Alles over de Engelse cockerspaniël: kenmerken, karakter en meer: engelse cocker spaniël

De Engelse cockerspaniël is een ijverige, actieve, en krachtige jachthond.

De Engelse Cockerspaniël, een ras dat zijn oorsprong vindt in het Verenigd Koninkrijk, is één van de oudste types spaniëls die bekend zijn. 

De ontwikkeling van dit ras kan worden teruggeleid naar de 19e eeuw, waar het oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht op klein wild en vogels, met name de houtsnip, vandaar de naam “Cocker”. 

Hun uitzonderlijke vermogen om wild op te sporen en te apporteren in zowel water als dicht struikgewas maakte hen tot onmisbare metgezellen voor jagers.

In de loop der tijd splitste het ras zich in de Amerikaanse en Engelse varianten, met de Engelse Cockerspaniël die iets groter is en een breder scala aan vachtkleuren heeft. 

Dit ras staat bekend om zijn vrolijke en aanhankelijke aard, waardoor het een geliefd huisdier werd in vele huishoudens wereldwijd.

Erkend door de Kennel Club in Engeland in 1892, onderscheidt de Engelse Cockerspaniël zich door zijn lange oren, zijdezachte vacht en optimistische karakter. 

Deze spaniëls zijn niet alleen uitstekende jachthonden maar ook loyale gezinsleden, bekend om hun vriendelijkheid tegenover kinderen en andere huisdieren.

FCI Groep 8 – een snuit gefokt voor de jacht op houtsnip

De Engelse Cocker Spaniël is een populair hondenras dat behoort tot Groep 8 van de Fédération Cynologique Internationale (FCI), de groep die specifiek gericht is op Retrievers, Spaniëls en Waterhonden. 

Deze groep omvat rassen die traditioneel zijn gebruikt voor het jagen en apporteren, zowel op het land als in het water. 

De Engelse Cocker Spaniël, met zijn levendige en aanhankelijke aard, past perfect binnen deze groep vanwege zijn oorspronkelijke functie als jachthond, specifiek gefokt voor het jagen op de houtsnip en andere kleine wildsoorten.

Kenmerkend voor dit ras is de zijdeachtige vacht, lange oren en het vermogen om uitstekend te functioneren in zowel een gezinsomgeving als in het veld tijdens de jacht. 

Hun aanpassingsvermogen, trainbaarheid en vriendelijke karakter maken hen geliefd bij veel hondenliefhebbers. 

De Engelse Cocker Spaniël blinkt uit in verschillende hondensporten en activiteiten, waaronder behendigheid, gehoorzaamheid en, natuurlijk, apporteren. 

Dit maakt hen niet alleen fantastische gezelschapshonden, maar ook competente werkhonden die hun vaardigheden kunnen inzetten in een verscheidenheid aan disciplines.

Vacht en uiterlijk van de Engelse cockerspaniël

De Engelse Cocker Spaniël, een levendige en vrolijke jachthond, staat bekend om zijn zijdeachtige vacht die regelmatig borstelen en kammen vereist om dode haren te verwijderen en de huid gezond te houden. 

Deze honden hebben een unieke uitstraling met een gladde en zijdeachtige vacht die komt in een scala aan kleuren, waaronder eenkleurig, blauwschimmel, en sable, evenals de opvallende blauwschimmel. 

Hun schofthoogte ligt doorgaans tussen de 38 en 39 cm, waardoor ze een compact en goed geproportioneerd lichaam hebben, ideaal voor hun oorspronkelijke doel: de jacht op de houtsnip en andere klein wild.

Deze spaniëls onderscheiden zich met hun lange, hangende oren en expressieve snuit, wat bijdraagt aan hun charmante voorkomen. 

Echter, hun korte gehoorgangen vereisen aandachtige zorg om oorontstekingen te voorkomen, een veelvoorkomend probleem bij dit ras.

Erfelijke ziektes en aandoeningen Engelse cockerspaniël

De Engelse Cocker Spaniël, hoewel bekend om zijn levendigheid en vrolijkheid, kan vatbaar zijn voor een reeks erfelijke ziektes en aandoeningen. Verantwoordelijke fokkers zullen vaak DNA-tests uitvoeren om potentiële gezondheidsproblemen te identificeren en te voorkomen. Enkele van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij dit ras zijn:

 1. Progressieve Retina Atrofie (PRA): Een oogaandoening die tot blindheid kan leiden.
 2. Familiale Nefropathie: Een nieraandoening die kan leiden tot nierfalen op jonge leeftijd.
 3. Heupdysplasie: Een ontwikkelingsstoornis van het heupgewricht.
 4. Cardiomyopathie: Een hartaandoening die de hartspier beïnvloedt.
 5. Oorontstekingen: Vanwege hun lange hangende oren zijn Engelse Cocker Spaniëls gevoelig voor oorontstekingen.
 6. Cataract: Vertroebeling van de lens in het oog, wat kan leiden tot verminderd zicht of blindheid.
 7. Patella Luxatie: Een aandoening waarbij de knieschijf uit de kom raakt.

Het karakter van de aanhankelijke Engelse cockerspaniël

De Engelse Cocker Spaniël, een ras bekend om zijn vrolijke en levendige karakter, is een populaire keuze als gezinshond. 

Deze honden, met hun zijdeachtige vacht en expressieve ogen, brengen vreugde in elk huishouden. 

Ze staan bekend om hun aanhankelijke aard en vermogen om goed overweg te kunnen met kinderen, andere honden en zelfs huisdieren, mits goed gesocialiseerd vanaf jonge leeftijd.

De Engelse Cocker Spaniël vereist een consequente opvoeding en voldoende beweging om gelukkig en gezond te blijven. 

Hun genetische aanleg als jachthond maakt dat ze genieten van buitenactiviteiten en zoek- en apporteerspelletjes. Beweging is essentieel om overgewicht te voorkomen en ervoor te zorgen dat ze fysiek en mentaal gestimuleerd blijven.

De Engelse Cocker Spaniël is een middelgrote, harmonieuze hond. Zijn vacht is zacht en zijdeachtig en heeft extra lange haren op de voorpoten.

Borstelen en verzorging van deze jachthond

De verzorging van een Engelse Cocker Spaniël vereist aandacht en toewijding, vooral als het gaat om hun vacht en oren. 

Deze honden hebben een zijdeachtige, gladde vacht die regelmatig geborsteld en getrimd moet worden om klitten en matten te voorkomen. 

Een bezoek aan een professionele trimmer wordt aanbevolen om de zes tot acht weken om hun vacht in optimale conditie te houden en om de bevedering netjes te trimmen.

De oren van de Engelse Cocker Spaniël vragen bijzondere aandacht. Door hun hangende aard zijn ze gevoelig voor oorontstekingen, vooral als ze niet regelmatig worden gereinigd en gecontroleerd op tekenen van infectie, zoals stank of jeuk. 

Het is belangrijk om de binnenkant van de oren zachtjes te reinigen en te zorgen voor voldoende ventilatie om ophoping van vocht en vuil te verminderen.

Een goede fysieke conditie is essentieel; zorg voor voldoende beweging om hun energie kwijt te kunnen. Dagelijkse wandelingen, speelsessies en zoek- en apporteerspelletjes zijn ideaal om hun lichaam en geest actief te houden.

Socialisatie en opvoeding van de Engelse cocker spaniël

De socialisatie en opvoeding van een Engelse Cocker Spaniël zijn cruciaal voor hun ontwikkeling tot een goed aangepaste hond. 

Vanaf puppy leeftijd is het belangrijk om hen bloot te stellen aan verschillende mensen, dieren en situaties om positieve ervaringen te bevorderen. 

Deze ervaringen helpen om hen te ontwikkelen tot vrolijke, aanhankelijke huisdieren die goed om kunnen gaan met kinderen en andere huisdieren, inclusief Amerikaanse Cocker Spaniëls.

Een consequente opvoeding is nodig, waarbij positieve bekrachtiging zoals lof en traktaties wordt gebruikt om goed gedrag te belonen. 

Engelse Cockers zijn intelligent en over het algemeen gemakkelijk te trainen, maar kunnen soms koppig zijn. Het is daarom belangrijk om vanaf een jonge leeftijd met training te beginnen.

Aandacht voor de gezondheid van hun oren is essentieel, aangezien deze honden vatbaar zijn voor oorontstekingen. 

Regelmatige controles en schoonmaken kunnen helpen om problemen te voorkomen. Ook hun vacht vraagt om regelmatig borstelen en trimmen om klitten te voorkomen en de huid gezond te houden.

Voldoende beweging is belangrijk voor deze energieke honden. Ze houden van wandelen, spelen en zijn vaak enthousiast over jachtgerelateerde activiteiten dankzij hun achtergrond als jachthond.

Hoeveel ervaring vereist een Engelse cockerspaniël puppy

Het opvoeden van een Engelse Cocker Spaniël puppy kan zowel voor ervaren als onervaren hondeneigenaren een vreugdevolle ervaring zijn, gezien hun aanhankelijke aard en bereidheid om te leren. 

Deze rassen staan bekend om hun intelligentie en zijn over het algemeen goed trainbaar, wat hen geschikt maakt voor eerste keer hondenbezitters. Echter, zoals bij elke hond, vereist een Engelse Cocker Spaniël consistentie in training en socialisatie vanaf jonge leeftijd.

Voor onervaren eigenaren kan het nuttig zijn om deel te nemen aan puppytraining klassen of hulp te zoeken bij een professionele trainer. 

Dit kan helpen bij het leggen van een solide basis voor goed gedrag en gehoorzaamheid. Ervaren eigenaren zullen waarschijnlijk al bekend zijn met de basisprincipes van hondentraining en socialisatie, maar zullen nog steeds moeten letten op de specifieke behoeften en eigenschappen van dit ras, zoals hun energieniveau en de verzorging van hun vacht.

Is training noodzakelijk?

Training is zeker noodzakelijk voor de Engelse Cocker Spaniël, gezien het feit dat dit ras oorspronkelijk gefokt werd als jachthond. 

Hun intelligentie en energie vereisen een consequente opvoeding en voldoende mentale en fysieke stimulatie. 

Het trainen van een Engelse Cocker Spaniël biedt een uitstekende kans om hun natuurlijke vaardigheden te benutten en een sterke band tussen hond en eigenaar te ontwikkelen.

Deze vrolijke honden zijn over het algemeen gemakkelijk te trainen, dankzij hun wens om te behagen. 

Echter, zoals bij elke hond, kan vroegtijdige socialisatie en training helpen om veelvoorkomende problemen zoals angst voor vreemden of andere dieren te voorkomen. Speciale aandacht is nodig voor de verzorging van hun zijdeachtige vacht, die regelmatig gekamd en geborsteld moet worden om klitten en vuilophoping te voorkomen.

Hoeveel beweging heeft een Engelse cockerspaniël nodig?

De Engelse Cocker Spaniël is een energiek en levendig ras dat dagelijks voldoende beweging nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. 

Dit hondenras vereist regelmatige lichaamsbeweging, niet alleen om hun fysieke gezondheid te onderhouden maar ook om mentale stimulatie te bieden en gedragsproblemen te voorkomen. 

Dagelijks minimaal een uur beweging wordt aanbevolen, verdeeld over wandelingen, speelsessies, en andere activiteiten zoals zwemmen of apporteerspelletjes. Engelse Cocker Spaniëls genieten ook van hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheidstraining, die zowel hun lichaam als geest uitdagen.

Daarnaast is het belangrijk om interactieve spelletjes en trainingen op te nemen om hun intelligentie en natuurlijke jachtinstincten te benutten. 

Dit kan helpen bij het voorkomen van verveling en destructief gedrag. Ondanks hun grootte hebben Engelse Cocker Spaniëls een robuuste bouw en een hoog energieniveau, wat betekent dat ze meer dan alleen korte wandelingen nodig hebben.

De Engelse Cocker Spaniël aan het wandelen in het bos

Hoe is de omgang van deze gezinshond met kinderen en andere huisdieren

De Engelse Cocker Spaniël staat bekend om zijn vriendelijke, vrolijke, en aanhankelijke karakter, wat hem tot een uitstekende keuze maakt voor gezinnen met kinderen. 

Ze staan bekend om hun geduld en vermogen om goed overweg te kunnen met kinderen van alle leeftijden. 

Hun speelse aard en liefde voor activiteiten maken ze tot geweldige speelkameraden voor kinderen, mits de interacties altijd onder toezicht staan om de veiligheid van zowel de hond als de kinderen te waarborgen.

Wat betreft de omgang met andere huisdieren, zijn Engelse Cocker Spaniëls over het algemeen sociaal en kunnen ze goed overweg met andere honden en huisdieren, vooral als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn. 

Hun jachtinstinct kan echter soms naar boven komen bij het zien van kleinere dieren, zoals knaagdieren of vogels. 

Het is daarom belangrijk om vroege socialisatie te bevorderen en positieve interacties tussen de Engelse Cocker Spaniël en andere huisdieren te stimuleren.

Voordelen van deze rassen

 1. Aanhankelijk en Vriendelijk: Engelse Cocker Spaniëls staan bekend om hun liefde voor mensen en hun vermogen om sterke banden met hun gezin te vormen.
 2. Goed met Kinderen: Ze zijn over het algemeen goed met kinderen, waardoor ze uitstekende gezinshonden zijn.
 3. Intelligent: Dit ras is slim en leergierig, wat training meestal vergemakkelijkt.
 4. Actief en Speels: Ze hebben veel energie en genieten van spelletjes en wandelingen, wat ze tot leuke en actieve metgezellen maakt.

Nadelen van deze honden met zijdeachtige vacht

 1. Vereist Veel Beweging: Ze hebben dagelijks voldoende lichaamsbeweging nodig om overmatige energie kwijt te raken.
 2. Verzorging: Hun lange, zijdeachtige vacht vereist regelmatig borstelen en professionele trimbeurten om klitten en vuilophoping te voorkomen.
 3. Gevoelig voor Gezondheidsproblemen: Zoals vele rassen, zijn ze vatbaar voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen, zoals heupdysplasie en oorinfecties.
 4. Kan Luidruchtig zijn: Sommige Engelse Cocker Spaniëls kunnen neigen naar blaffen, wat training vereist om onder controle te houden.

Hoe oud wordt een Engelse cockerspaniël 

De Engelse Cocker Spaniël heeft een levensverwachting van ongeveer 12 tot 15 jaar. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder genetica, levensomstandigheden, en de kwaliteit van de zorg die ze ontvangen. 

Een gezonde levensstijl, goede voeding en regelmatige veterinaire zorg kunnen bijdragen aan een lang en gezond leven voor een Engelse Cocker Spaniël.

Prijs van een Engelse cockerspaniël bij fokkers en adoptie

De prijs voor een Engelse Cocker Spaniël pup van een fokker kan sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals locatie, reputatie van de fokker, bloedlijnen, en of de pup showpotentieel heeft. 

Gemiddeld kunnen prijzen variëren van €800 tot €1500 of meer voor pups met uitzonderlijke stambomen en showkwaliteiten.

Bij adoptie, die een prachtige optie is voor wie een hond een tweede kans wil geven, kunnen de kosten aanzienlijk lager zijn. 

Adoptiekosten dekken meestal alleen de basis veterinaire zorg, zoals vaccinaties en sterilisatie/castratie, en kunnen variëren van €50 tot €300, afhankelijk van het asiel of de reddingsorganisatie.

About The Author

1 thought on “Alles over de Engelse cockerspaniël: kenmerken, karakter en meer: engelse cocker spaniël”

 1. Pingback: Alles over de Engelse cockerspaniël: kenme...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *