Alles over de Fila brasileiro – hondenrassen en meer informatie

De Fila Brasileiro is een ras afkomstig uit Brazilië, waar het werd gebruikt voor de jacht op grote dieren zoals jaguars, maar ook voor het opsporen en beschermen van vee.

De Fila Brasileiro, een imposant hondenras uit Brazilië, combineert de kracht van de Mastiff met de geurvaardigheden van de Bloedhond. 

Historisch gezien werd dit ras ontwikkeld voor het opsporen van ontsnapte slaven en het bewaken van plantages, dankzij hun uitzonderlijke neus en waakzaam karakter.

FCI Groep 2 pinschers, schnauzers, molossers en Zwitserse Sennenhonden 

De Fila Brasileiro, een majestueuze en krachtige hond afkomstig uit Brazilië, erkend door de fci behoort tot Groep 2 van de FCI (Fédération Cynologique Internationale), die pinschers, schnauzers, molossers en Zwitserse Sennenhonden omvat. 

Vacht en uiterlijk van de Fila brasileiro

De Fila Brasileiro, een indrukwekkende verschijning met zijn massale en rechthoekige bouw, weerspiegelt het robuuste erfgoed van de Braziliaanse waakhond. 

Met een gewicht dat kan oplopen tot 50 kg en een schofthoogte variërend van 65-75 cm voor reuen en 60-70 cm voor teven, toont dit ras een harmonische en evenredige verhouding in zijn gestalte. 

De korte vacht, die in alle egale kleuren voorkomt behalve puur wit, varieert van muisgrijs tot geelbruin, met soms witte vlekken aan de voeten of een gevlekt of gespikkeld patroon.

De Fila Brasileiro’s losse huid draagt bij aan hun kenmerkende uiterlijk, evenals hun breed aan de wortel geplaatste oren en de diepe, serieuze uitdrukking in hun amandelvormige ogen.

Erfelijke ziektes en aandoeningen bij deze rassen

De Fila Brasileiro, een imposante en trouwe hond, staat bekend om zijn robuustheid en kracht. Echter, net als vele grote hondenrassen, is de Fila Brasileiro vatbaar voor enkele erfelijke ziektes en aandoeningen die potentiële eigenaren moeten kennen:

 1. Heupdysplasie – Een veelvoorkomende aandoening bij grote rassen, waarbij de heupgewrichten niet correct in de heupkom passen, wat pijn en mobiliteitsproblemen kan veroorzaken.
 2. Elleboogdysplasie – Vergelijkbaar met heupdysplasie, maar dan in de ellebogen, leidend tot pijn en kreupelheid.
 3. Gastrische dilatatie-volvulus (maagtorsie) – Een levensbedreigende aandoening waarbij de maag zichzelf draait, waardoor gas vastzit en de bloedtoevoer naar de maag wordt afgesneden.
 4. Dilatatieve cardiomyopathie (DCM) – Een hartziekte waarbij het hart vergroot en niet effectief pompt, wat kan leiden tot hartfalen.
 5. Hypothyreoïdie – Een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert, wat leidt tot gewichtstoename, lethargie en vachtproblemen.
 6. Entropion en ectropion – Aandoeningen waarbij de oogleden naar binnen of naar buiten rollen, wat irritatie en schade aan het oog kan veroorzaken.
 7. Ectopische ureteren – Een ontwikkelingsstoornis waarbij één of beide ureteren (de buizen die urine van de nieren naar de blaas vervoeren) niet op de juiste plaats in de blaas uitmonden, wat leidt tot incontinentie.

Het karakter van de Fila brasileiro

De Fila Brasileiro, een ras dat bekend staat om zijn indrukwekkende verschijning en krachtige botten, heeft een karakter dat net zo uniek is als zijn uiterlijk. 

Ze zijn uitzonderlijk waaks en hebben een uitgesproken wantrouwen tegenover vreemden, wat ze uitstekende waakhonden maakt. 

Deze honden hechten zich echter erg sterk aan hun eigenaar en het gezin, en tonen een ongekende aanhankelijkheid. Hun vermogen om slaven op te sporen en hun territorium te beschermen getuigt van hun uitstekende neus en onovertroffen moed.

Fila’s zijn niet alleen bekend om hun waakzaamheid; ze zijn ook zeer aanhankelijk en worden vaak de speelkameraadjes van kinderen in het gezin. 

Hun gedrag tegenover reguliere bezoekers en andere huisdieren kan over het algemeen goed zijn, mits ze vanaf jonge leeftijd goed gesocialiseerd en getraind worden. 

Ondanks hun grootte en kracht, tonen Fila’s een edele en zelfverzekerde houding, nooit onnodig agressief zolang de eigenaar aanwezig is.

Fila Brasileiro-puppy’s groeien op met een sterke band met hun gezin, maar vereisen consequente socialisatie en begrip voor hun unieke karakter om hun potentieel als zowel een toegewijde gezinshond als een formidabele waakhond te realiseren. 

Fila brasileiro geniet van zijn dagelijkse wandeling door het park

De verzorging van de Fila brasileiro

De verzorging van een Fila Brasileiro vereist aandacht en toewijding, gezien hun grootte, kracht, en specifieke behoeften. 

Deze honden hebben een korte, maar dichte vacht die regelmatig borstelen nodig heeft om dode haren te verwijderen en hun huid gezond te houden. 

Hoewel ze niet bekend staan om overmatig verharen, helpt wekelijks borstelen met een harenborstel of massagehandschoen om hun vacht glanzend en schoon te houden.

Gezien hun actieve aard en krachtige lichaamsbouw, hebben Fila’s voldoende beweging nodig. 

Dagelijkse lange wandelingen of speelsessies in een veilig omheinde tuin zijn essentieel om ze zowel fysiek als mentaal gestimuleerd te houden. 

Deze beweging helpt ook om overgewicht te voorkomen, wat vooral belangrijk is omdat de Fila gevoelig kan zijn voor gewrichtsproblemen.

Sociale interactie is cruciaal voor de Fila Brasileiro. Ondanks hun natuurlijke wantrouwen tegenover vreemden, zijn ze zeer aanhankelijk en loyaal aan hun familie. 

Regelmatige socialisatie vanaf jonge leeftijd is belangrijk om ze te helpen goed aangepaste huisdieren te worden.

Socialisatie en opvoeding van de Fila brasileiro

De socialisatie en opvoeding van de Fila Brasileiro zijn cruciaal voor het ontwikkelen van een evenwichtig en betrouwbaar huisdier. 

Begin vroeg met socialisatie door je Fila Brasileiro als puppy kennis te laten maken met verschillende mensen, omgevingen, situaties, en andere dieren. 

Dit helpt om hun natuurlijke terughoudendheid tegenover vreemden te matigen en bouwt hun vertrouwen op. Een Fila Brasileiro moet leren dat niet elke onbekende een bedreiging vormt, terwijl hun sterke beschermende instincten behouden blijven.

Een consequente en positieve trainingsmethode is essentieel. De Fila Brasileiro is intelligent en leert snel, maar kan ook eigenzinnig zijn. 

Beloon goed gedrag met lof of traktaties en vermijd harde correcties, die averechts kunnen werken. Focus op gehoorzaamheidstraining en leer basiscommando’s zoals ‘zit’, ‘blijf’, en ‘kom’, wat essentieel is voor hun veiligheid en die van anderen.

Hoeveel ervaring vereist een Fila brasileiro

Het houden van een Fila Brasileiro vereist een aanzienlijke hoeveelheid ervaring vanwege hun sterke persoonlijkheid, grote formaat, en beschermende instincten. 

Deze honden zijn het best geschikt voor ervaren hondeneigenaren die bekend zijn met het opvoeden en trainen van grote rassen met een dominant karakter. 

Ervaren eigenaren begrijpen de noodzaak van vroege socialisatie, consequente training, en het stellen van duidelijke grenzen, wat essentieel is voor het welzijn van de Fila Brasileiro.

Onervaren eigenaren kunnen uitdagingen ondervinden bij het omgaan met de sterke wil van de Fila, wat kan leiden tot gedragsproblemen als er niet op de juiste manier mee wordt omgegaan. 

Het is belangrijk voor potentiële eigenaren om te beseffen dat het succesvol opvoeden van een Fila Brasileiro toewijding, geduld, en een bereidheid om te leren vereist. Aanbevolen wordt voor onervaren eigenaren om ondersteuning te zoeken bij professionele trainers die ervaring hebben met het ras.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Fila Brasileiro, gezien hun grote formaat, kracht, en sterke beschermende instincten. 

Deze honden staan bekend om hun diepe loyaliteit aan hun familie en hun wantrouwen tegenover vreemden, eigenschappen die zonder de juiste begeleiding en training kunnen leiden tot problematisch gedrag. 

Een goed getrainde Fila Brasileiro is beheerst, gehoorzaam, en kan onderscheid maken tussen een bedreigende en een niet-bedreigende situatie.

Basisgehoorzaamheidstraining helpt bij het vestigen van duidelijke communicatiekanalen tussen de hond en zijn eigenaar, essentieel voor het opbouwen van respect en begrip. 

Voortdurende training en socialisatie vanaf jonge leeftijd zijn cruciaal om hun natuurlijke neiging tot bescherming op een positieve manier te kanaliseren. 

Dit zorgt ervoor dat de Fila Brasileiro een aangename metgezel is, zowel thuis als in het openbaar.

Gezien hun specifieke kenmerken is training niet alleen aanbevolen maar onontbeerlijk voor de veiligheid van de hond, zijn eigenaren, en anderen. 

Eigenaren moeten bereid zijn tijd en moeite te investeren in de opvoeding van hun Fila Brasileiro, idealiter met de hulp van een professionele trainer die ervaring heeft met grote en beschermende rassen.

Hoeveel beweging heeft een Fila brasileiro nodig?

De Fila Brasileiro, een krachtige en atletische hond, vereist voldoende dagelijkse beweging om zijn fysieke en mentale gezondheid op peil te houden. 

Deze honden hebben een robuust gestel en een energiek karakter, wat betekent dat ze baat hebben bij minimaal één uur beweging per dag. 

Dit kan bestaan uit lange wandelingen, speelsessies in een veilig afgesloten gebied, of behendigheidstraining om hun lichaam en geest te stimuleren. 

De Fila is ook geschikt voor trektochten en kan genieten van activiteiten zoals zwemmen, die zowel hun spieren versterken als voor de nodige afkoeling zorgen. 

Het is cruciaal om deze beweging vanaf jonge leeftijd te integreren in hun routine, om gedragsproblemen te voorkomen en hun natuurlijke behoefte aan activiteit te vervullen.

Fila brasileiro aan het spelen in het bos

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Fila Brasileiro staat bekend om zijn diepe loyaliteit en beschermende aard, vooral als het gaat om zijn gezin. 

Deze honden kunnen bijzonder aanhankelijk zijn met kinderen binnen hun eigen familie, mits ze van jongs af aan samen opgroeien en de Fila Brasileiro goed gesocialiseerd is. 

Door hun grootte en kracht is het echter essentieel om interacties tussen de hond en jonge kinderen te begeleiden, om ongelukken te voorkomen. 

De Fila Brasileiro kan gereserveerd of wantrouwend zijn tegenover vreemden en heeft een sterke waakinstinct, wat betekent dat vroege socialisatie en training cruciaal zijn om een evenwichtig gedrag te bevorderen.

Wat de omgang met andere huisdieren betreft, kan de Fila Brasileiro leren om met hen samen te leven als ze hier van jongs af aan mee worden gesocialiseerd. 

Hun jachtinstinct kan echter een uitdaging vormen, vooral bij kleinere dieren. Het is belangrijk om elke interactie zorgvuldig te begeleiden en ervoor te zorgen dat de Fila Brasileiro leert om andere huisdieren als deel van het gezin te zien.

Voordelen van een Fila brasileiro

 1. Loyaliteit: Fila Brasileiro’s staan bekend om hun diepe loyaliteit aan hun gezin, waardoor ze uitstekende gezelschapsdieren zijn.
 2. Beschermend: Hun natuurlijke waakzaamheid maakt ze uitstekende waakhonden die hun gezin met vastberadenheid beschermen.
 3. Moedig: Ze tonen moed en zijn niet terughoudend om hun gezin te beschermen, wat een gevoel van veiligheid geeft.
 4. Aanhankelijk met Gezin: Ze zijn zeer aanhankelijk en liefdevol met hun eigen gezinsleden.

Nadelen van een Fila brasileiro

 1. Training en Socialisatie: Vereist intensieve training en socialisatie vanaf jonge leeftijd om agressief gedrag te voorkomen.
 2. Omgaan met Vreemden: Hun natuurlijke wantrouwen tegenover vreemden kan een uitdaging zijn in sociale situaties.
 3. Grootte en Kracht: Hun aanzienlijke grootte en kracht vereisen een eigenaar die fysiek kan omgaan met dit ras.
 4. Gezondheidsproblemen: Kan vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie.
 5. Ruimte en Beweging: Heeft veel ruimte en dagelijkse beweging nodig om gelukkig en gezond te blijven.

Hoe oud wordt een Fila brasileiro

De levensverwachting van een Fila Brasileiro varieert doorgaans tussen de 9 en 11 jaar, afhankelijk van hun gezondheid, leefomstandigheden, en zorg die ze ontvangen. 

Deze robuuste en krachtige honden vereisen toegewijde zorg om een lang en gezond leven te leiden.

Prijs van een Fila brasileiro bij fokkers en adoptie

De prijs voor een Fila Brasileiro puppy van een gerenommeerde fokker kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van de stamboom, gezondheidscertificaten, en fokdoeleinden. 

Gemiddeld kunnen de kosten variëren van 1,500 tot 2,500 euro. Het is cruciaal om te investeren in een puppy van een betrouwbare fokker die gezondheidstests uitvoert en de pups opvoedt in een gezonde en liefdevolle omgeving.

Adoptie is een andere optie voor diegenen die een Fila Brasileiro een tweede kans willen geven. De kosten voor adoptie zijn doorgaans lager en kunnen variëren van 100 tot 400 euro., afhankelijk van het asiel of de reddingsorganisatie.

 

About The Author

1 thought on “Alles over de Fila brasileiro – hondenrassen en meer informatie”

 1. Pingback: Alles over de Fila brasileiro - hondenrassen en...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *