Astma bij katten – Symptomen, diagnose en behandeling

Kat likt zijn pootjes

Astma is een aandoening die niet alleen mensen treft, maar ook onze geliefde huisdieren, waaronder katten. Bij katten manifesteert astma zich als een chronische ontsteking van de kleine luchtwegen in de longen.

Deze ontsteking kan leiden tot vernauwing van de luchtwegen, wat ademhalingsproblemen veroorzaakt.

Net als bij mensen kan astma bij katten variëren van mild tot ernstig en kan het invloed hebben op katten van elke leeftijd.

In dit artikel duiken we dieper in de oorzaken, symptomen en behandelingen van astma bij katten, zodat eigenaren beter geïnformeerd zijn en hun huisdier de best mogelijke zorg kunnen bieden.

Wat is astma of chronische bronchitis bij een kat? 

Astma, ook wel bekend als chronische bronchitis bij de kat, is een aandoening waarbij er een chronische ontsteking van de luchtwegen optreedt.

Deze ontsteking leidt tot vernauwing van de bronchiën, wat resulteert in symptomen zoals hoesten, piepende ademhaling en benauwdheid. De meeste katten met astma kunnen ook last hebben van verhoogde slijmproductie in de luchtwegen.

De exacte oorzaak van de astma is vaak onbekend, maar het wordt vermoed dat allergische reacties op o.a pollen en andere allergenen een rol spelen. Wanneer de kat in contact komt met een allergeen, kan dit een astma-aanval veroorzaken.

Tijdens een aanval ervaart de kat ernstige benauwdheid, waarbij de verdikking van de wand van de bronchiën en een verhoogde slijmproductie opmerkelijk zijn.

Symptomen van astma of feline asthma bij kat

Astma bij katten, ook wel bekend als feline asthma of astmatische bronchitis, is een chronische ontstekingsreactie in de luchtwegen.

Deze ontstekingsreactie kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, maar de exacte oorzaak van astma bij de kat is vaak onbekend.

Het is belangrijk om je kat goed in de gaten te houden, aangezien de symptomen van astma soms subtiel kunnen zijn maar wel ernstige gevolgen kunnen hebben.

De meest voorkomende symptomen van astma bij katten zijn:

  • Hoesten
  • Moeilijke en versnelde ademhaling
  • Piepende ademhaling
  • Opgeven van slijm tijdens het hoesten
  • Benauwdheid tijdens een astma aanval
  • Sloomheid
  • Zitten in borstbuik houding met schouders ingetrokken en nek uitgestrekt richting de grond

Astma bij katten kan door verschillende redenen voorkomen. Onderstaand een korte lijst met mogelijke oorzaken:

  • Rook afkomstig van kaarsen, sigaretten, wierook en dergelijke.
  • Geuren zoals luchtverfrissers, parfums en soortgelijke producten.
  • Chemicaliën, waaronder verf, aerosols en recent gelegde vloerbedekking.
  • Omgevingsfactoren: pollen, schimmels, vocht en koude lucht.
  • Stofdeeltjes: denk aan huisstofmijt en stof uit de kattenbak.
Kat bij dierenarts

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose van astma bij katten, ook wel feline asthma genoemd, wordt gesteld op basis van verschillende factoren. Allereerst wordt er gekeken naar de symptomen die de kat vertoont.

Hoesten, benauwdheid en een piepende ademhaling zijn tekenen die kunnen wijzen op astma of chronische bronchitis.

Bij vermoeden van astma wordt er vaak een röntgenfoto van de borstkas gemaakt. Hierop kunnen ontstekingen in de luchtwegen zichtbaar zijn.

Ook kan er slijm uit de luchtwegen worden afgenomen om te onderzoeken op infectie van de luchtwegen. Soms wordt erbij antibiotica en een corticosteroïden toegediend om de ontsteking en eventuele infectie te behandelen.

De behandeling van astma bij katten

Astma bij katten is een chronische aandoening die zowel astma als bronchitis kan omvatten.

Wanneer een kat een aanval krijgt, wordt dit vaak veroorzaakt door een ontstekingsreactie in de luchtwegen. De behandeling van astma bij katten richt zich voornamelijk op het verminderen van deze ontstekingen.

De meeste astmatische katten krijgen ontstekingsremmers voorgeschreven. Deze kunnen in de vorm van een tablet worden gegeven, maar inhalatie heeft vaak de voorkeur.

Via inhalatie komen de medicijnen direct in de longen terecht, wat zorgt voor minder bijwerkingen voor de rest van het lichaam.

Soms wordt er naast ontstekingsremmers ook antibiotica en een corticosteroïd toegediend, vooral als er sprake is van een bijkomende infectie.

Het is belangrijk om de inhalator na gebruik af te nemen met een vochtige doek, vooral rond het mondmasker dat tegen de huid van het hoofd van de kat aankomt.

Dit voorkomt uitslag op het gezicht van de kat. Hoewel astma een ziekte is die niet te genezen is, kan met de juiste behandeling de kwaliteit van leven van de kat aanzienlijk verbeterd worden.

Kleine kat ligt speels op zij

De vervolgbehandeling

Astma bij katten, vaak geassocieerd met chronische bronchitis, is een ziekte die bij sommige katten voorkomt. Na de eerste diagnose van astma zijn er verschillende stappen die in een vervolgbehandeling genomen kunnen worden.

Elke kat is uniek, dus de symptomen en de behandeling kunnen per kat variëren. Terwijl bij sommige katten de diagnose astma gelinkt wordt aan bronchitis of astma, vertonen andere katten verschijnselen van astma die maar af en toe last geven.

Niet alle katten hoeven na de diagnose astma permanent behandeld te worden, maar voor diegenen die wel behandeling nodig hebben, is het essentieel om astma te behandelen op een manier die het beste bij de kat past.

Bij de vervolgbehandeling krijgt de kat vaak medicijnen toegediend om de astma en bronchitis te behandelen.

Helaas, net zoals bij mensen, kunnen deze medicijnen soms bijwerkingen geven. Een veelvoorkomend probleem is een uitslag op het gezicht, vooral waar het mondmasker tegen de huid aankomt tijdens het gebruik van een inhalator.

Om dit te voorkomen kan het hoofd na gebruik van de inhalator afgenomen worden met een vochtige doek. Soms, als de astma wordt veroorzaakt door een infectie, wordt er ook antibiotica bijgegeven.

Medicijnen voor astma bij de kat

Astma bij katten is een chronische aandoening die de luchtwegen aantast en ademhalingsmoeilijkheden kan veroorzaken. Gelukkig zijn er verschillende medicijnen beschikbaar die kunnen helpen bij het beheersen van deze ziekte.

De meest voorgeschreven medicijnen voor astma bij katten zijn corticosteroïden zoals prednison, die ontstekingen in de luchtwegen verminderen. Inhalatiecorticosteroïden, zoals fluticason, kunnen ook worden gebruikt via speciale inhalatoren voor katten.

Daarnaast kunnen bronchodilatatoren zoals albuterol helpen bij het openen van de luchtwegen en het verlichten van symptomen.

Referenties

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *