Alles over de Engelse bulldog en Franse Bulldog

Het hondenras Engelse Bulldog

De bulldog, vooral bekend als de Engelse bulldog, heeft een rijke en complexe geschiedenis. 

Dit ras is oorspronkelijk gefokt in Engeland en werd gebruikt voor stierengevechten, een praktijk waarbij de bulldog vaak enthousiast werd ingezet vanwege zijn moed en kracht. 

Na het verbieden van deze wrede sport in 1835, nam de populariteit van de bulldog af, maar liefhebbers van het ras werkten aan het verminderen van de agressieve aard, waardoor de bulldog meer een gezelschapshond werd.

De specifieke bouw van de bulldog, met zijn korte snuit en robuuste lichaam, maakt hem onmiskenbaar. Helaas leiden deze kenmerken, zoals die in de rasstandaard zijn vastgelegd, vaak tot gezondheidsproblemen.

Het verschil tussen de Engelse en Franse bulldog

De Engelse en Franse Bulldog zijn beide geliefd, maar er zijn opvallende verschillen tussen deze rassen. 

De Engelse Bulldog is groter en zwaarder dan de Franse Bulldog, met een meer prominente en gespierde bouw. 

De Engelse Bulldog houdt van een rustig tempo en moet niet te dik worden door overvoeding. 

Ze hebben een karakteristieke korte snuit en een brede bouw, terwijl de Franse Bulldog kleiner is, met een levendige, vrolijke aard en staande ‘vleermuisoren’. 

Beide rassen delen een korte vacht die niet uitgebreid te borstelen is, maar wel regelmatig verzorging nodig heeft om losse haren te verwijderen en huidaandoeningen te voorkomen.

Deze bulldogs zijn gewend aan knorrende geluiden en hebben vaak rimpels in hun neus, wat extra aandacht vereist voor reiniging om irritatie of ontsteking van de huid te voorkomen. 

Vanwege hun specifieke bouw met een korte neus ervaren beide rassen vaak luchtwegproblemen. 

Ze zijn gevoelig voor warm weer en moeten in een koel klimaat worden gehouden om oververhitting te voorkomen. 

Hun gezondheidsproblemen, vaak gerelateerd aan hun specifieke bouw zoals brachycephalic obstructive syndrome, maken dat toekomstige eigenaars goed geïnformeerd moeten zijn over de zorg die deze honden nodig hebben.

Beide rassen zijn bekend om hun liefdevolle aard en zijn vaak goed met kinderen, mits ze op de juiste manier worden opgevoed en gesocialiseerd. Het is belangrijk om te onthouden dat kinderen en hond nooit alleen gelaten moeten worden.

Het uiterlijk van een  Engelse Bulldog

De Engelse Bulldog is een ras dat bekend staat om zijn unieke en onderscheidende uiterlijk. 

Het ras ligt tussen de middelgrote en grote honden, met een gedrongen, gespierd lichaam en een karakteristieke brede kop. 

De bulldog moet niet te dik zijn om gezondheidsproblemen te voorkomen. Hun gezicht wordt gekenmerkt door rimpels in hun neus en plooien op de kop, die regelmatig schoongemaakt moeten worden om irritatie of infectie te voorkomen. 

Deze rimpels zijn een van de belangrijkste erfelijke aandoeningen waarvoor aandacht nodig is.

De korte, gladde vacht van de Engelse Bulldog is relatief makkelijk te verzorgen, hoewel het belangrijk is om ze niet uitgebreid te borstelen, maar regelmatig te wassen en dode haren te verwijderen. 

Hun korte snuit kan leiden tot ademhalingsproblemen, vooral in warm weer, dus het is cruciaal dat eigenaren zorgen dat de luchtwegen niet geblokkeerd raken en de hond het niet te warm krijgt. 

De ogen van de bulldog kunnen uitpuilen en zijn gevoelig voor aandoeningen zoals entropion, waarbij de ooglidrand naar binnen krult.

Het uiterlijk van een  Franse Bulldog

De Franse Bulldog, vaak bekend als de ‘Frenchie’, heeft een uniek en aantrekkelijk uiterlijk dat het onderscheidt van andere rassen. 

Deze kleine honden zijn robuust met een krachtige spierbouw, bekend om hun korte, gladde vacht en karakteristieke ‘bat-oren’ die rechtop en alert staan. 

Het ras ligt tussen klein en middelgroot, met een compact lichaam dat sterk maar beweeglijk is. De Franse Bulldog heeft een korte, opgekrulde staart en een expressief gezicht met grote, ronde ogen die bolling van de ogen kunnen vertonen.

De specifieke bouw van de Franse Bulldog komt met een platte, brede schedel en een korte snuit, wat kan leiden tot de brachycefalische obstructieve luchtwegsyndroom. 

Deze aandoening kan ademhalingsproblemen veroorzaken, vooral in warm weer of bij overmatige inspanning. 

Regelmatige verzorging is noodzakelijk om de vacht glanzend en gezond te houden, maar een Franse Bulldog moet niet uitgebreid geborsteld worden. Hun rimpels en huidplooien vereisen speciale aandacht om irritatie en infecties te voorkomen.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

Engelse en Franse Bulldogs zijn geliefd om hun unieke uiterlijk en vriendelijke aard, maar helaas zijn ze ook vatbaar voor verschillende erfelijke aandoeningen. Hier is een lijst van enkele veelvoorkomende erfelijke ziektes en aandoeningen die bij deze rassen gezien worden:

  1. Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS): Door hun korte snuit hebben bulldogs vaak moeite met ademen, wat kan leiden tot ernstige luchtwegproblemen.
  2. Heupdysplasie: Een erfelijke aandoening waarbij de heupgewrichten abnormaal ontwikkeld zijn, wat kan leiden tot pijn en kreupelheid.
  3. Patellaluxatie: De knieschijven kunnen gemakkelijk uit de kom schieten, wat pijn en ongemak veroorzaakt.
  4. Huidinfecties: De diepe huidplooien kunnen een broedplaats zijn voor bacteriën en schimmels.
  5. Entropion: Een aandoening waarbij het ooglid naar binnen rolt, wat irritatie en schade aan het oog veroorzaakt.
  6. Hartproblemen: Beide rassen kunnen vatbaar zijn voor verschillende hartziektes, waaronder aangeboren aandoeningen zoals pulmonaalstenose.
  7. Rugproblemen: Vooral bij de Franse Bulldog komen aandoeningen zoals hemivertebrae voor, waarbij de wervels abnormaal gevormd zijn.
Het hondenras franse bulldog

Het karakter van de Bulldog

Ondanks hun soms stoere uiterlijk met een korte snuit en specifieke bouw, zijn bulldogs vaak enthousiaste en vriendelijke gezelschapshonden. 

De Engelse Bulldog is over het algemeen wat rustiger en waardiger, terwijl de Franse Bulldog levendiger en speelser kan zijn. Beide rassen houden ervan om bij hun mensen te zijn en mogen nooit te lang alleen gelaten worden.

De Verzorging van de Bulldog

De verzorging van Engelse en Franse Bulldogs vereist aandacht voor hun unieke behoeften. 

Hun korte vacht vereist regelmatige borsteling om losse haren te verwijderen en huidproblemen te voorkomen. 

Let vooral op de rimpels in hun neus en gezicht, die schoon en droog moeten blijven om irritatie en infecties te vermijden.

Deze rassen hebben een specifieke bouw met een korte snuit, wat kan leiden tot brachycephalic obstructive airway syndrome. 

Houd ze in warm weer koel en zorg dat ze nooit te lang alleen zijn in een benauwde omgeving. Bulldogs zijn vaak enthousiast maar hebben vanwege hun bouw en mogelijke gezondheidsproblemen maar matige beweging nodig. 

Korte, frequente wandelingen zijn beter dan lange, uitputtende activiteiten.

Voer is ook een belangrijk aspect; Bulldogs kunnen snel overgewicht krijgen. Kies voor kwaliteitsvoer dat past bij hun leeftijd, grootte en activiteitsniveau, en let op de portiegroottes.

Socialisatie en opvoeding van de Bulldog

Socialisatie en opvoeding zijn cruciaal voor de Engelse en Franse Bulldog, rassen met een kenmerkende korte snuit en specifieke bouw. Vrolijke en vaak enthousiaste bulldogs kunnen met de juiste training geweldige gezelschapsdieren zijn. 

Begin vroeg met socialisatie; stel uw Bulldog voor aan verschillende mensen, geluiden, en andere honden. Dit helpt om angst en agressie te voorkomen en zorgt ervoor dat de Bulldog zich op zijn gemak voelt in diverse situaties.

Vanwege hun luchtwegproblemen en oververhittingsgevaar in warm weer, moeten fysieke activiteiten aangepast worden aan hun capaciteit. Korte, regelmatige wandelingen zijn beter dan lange speelsessies. Wees altijd alert op tekenen van ademhalingsmoeilijkheden of oververhitting.

Bulldogs kunnen koppig zijn, dus consequente, positieve trainingsmethoden werken het beste. 

Kinderen en hond moeten nooit alleen gelaten worden; leer kinderen hoe ze respectvol en zacht met de hond om moeten gaan. Met geduld, begrip, en regelmatige verzorging kunnen deze honden een verrijking zijn voor uw leven.

Hoeveel ervaring vereist een Bulldog

Potentiële eigenaren moeten zich bewust zijn van de gezondheidsproblemen en erfelijke aandoeningen die vaak voorkomen bij deze rassen, zoals brachycephalic obstructive airway syndrome en huidaandoeningen. 

Deze honden hebben vaak een specifieke bouw die hun luchtwegen belemmert, wat extra aandacht vereist, vooral in warm weer.

Bulldogs zijn over het algemeen vrolijk en goedmoedig, maar ze kunnen koppig zijn, wat consequente training en socialisatie vereist. 

Kinderen en hond moeten nooit alleen gelaten worden om ongelukken te voorkomen. De verzorging van hun korte vacht lijkt misschien eenvoudig, maar het is essentieel om regelmatig rimpels schoon te maken en losse haren te verwijderen om huidinfecties te voorkomen.

Deze rassen vereisen een eigenaar die zich bewust is van de potentiële medische problemen en die bereid is de tijd en middelen te investeren die nodig zijn voor hun verzorging.

Is trainen noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor Engelse en Franse Bulldogs, ondanks hun soms koppige aard. 

Deze honden kunnen enthousiast en liefdevol zijn, maar zonder de juiste training kunnen ze ongewenst gedrag ontwikkelen. Bulldogs kunnen vanwege hun specifieke bouw en korte snuit gevoelig zijn voor luchtwegproblemen, vooral in warm weer. 

Daarom is het belangrijk om hen te trainen om kalm te blijven en zich niet overmatig in te spannen.

Goede socialisatie is ook essentieel. Bulldogs moeten wennen aan verschillende mensen, dieren en situaties vanaf jonge leeftijd. Kinderen en honden mogen nooit alleen gelaten worden om veiligheidsredenen. 

Bulldogs zijn vaak erg gevoelig voor de toon van menselijke communicatie en reageren goed op een positieve en consequente aanpak.

Hoeveel beweging heeft een Bulldog nodig?

Engelse en Franse Bulldogs staan bekend om hun specifieke fysieke bouw die invloed heeft op hoeveel beweging ze nodig hebben. 

Vanwege hun korte snuit en brachycefalische bouw zijn Bulldogs gevoelig voor luchtwegproblemen, vooral in warm weer, waardoor ze niet te veel en niet te intensief moeten bewegen.

Over het algemeen hebben Bulldogs minder beweging nodig dan veel andere rassen. Korte, frequente wandelingen zijn beter dan lange, uitputtende wandeltochten. Het is van belang om oververhitting te voorkomen en ervoor te zorgen dat ze altijd toegang hebben tot vers water en een koele plaats om uit te rusten. 

In het bijzonder moeten eigenaren van Bulldogs letten op tekenen van ademhalingsmoeilijkheden of oververhitting.

het hondenras van de engelse bulldog

Hoe is de omgang met kinderen?  

Hun liefdevolle karakter betekent vaak dat ze goed overweg kunnen met kinderen en genieten van hun gezelschap. Bulldogs zijn vaak enthousiast en houden van spelen, maar vanwege hun specifieke bouw, korte snuit, en potentieel voor luchtwegproblemen, moeten speelsessies niet te wild zijn en altijd onder toezicht staan.

Ouders moeten kinderen leren hoe ze respectvol en voorzichtig om moeten gaan met honden, vooral met Bulldogs, vanwege hun gevoeligheid voor warm weer en erfelijke aandoeningen. 

Het is belangrijk dat kinderen en hond nooit alleen gelaten worden zonder toezicht, om ongelukken te voorkomen en te zorgen voor de veiligheid van zowel de hond als het kind.

Voordelen van een Bulldog

Deze honden staan bekend om hun liefdevolle en vrolijke aard, wat hen tot ideale huisdieren maakt voor verschillende huishoudens. 

Door de leden van de Raad van Beheer, worden deze rassen erkend om hun vriendelijke en geduldige karakter, waardoor ze goed overweg kunnen met kinderen en andere huisdieren. Hun relatief kleine formaat maakt ze geschikt voor zowel appartementen als huizen met een tuin.

De verzorging van Bulldogs is overzichtelijk; ze hebben een korte vacht die niet uitgebreid geborsteld hoeft te worden, wat tijd bespaart. Hoewel ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen en erfelijke aandoeningen, zoals problemen met hun korte snuit en huidplooien, kunnen regelmatige bezoeken aan een dierenarts en goede verzorging thuis veel van deze problemen voorkomen of beheersen. 

Franse Bulldogs staan bekend om hun speelse gedrag en kunnen met hun grappige geluiden en capriolen veel vreugde en amusement in huis brengen.

Deze rassen vereisen niet veel beweging, wat ze tot een goede keuze maakt voor mensen die niet de tijd of mobiliteit hebben voor lange wandelingen. 

Hun aanpassingsvermogen en loyale natuur betekenen dat ze een diepe band met hun eigenaren vormen. Met de juiste zorg, voeding en aandacht kunnen Bulldogs een verrijking zijn voor elk huishouden, die liefde en vreugde brengen voor vele jaren.

Nadelen van een  Bulldog

Franse en Engelse Bulldogs kunnen een aantal uitdagingen met zich meebrengen, zoals blijkt uit hun specifieke bouw en erfelijke aandoeningen. 

Deze rassen, zijn vatbaar voor brachycefalische obstructieve luchtwegproblemen, waardoor ze vaak moeite hebben met ademen en slecht tegen warmte kunnen. 

Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, met name in warm weer, en vereist voortdurend toezicht en preventieve zorg.

Bulldogs kunnen ook lijden aan huidproblemen. Hun diepe huidplooien vereisen regelmatige reiniging om infecties en ontstekingen te voorkomen. 

Bovendien hebben vooral bulldog teefjes vaak moeite met natuurlijk bevallen vanwege hun brede kop en schouders, wat vaak resulteert in geboorte via een keizersnede.

Deze rassen zijn ook gevoelig voor een reeks erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie, hartproblemen en oogproblemen. 

Potentiële eigenaren moeten bewust zijn van de zorgverplichtingen en mogelijke dierenartskosten. 

Het is essentieel om een fokker te vinden die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die aan de criteria voldoet die de Nederlandse wet voorschrijft voor verantwoord fokken.

Ondanks hun vrolijke en liefdevolle karakter kunnen Bulldogs dus een aantal serieuze gezondheids- en verzorgingsbehoeften hebben.

Hoe oud wordt de Bulldog

De levensverwachting van zowel de Engelse als de Franse Bulldog ligt gemiddeld tussen de 8 en 12 jaar. 

Dit kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder erfelijke aandoeningen, algemene gezondheid en de kwaliteit van de verzorging die ze ontvangen. 

Bulldogs moeten niet te dik worden, omdat overgewicht kan leiden tot extra gezondheidsproblemen, vooral met hun specifieke bouw en mogelijke luchtwegproblemen.

Prijs van de bulldog en hondencursus

De prijs van een Engelse of Franse Bulldog kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van factoren zoals stamboom, fokkerreputatie, en gezondheid. Over het algemeen ligt de prijs van een bulldog met een FCI-stamboom gemiddeld tussen de €1.500 en €3.000. 

Dit is een aanzienlijke investering, maar het verzekert potentiële eigenaren van een hond die fokt volgens de criteria die de Nederlandse wet voorschrijft voor het verantwoord fokken met honden. 

Deze prijzen reflecteren de kosten die fokkers maken voor gezondheidsonderzoeken, de juiste verzorging voor de moeder en pups, en inspanningen om erfelijke aandoeningen te voorkomen.

Daarnaast zijn er de kosten van een hondencursus, die essentieel is voor de opvoeding en socialisatie van uw hond. 

De kosten van de puppycursus kunnen variëren, maar gemiddeld liggen deze rond de €100 tot €200 voor een basiscursus. Het is een waardevolle investering in het welzijn en de opvoeding van uw hond, vooral voor bulldogs met hun specifieke bouw en karakter.

Informatie over specifieke fokkers en de gezondheid van hun honden kunt u vinden op de website van de Raad van Beheer of bij erkende rasverenigingen.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *