouwt, wat onmiddellijke veterinaire zorg vereist.

Het karakter van deze mastiff 

De Dogo Canario, een indrukwekkende mastiff uit de Canarische Eilanden, staat bekend om zijn opvallende karakterschappen. 

Dit ras combineert kracht met een diepe loyaliteit aan zijn eigen gezin, waardoor hij een uitmuntende metgezel en waakhond is. Met een schofthoogte die indrukwekkend kan zijn en een gewicht dat zijn fysieke kracht onderstreept, vereist de Dogo Canario consequente socialisatie vanaf puppytijd. 

Fokkers en eigenaren moeten veel aandacht besteden aan vroege socialisatie om ervoor te zorgen dat de hond goed gesocialiseerd en aangepast is aan verschillende situaties.

Ondanks zijn imposante gestalte is de Dogo Canario een onverschrokken metgezel met sterke zenuwen, die zijn taak als beschermer van zijn familie zeer serieus neemt. Hij is loyaal en beschermend, maar zonder onnodige agressie. 

De juiste opvoeding, inclusief consequente training en voldoende beweging, is essentieel voor deze hond om zijn volle potentieel te bereiken. Een goed opgevoede Dogo Canario is een soevereine, volgzame en aanhankelijke hond die nauwe banden smeedt met zijn familieleden.

De Perro de Presa Canario is een hondenras, behorend tot de Molossers. Dit ras is afkomstig van de Canarische Eilanden

De Verzorging van de Dogo Canario puppy

De verzorging van de Dogo Canario, ook bekend als Presa Canario, vereist specifieke aandacht om deze machtige hond in optimale gezondheid te houden. 

Dit hondenras, heeft een korte vacht die regelmatig borstelen nodig heeft om dode haren te verwijderen en de huid gezond te houden. De Dogo Canario heeft een stevige ondervacht die vooral tijdens de ruiperiode extra verzorging vereist.

Een consequente opvoeding en goede socialisatie zijn cruciaal voor dit ras. Het trainen van een Dogo Canario puppy vereist geduld en begrip van zijn karaktereigenschappen. Een sterke en consequente leiding is nodig, waarbij de hond moet leren om zijn taak als beschermer serieus te nemen zonder onnodige agressie.

Gezondheidszorg speelt ook een belangrijke rol. Regelmatige controles bij de dierenarts, aandacht voor potentiële gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie en hartproblemen, en het volgen van een voedingsplan dat aansluit bij zijn leeftijd, gewicht en activiteitsniveau zijn essentieel.

Socialisatie en opvoeding van de Dogo Canario

De socialisatie en opvoeding van de Dogo Canario zijn essentiële onderdelen van zijn ontwikkeling. 

Deze honden staan bekend om hun sterke karakter en vereisen een consequente, doch liefdevolle opvoeding vanaf jonge leeftijd. 

Het is belangrijk om de Dogo Canario al vroeg kennis te laten maken met verschillende mensen, dieren en situaties om ervoor te zorgen dat hij uitgroeit tot een goed aangepaste en sociale hond.

Een positieve benadering tijdens de training is cruciaal, waarbij beloningen en lof gebruikt worden om gewenst gedrag te stimuleren. 

Harde of negatieve trainingsmethoden kunnen averechts werken en ongewenst gedrag versterken. Het vaststellen van duidelijke regels en grenzen helpt de Dogo Canario zijn plaats binnen het gezin te begrijpen.

Socialisatie moet doorgaan gedurende het leven van de hond, met regelmatige interacties en nieuwe ervaringen om mentale stimulatie te bieden. 

Dit helpt de Dogo Canario zijn natuurlijke waakzaamheid te balanceren met een vriendelijke en aanhankelijke houding tegenover bekenden.

Hoeveel ervaring vereist een Dogo Canario

De Dogo Canario is een krachtige en dominante hond, wat betekent dat hij het best past bij ervaren hondeneigenaren. 

Deze honden vereisen een baas die bekend is met het omgaan met sterke rassen, begrijpt hoe leiderschap en consistentie in de training toe te passen, en die de tijd en toewijding heeft om aan hun behoeften te voldoen. 

Een consequente opvoeding, gebaseerd op positieve versterking, is essentieel voor de Dogo Canario, evenals vroege socialisatie om hen te helpen een evenwichtige volwassene te worden.

Onervaren eigenaren kunnen zich overweldigd voelen door de sterke wil en fysieke kracht van de Dogo Canario. 

Zonder de juiste kennis en aanpak kunnen gedragsproblemen ontstaan, waaronder dominantie en agressie. 

Het is cruciaal voor onervaren eigenaren die overwegen een Dogo Canario aan te schaffen, om grondig onderzoek te doen en wellicht professionele hulp te zoeken bij de training en socialisatie van de hond.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Dogo Canario, gezien hun krachtige aard en potentieel beschermende instincten. 

Deze honden zijn intelligent en leergierig, maar hebben ook een sterke leider nodig die consequent en vastberaden is. 

Training helpt niet alleen bij het managen van hun kracht en beschermende neigingen, maar bevordert ook een gezonde band tussen de hond en zijn eigenaar.

Vanaf jonge leeftijd dient de Dogo Canario te worden blootgesteld aan een breed scala aan ervaringen, mensen en andere dieren door middel van socialisatietraining. Dit is cruciaal om ervoor te zorgen dat ze uitgroeien tot evenwichtige, zelfverzekerde volwassen honden.

 Daarnaast helpt gehoorzaamheidstraining bij het vestigen van duidelijke communicatie en grenzen, wat essentieel is voor een harmonieuze relatie met deze machtige honden.

Gezien hun intelligentie en energie, zullen Dogo Canario’s ook baat hebben bij mentale stimulatie en fysieke uitdagingen. 

Het aanleren van trucs, deelname aan hondensporten, en regelmatige, gestructureerde oefeningen zijn allemaal uitstekende manieren om hun lichaam en geest te betrekken.

Hoeveel beweging heeft een Dogo Canario nodig?

De Dogo Canario is een krachtige en energieke hond die dagelijks voldoende beweging nodig heeft om fysiek en mentaal gezond te blijven. 

Deze honden hebben dagelijks minstens 60 tot 90 minuten aan beweging nodig, verdeeld over wandelingen, speeltijd, en trainingssessies. 

Het is belangrijk om ze te voorzien van activiteiten die zowel hun lichaam als geest stimuleren, zoals lange wandelingen, trekspelletjes, gehoorzaamheidstraining, en behendigheidsoefeningen.

Wegens hun sterke lichaamsbouw en hoge energieniveau, gedijen Dogo Canario’s goed met interactieve spellen en uitdagingen die hen helpen hun natuurlijke instincten op een positieve manier te gebruiken.

Activiteiten zoals speuren, apporteren, en trekspelletjes kunnen helpen om hun kracht en behendigheid te benutten, terwijl mentale stimulatie kan worden geboden door training en probleemoplossende spelletjes.

Het is essentieel om een balans te vinden tussen fysieke activiteit en rusttijd om overbelasting van de gewrichten, vooral bij jonge honden, te voorkomen.

perro_de_presa canario aan het spelen

Hoe is de omgang met kinderen?

De Dogo Canario staat bekend om zijn loyale en beschermende aard, wat hem een uitstekende gezinshond maakt, mits goed gesocialiseerd en opgevoed. 

Bij correcte introductie en begeleiding kan de Dogo Canario goed overweg met kinderen. Zijn kalme en geduldige karakter maakt hem een liefdevolle metgezel voor zowel jonge als oudere kinderen.

Echter, gezien zijn grote formaat en kracht, is het cruciaal dat interacties tussen de hond en kinderen altijd onder toezicht staan om ongelukken te voorkomen.

Een Dogo Canario opvoeden in een gezin met kinderen vereist een consequente training en vroege socialisatie. 

Het is belangrijk om de hond te leren hoe hij zich rond kinderen moet gedragen en om kinderen te leren hoe zij veilig met de hond om kunnen gaan. 

Respect voor de ruimte van de hond, het herkennen van de signalen van de hond, en het vermijden van ruw spel zijn essentieel om een harmonieuze relatie tussen kinderen en de hond te bevorderen.

Voordelen van een Dogo Canario

 1. Loyaal en Beschermend: De Dogo Canario is uiterst loyaal aan zijn gezin en een uitstekende waakhond die zijn dierbaren met vastberadenheid beschermt.
 2. Intelligent: Dit ras is intelligent en leergierig, waardoor het relatief gemakkelijk te trainen is met de juiste aanpak.
 3. Sterk en Robuust: De Dogo Canario heeft een sterk en gespierd lichaam, wat hem geschikt maakt voor verschillende taken, waaronder bewaking.

Nadelen van een Dogo Canario

 1. Grootte en Kracht: Hun grote formaat en kracht vereisen een eigenaar die fysiek in staat is om ze te hanteren en te controleren.
 2. Hoge Bewegingsbehoefte: Dit ras heeft veel beweging nodig om fysiek en mentaal gezond te blijven.
 3. Socialisatie en Training: Vroege en voortdurende socialisatie en training zijn noodzakelijk om agressief of dominant gedrag te voorkomen.
 4. Gezondheidsproblemen: Zoals veel grote rassen, kan de Dogo Canario vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals heupdysplasie.

Hoe oud wordt een Dogo Canario

De gemiddelde levensverwachting van een Dogo Canario ligt tussen de 9 en 12 jaar.

Prijs van een Dogo Canario

De prijs van een Dogo Canario bij een fokker kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals afstamming, locatie van de fokker, en of de puppy bestemd is voor show, werk, of als huisdier. 

Gemiddeld kunnen de kosten voor een Dogo Canario puppy van een gerenommeerde fokker variëren van €1000 tot €3000 of meer voor exemplaren met een uitzonderlijke stamboom en showpotentieel.

Bij adoptie via een opvangcentrum of reddingsorganisatie liggen de kosten aanzienlijk lager. 

Deze vergoedingen dekken meestal de basis medische zorg zoals vaccinaties, sterilisatie of castratie, en soms microchipping. De adoptiekosten kunnen variëren van €100 tot €400, afhankelijk van het beleid van de organisatie.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *