Het kattenras Abessijn: Een van de oudst bekende kattenrassen

Abessijn kat speels op de stoel

De Abessijn, vaak gezien als een van de meest intelligente kattenrassen, is een actieve en nieuwsgierige kat die zijn oorsprong vindt in Abessinië.

Deze kat, die gemakkelijk te verzorgen is, staat bekend om zijn opvallende oren en kenmerkende kop.

De geschiedenis van de Abessijn is fascinerend; het lijkt erop dat deze kat afstamt van katten die aan de kust van de Indische Oceaan leefden, tussen Singapore en Sri Lanka, en later door Britse handelaren werd geïntroduceerd.

Als je op zoek bent naar een kat die zowel intelligent als aanhankelijk is, dan is de Abessijn wellicht jouw perfecte match. 

De geschiedenis van het Abessijn kattenras

Benieuwd naar de geschiedenis van dit kattenras? De Abessijn is één van de oudste kattenrassen ter wereld en wordt vaak geassocieerd met de faraonische dieren uit Egypte.

De oorsprong van dit ras is echter niet volledig duidelijk. Sommigen geloven dat het ras afstamt van dieren die in Egypte, Ethiopië en Engeland voorkwamen.

De eerste Abessijnen werden door Britse handelaren en Britse troepen mee naar Engeland genomen en in 1868 werd het ras officieel erkend.

Het uiterlijk van de Abessijnse kat

Met zijn lange, slanke lichaam, sierlijke staart, grote oren en grote amandelvormige ogen die ver uit elkaar staan, straalt de Abessijn een koninklijke elegantie uit.

De oren van de kat zijn opvallend groot en staan ver uit elkaar, wat bijdraagt aan het kenmerkende profiel van de kop van dit ras.

De borst en de binnenkant van de poten hebben een lichtere tint, terwijl de staart en de buitenkant van de poten vaak donkerder zijn.

De vacht is uniek door het ticking-patroon, waarbij elk haartje twee tot vier keer gestreept is in lichte en donkere kleuren.

Deze vachtkleur, gecombineerd met zijn actieve en nieuwsgierige karakter, maakt de Abessijn tot een opvallende verschijning.

Het karakter van de Abessijn katten

De Abessijn is een kalme, scherpzinnige en onderzoekende kat die dol is op menselijke interactie.

Deze kat heeft een voorliefde voor beweging en ruimte, klimt graag en geniet van een tuin met bomen en verhoogde uitkijkpunten.

Hoewel Abessijnen speels zijn, handelen ze met overleg en vermijden roekeloos gedrag.

Abessijn kat in boom

Verzorging van de vacht van een Abessijn

De vacht van de Abessijn vergt weinig onderhoud. De kat geniet van een borstel- of kambeurt. Voor een extra glanzende vacht kun je deze zachtjes oppoetsen met een licht bevochtigde doek.

Net als andere kattenrassen dient de Abessijn regelmatig een bezoek te brengen aan de dierenarts voor vaccinaties en jaarlijkse gezondheids- en parasietcontroles.

Gezondheid van de Abessijn

De Abessijn kan vatbaar zijn voor pyruvaatkinasedeficiëntie, een erfelijke aandoening die bloedarmoede kan veroorzaken.

Het is raadzaam om bij een fokker te informeren of de katten hiervoor getest. Je wilt namelijk weten of ze gezond bevonden zijn.

Een andere erfelijke kwaal bij de Abessijn is progressieve retina atrofie, wat geleidelijk tot blindheid kan leiden. Ook hiervoor is het verstandig om bij de fokker naar testresultaten en informatie te vragen.

Vacht en patroon

Deze kat staat bekend om zijn unieke vachtpatroon en kleur. Meestal is de vacht warm bruin van kleur.

De vacht heeft een zogenaamd “ticking” patroon, waarbij elke haar meerdere lichte en donkere kleuren heeft. De vacht van de kat heeft relatief weinig verzorging nodig.

Dit geeft de vacht een warme, bruinrode tint, vaak aangeduid als “wildkleur”. Er zijn ook varianten zoals sorrel, fawn en blauw. De basiskleur van de vacht kan variëren, maar de ticking geeft de Abessijn zijn karakteristieke uiterlijk.

Abessijnse kat op de vloer

Hoe oud kan een Abessijn worden?

Een Abessijn is een kat die, mits goed verzorgd, een respectabele leeftijd kan bereiken. Dit ras wordt gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud. Veel hangt af van de gezondheid van de kat en de zorg die hij krijgt.

Gelukkig staat dit ras bekend als een gemakkelijk te verzorgen ras. Dit draagt bij aan zijn potentieel voor een lang en gezond leven.

Het fading kitten syndroom

Het fading kitten syndroom is een term die wordt gebruikt om een kitten te beschrijven dat plotseling stopt met groeien en zich ontwikkelen en vaak binnen enkele dagen overlijdt.

Dit syndroom kan voorkomen bij kittens van alle rassen, maar het is belangrijk om rekening mee te houden bij de aanschaf van een Abessijn kitten of een Somali kat, twee rassen die bekend staan om hun unieke kleuren en aanhankelijke karakter.

De hedendaagse abessijn, met zijn grote oren, gespierde lichaam en actieve aard, behoort tot de lichtere kattenrassen en heeft een ondervacht die gemakkelijk te verzorgen is.

Echter, de gezondheid van je kat kan worden beïnvloed door genetische factoren, zoals een mutatie van het tabby-gen of een tekort aan pyruvaat kinase, wat kan leiden tot acute bloedarmoede.

Het is belangrijk om alert te zijn op de symptomen van het fading kitten syndroom, vooral in de eerste dagen na de bevalling wanneer de kittens moedermelk drinken.

Als je op zoek bent naar een kat, is het raadzaam om een fokker te kiezen die zijn katten test op bekende erfelijke aandoeningen.

Aanleg voor bepaalde erfelijke ziektes

Een van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij de Abessijn is pyruvaatkinasedeficiëntie, een enzymdeficiëntie die kan leiden tot hemolytische anemie.

Een andere erfelijke aandoening die bij dit ras kan voorkomen, is progressieve retina atrofie (PRA), een oogaandoening die geleidelijk tot blindheid kan leiden.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *