Alles over de actieve Canadese Eskimohond – Uiterlijk, Karakter en meer

canadese eskimohond die rent met een slee

De Canadese Eskimohond, ook bekend als de Canadian Eskimo Dog, heeft een rijke geschiedenis die meer dan 4000 jaar teruggaat. 

Dit ras is een van de oudste inheemse hondenrassen van het Noordpoolgebied en was nauw verbonden met de levenswijze van de Inuit. Deze grote honden waren onmisbaar voor de Inuit, zowel voor de jacht als voor het trekken van sleden.

De Canadese Eskimohond, bekend om zijn kracht en uithoudingsvermogen, was essentieel voor het overleven in het barre arctische klimaat. 

Ze hielpen bij de jacht en het trekken van sleden, waardoor ze een cruciale rol speelden in het dagelijkse leven van de Inuitgemeenschappen. 

Deze honden waren niet alleen werkhonden maar ook gezelschapsdieren, en werden zeer gewaardeerd door hun menselijke metgezellen.

Helaas heeft de opkomst van moderne technologieën, zoals sneeuwscooters, geleid tot een afname in de populariteit en noodzaak van deze honden, waardoor het ras met uitsterven werd bedreigd. 

In de jaren ’50 en ’60 ondernamen organisaties zoals de Royal Canadian Mounted Police en verschillende kennelclubs stappen om de populatie van dit ras te behouden.

FCI Groep 5 – Sledehonden

De Canadese Eskimohond, een oud en eervol ras, behoort tot Groep 5 van de Fédération Cynologique Internationale (FCI), specifiek de sectie van de sledehonden. 

Deze groep omvat rassen die bekend staan om hun uithoudingsvermogen, kracht en vermogen om in zware, koude omstandigheden te werken. 

De Canadese Eskimohond is een uitstekend voorbeeld van een hondenras dat ontwikkeld is om te overleven en te werken in de uitdagende arctische omgeving van Noord-Amerika.

Deze honden staan bekend om hun robuuste bouw, indrukwekkende kracht en vermogen om zware lasten te trekken, wat hen essentieel maakte voor transport en overleving in sneeuwrijke en ijskoude gebieden. 

Hun dikke, weelderige vacht biedt bescherming tegen de extreme kou, waardoor ze bij uitstek geschikt zijn voor het leven in het Noordpoolgebied.

Als lid van de FCI Groep 5, wordt de Canadese Eskimohond erkend voor zijn bijdrage aan de culturen van de inheemse volkeren en zijn rol in de geschiedenis als een onmisbare sledehond.

Vacht en uiterlijk van de Canadese Eskimo hond

De Canadese Eskimohond, ook bekend als de Canadese Inuithond, is een groot en krachtig hondenras met een uiterlijk dat perfect is aangepast aan het koude arctische klimaat. 

Deze honden hebben een dikke vacht die hen beschermt tegen de extreme kou, waarbij de vacht rond de nek en schouders bijzonder weelderig is. De kleuren van hun vacht variëren van grijs en wit tot rood en wit, en deze vacht bestaat uit een dikke ondervacht en een weerbestendige bovenvacht.

De Canadese Eskimohond is een intelligente en loyale werkhond, beroemd om zijn uithoudingsvermogen en kracht, vooral bij het trekken van sleden. 

Hun lichaamsbouw is sterk en robuust, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor zware lichamelijke werkzaamheden. 

Deze honden hebben dagelijks veel beweging nodig en gedijen goed in een actieve, omheinde tuin. Ze moeten regelmatig worden geborsteld om hun vacht goed schoon en gezond te houden.

Erfelijke ziektes en aandoeningen bij deze hond uit het noordpoolgebied

De Canadese Eskimohond is over het algemeen een gezond ras, maar zoals veel grote hondenrassen, kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke ziektes en aandoeningen. 

Hier is een lijst van enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij dit ras:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomend probleem bij grote rassen, waarbij het heupgewricht niet correct gevormd is, wat kan leiden tot artritis en pijn.

 2. Gastrische Dilatatie-Volvulus (Maagtorsie): Dit is een levensbedreigende aandoening waarbij de maag zich vult met gas en draait, wat de bloedtoevoer afsnijdt.

 3. Progressieve Retinale Atrofie: Een oogaandoening die uiteindelijk tot blindheid kan leiden.

 4. Hypothyreoïdie: Een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert, wat kan leiden tot gewichtstoename en huidproblemen.

 5. Artritis: Gezien hun grootte en actieve aard, kunnen Canadese Eskimohonden gevoelig zijn voor gewrichtsproblemen, inclusief artritis.

 6. Cataract: Dit kan leiden tot verminderd zicht en, indien onbehandeld, tot blindheid.

 7. Oorinfecties: Vanwege hun oorstructuur kunnen ze vatbaar zijn voor oorinfecties.

Het karakter van deze werkhond

De Canadese Eskimohond, nauw verwant aan de Groenlandse Hond, is een groot en robuust hondenras dat bekend staat als een uitstekende werkhond. 

Deze honden zijn gefokt voor zware taken zoals het trekken van sleden, wat hun behoefte aan regelmatige en intensieve lichaamsbeweging onderstreept. Canadese Eskimohonden zijn bijzonder actief en hebben idealiter dagelijks minstens twee uur beweging nodig.

Als lid van een roedel zijn deze honden gewend aan samenwerking en sociale interactie. Dit betekent dat regelmatige socialisatie essentieel is voor hun welzijn. 

Het zijn over het algemeen gezonde honden, maar zoals alle grote rassen, moeten potentiële eigenaren rekening houden met specifieke gezondheidsproblemen. 

Het is belangrijk om jouw hond goed in de gaten te houden en regelmatig contact op te nemen met een dierenarts.

De vacht van een Canadese Eskimohond is dik en vereist regelmatige verzorging om deze schoon en in goede conditie te houden. 

Hun vriendelijke en loyale karakter maakt hen geweldige gezelschapsdieren, maar ze vereisen een eigenaar die begrijpt hoe ze een grote, actieve hond op de juiste manier moeten hanteren.

De Canadese Eskimohond werkte voor Inuit-jagers om wakken van zeehonden te vinden en grote roofdieren, zoals ijsberen, op afstand te houden. Hij werd ook gebruikt als sledehond.

De Verzorging van de Canadese Eskimohond

De Canadese Eskimohond, een ras dat bekend staat om zijn robuuste gestel en dikke vacht, vereist specifieke verzorging om gezond en gelukkig te blijven. 

Allereerst is hun vacht een essentieel aandachtspunt; deze moet regelmatig worden geborsteld om klitten en ophoping van vuil te voorkomen. 

Hun dikke ondervacht zorgt voor isolatie in koude klimaten, maar vereist extra aandacht tijdens de ruiperiodes, waar regelmatig borstelen noodzakelijk is.

Gezien hun actieve aard, hebben Canadese Eskimohonden veel lichaamsbeweging nodig. Minimaal twee uur beweging per dag wordt aanbevolen om hun fysieke en mentale gezondheid te ondersteunen. 

Deze activiteiten kunnen variëren van lange wandelingen tot speeltijd en trainingen die zowel hun lichaam als geest uitdagen.

Goede voeding is ook cruciaal voor dit ras. Een dieet dat rijk is aan eiwitten en vetten past goed bij hun energiebehoefte, vooral als ze veel bewegen. 

Regelmatige controles bij de dierenarts zijn belangrijk om hun gezondheid te monitoren en eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.

Socialisatie en opvoeding van de Canadese Eskimohond

Socialisatie en opvoeding zijn cruciaal voor de ontwikkeling van een Canadese Eskimohond tot een evenwichtige en sociale metgezel. 

Als een ras dat van nature sterk en onafhankelijk is, vereist de Canadese Eskimohond een geduldige en consequente opvoeding vanaf jonge leeftijd.

Vroege socialisatie is essentieel. Het introduceren van de pup aan diverse mensen, geluiden, omgevingen en andere dieren helpt bij het ontwikkelen van hun sociale vaardigheden en vermindert angst of agressie in nieuwe situaties. 

Dit proces moet worden voortgezet gedurende hun leven om hen goed aangepast en zelfverzekerd te houden.

Training moet beginnen zodra de hond thuis komt. De Canadese Eskimohond is intelligent en leergierig, waardoor ze over het algemeen goed reageren op training. Positieve versterkingstechnieken, zoals beloningen en lof, zijn effectief. 

Deze honden hebben duidelijke en consistente grenzen nodig, evenals een routine om hun gedrag te structureren.

Fysieke en mentale stimulatie zijn beide belangrijk. Deze honden hebben veel lichaamsbeweging nodig en genieten van activiteiten zoals trekspellen, wandelen en rennen. 

Mentale uitdagingen zoals trainingsspelletjes en speuractiviteiten kunnen helpen om hun geest scherp te houden.

Hoeveel ervaring vereist een Canadese Eskimohond

De Canadese Eskimohond, bekend om zijn sterke karakter en fysieke kracht, is over het algemeen beter geschikt voor ervaren hondeneigenaren. 

Deze honden vereisen een eigenaar die vertrouwd is met het trainen en hanteren van grote en onafhankelijke rassen. 

Ervaren eigenaren hebben vaak de nodige kennis en vaardigheden om de unieke behoeften van dit ras te begrijpen en aan te pakken, inclusief hun behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging, sociale interactie en mentale stimulatie.

Voor onervaren hondeneigenaren kan een Canadese Eskimohond een uitdaging zijn. Zonder relevante ervaring kan het moeilijk zijn om effectief leiderschap en training te bieden, wat essentieel is voor het welzijn van de hond. 

Onervaren eigenaren kunnen ook moeite hebben met het managen van het sterke wilskrachtige en soms eigenzinnige gedrag van het ras.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Canadese Eskimohond. Dit ras staat bekend om zijn intelligentie, onafhankelijkheid en fysieke kracht, wat betekent dat een gestructureerde en consequente training essentieel is voor hun welzijn en goede gedrag. Zonder adequate training kan een Canadese Eskimohond eigenzinnig en moeilijk te beheersen worden.

De training moet al beginnen in de puppyfase. Basisgehoorzaamheid, zoals zitten, blijven, en komen, is cruciaal en legt de basis voor toekomstige trainingen. 

Deze honden hebben ook een sterke drang om te werken en te bewegen, dus fysieke activiteiten en mentale uitdagingen moeten deel uitmaken van hun dagelijkse routine.

Positieve versterkingstechnieken werken goed bij dit ras. Beloningen zoals traktaties en lof moedigen goed gedrag aan zonder angst of agressie op te wekken. Consistentie in commando’s en gedragingen helpt de hond te begrijpen wat van hem verwacht wordt.

Hoeveel beweging heeft een Canadese Eskimohond nodig?

De Canadese Eskimohond, een energiek en krachtig ras, vereist aanzienlijke dagelijkse beweging om zowel fysiek als mentaal in topconditie te blijven. 

Vanwege hun achtergrond als werkhonden, die hen zag trekken van sleden en uitvoeren van zware taken in koude klimaten, hebben deze honden veel uithoudingsvermogen en een natuurlijke behoefte aan activiteit.

Idealiter heeft een Canadese Eskimohond dagelijks ongeveer twee uur aan lichaamsbeweging nodig. 

Dit kan worden opgesplitst in verschillende activiteiten, zoals lange wandelingen, hardlopen, trekspellen, en andere interactieve spellen die zowel hun lichaam als geest stimuleren. 

Trainingssessies en behendigheidssporten kunnen ook een goede manier zijn om hen fysiek en mentaal uit te dagen.

Het is belangrijk om te zorgen voor een gevarieerde routine van activiteiten om verveling te voorkomen en hun natuurlijke werkaandrijving te bevredigen. 

Deze activiteiten helpen niet alleen bij het behouden van een gezond gewicht en spieropbouw, maar dragen ook bij aan het verminderen van potentieel destructief gedrag dat kan voortkomen uit onvoldoende lichaamsbeweging.

De Canadese eskimohond of Canadese inuithond is een werkhondras uit het noordpoolgebied

Hoe is de omgang met kinderen?

De Canadese Eskimohond kan een geweldige metgezel zijn voor kinderen, mits hij goed gesocialiseerd en getraind is. 

Van nature zijn deze honden loyaal, beschermend en hebben ze een vriendelijk karakter, wat ze geschikt maakt voor gezinnen. Hun speelse en geduldige aard kan bijzonder aantrekkelijk zijn voor kinderen.

Echter, gezien hun grootte en kracht, is het belangrijk om de interacties tussen Canadese Eskimohonden en kinderen nauwlettend te monitoren. 

Kinderen moeten worden geleerd hoe ze respectvol en voorzichtig met de hond om moeten gaan, zoals het vermijden van ruwe spelletjes of het storen van de hond tijdens het eten of slapen. Evenzo moet de Canadese Eskimohond van jongs af aan worden gesocialiseerd met kinderen en getraind om zacht en voorzichtig met hen om te gaan.

Voordelen van een Canadese Eskimohond

 1. Loyaliteit: Deze honden staan bekend om hun diepe loyaliteit en sterke band met hun gezin.
 2. Beschermend: Ze zijn natuurlijk beschermend en kunnen uitstekende waakhonden zijn.
 3. Intelligentie en Trainbaarheid: Canadese Eskimohonden zijn intelligent en reageren goed op training, vooral als deze consequent en positief is.
 4. Actief en Energiek: Ze zijn zeer actief en energiek, perfect voor actieve gezinnen of individuen.
 5. Robuust en Veerkrachtig: Als ras ontwikkeld voor zware omstandigheden, zijn ze fysiek robuust en kunnen ze goed omgaan met koude klimaten.

Nadelen van een Canadese Eskimohond

 1. Veel Beweging Nodig: Ze vereisen veel lichaamsbeweging, wat een uitdaging kan zijn voor drukke eigenaren.
 2. Regelmatig Onderhoud van de Vacht: Hun dikke vacht vereist regelmatig onderhoud, inclusief frequent borstelen.
 3. Potentiële Gezondheidsproblemen: Zoals veel grote rassen, kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder heupdysplasie.
 4. Grootte en Kracht: Hun grootte en kracht kunnen een uitdaging vormen, vooral als ze niet goed getraind zijn.
 5. Noodzaak van Vroege Socialisatie: Ze hebben vroege en voortdurende socialisatie nodig om goed gedrag te verzekeren

Hoe oud wordt een Canadese Eskimohond

De Canadese Eskimohond, een robuust en veerkrachtig ras, heeft een gemiddelde levensverwachting die varieert van ongeveer 12 tot 15 jaar.

Prijs van een Canadese Eskimohond

De prijs van een Canadese Eskimohond kan variëren, afhankelijk van of je kiest voor aankoop bij een fokker of adoptie via een asiel of herplaatsingsorganisatie.

Bij een erkende fokker kunnen de kosten voor een Canadese Eskimohond puppy aanzienlijk variëren. 

Deze prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de stamboom van de hond, de reputatie van de fokker, en of de puppy al essentiële gezondheidscontroles en vaccinaties heeft ontvangen. Prijzen kunnen variëren van ongeveer 1000 tot 2500 euro of zelfs meer voor een hond met een uitzonderlijke stamboom.

Aan de andere kant is adoptie van een Canadese Eskimohond vaak een meer betaalbare optie. Adoptiekosten in asielen of herplaatsingsorganisaties variëren meestal van 100 tot 400 euro. Deze kosten dekken vaak basisgezondheidszorg zoals vaccinaties, sterilisatie of castratie, en soms microchipping.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *