Pyodermie bij honden: Behandeling & advies voor huidinfecties

dierenarts onderzoekt hond op Pyodermie

Pyodermie bij honden is een bacteriële huidinfectie die veel voorkomt bij onze huisdieren. Het kan variëren van oppervlakkige pyodermie, waarbij de infectie zich beperkt tot de huid en vacht, tot diepe pyodermie, waarbij de infectie dieper ligt, zoals in de haarzakjes. 

De voorkomende symptomen van pyodermie omvatten jeuk, roodheid en irritatie, haaruitval, en soms zelfs een geïrriteerde huid die nat kan aanvoelen. 

Jouw hond kan overmatig gaan likken of krabben aan het getroffen gebied, wat de huid van je hond verder kan beschadigen.

De verschillende soorten bacteriële huidinfectie

Pyodermie bij honden kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de diepte en ernst van de huidinfectie. Hier is een lijst van de verschillende soorten pyodermie:

 1. Oppervlakkige Pyodermie: Dit is een infectie van de bovenste lagen van de huid. Het meest voorkomende symptoom is dat de hond overmatig jeuk heeft. Allergieën, zoals voedselallergieën of reacties op omgevingsfactoren zoals pollen, kunnen deze vorm van pyodermie uitlokken.

 2. Diepe Pyodermie: Deze vorm treft de diepere huidlagen en kan ernstigere huidirritatie veroorzaken. De huid van de hond kan gevoelig zijn en er kunnen secundaire bacteriële infecties optreden als gevolg van overmatig likken en krabben.

 3. Pyotraumatische Dermatitis: Ook bekend als ‘hot spots’, ontstaat deze snel verspreidende huidinfectie wanneer de huid beschadigd raakt door het krabben en likken van de hond.

Wat zijn de verschillende symptomen van pyodermie bij honden

Pyodermie bij honden manifesteert zich door een reeks symptomen die wijzen op een bacteriële huidinfectie. Hier is een lijst van veelvoorkomende symptomen:

 1. Jeuk: De hond heeft jeuk, wat leidt tot overmatig krabben en likken.

 2. Roodheid en Irritatie: De huid van de hond vertoont tekenen van irritatie, zoals roodheid en warmte.

 3. Pus of Korsten: Er kan pus zichtbaar zijn op de huid of korstvorming waar de hond heeft gekrabd.

 4. Haaruitval: Overgroei van bacteriën op de huid kan haaruitval veroorzaken.

 5. Geur: Een onaangename geur kan een indicatie zijn van een infectie.

 6. Hot Spots: Snel ontwikkelende, vochtige, rode gebieden op de huid die pijnlijk kunnen zijn.

Oorzaken van pyodermie bij de hond

Pyodermie bij honden kan ontstaan door diverse oorzaken, waarbij de onderliggende factor vaak een verzwakking van het immuunsysteem is. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

 1. Allergieën: Net als mensen kunnen honden allergisch zijn voor bepaalde stoffen, wat leidt tot huidproblemen en uiteindelijk tot pyodermie.

 2. Parasieten: Vlooien- en tekenpreventie is cruciaal, aangezien deze parasieten huidirritatie kunnen veroorzaken die bacteriële overgroei in de hand werkt.

 3. Hormonale Onevenwichtigheden: Sommige honden kunnen hormonale stoornissen hebben die de huid van een hond beïnvloeden en vatbaar maken voor infecties.

 4. Onderliggende Ziekten: Ziekten die het immuunsysteem aantasten, kunnen de huid van mijn hond kwetsbaarder maken voor infecties.

 5. Slechte Hygiëne: Onvoldoende verzorging, vooral bij harige rassen, kan leiden tot pyodermie.

Dierenarts onderzoekt hond op Pyodermie

Behandeling van huidproblemen bij honden

De behandeling van pyodermie bij honden richt zich op het elimineren van de infectie en het verlichten van symptomen zoals jeukende huid. Dierenartsen spelen een cruciale rol in dit proces en zullen vaak een combinatie van medicinale behandelingen aanbevelen:

 1. Medicinale Shampoos: Specifieke antimicrobiële shampoos, zoals Douxo Pyo, zijn effectief in het behandelen van huidaandoeningen veroorzaakt door bacteriën, schimmels en soms mijten. Deze shampoos helpen ook de huidbarrière te herstellen.

 2. Sprays: Voor honden en katten met huidallergieën kunnen sprays die medicinale bestanddelen bevatten directe verlichting bieden en helpen bij het herstel van de huid.

 3. Orale Medicatie: In gevallen waar je hond last heeft van ernstige pyodermie of wanneer de huidinfectie niet reageert op topische behandelingen, kunnen orale antibiotica of antischimmelmedicijnen nodig zijn.

 4. Vlooien- en Mijtenbestrijding: Omdat parasieten zoals vlooien en mijten huidproblemen bij honden kunnen verergeren, is het belangrijk om een effectief preventieplan te voeren.

Is pyodermie bij honden besmettelijk?

Pyodermie bij honden is meestal niet besmettelijk voor andere honden of mensen, omdat het vaak veroorzaakt wordt door bacteriën die normaal op de huid aanwezig zijn. Deze bacteriën kunnen echter problemen veroorzaken wanneer de huidbarrière is beschadigd of het immuunsysteem van de hond verzwakt is.

Preventie van pyodermie bij je huisdieren

Om pyodermie bij honden te voorkomen, is het essentieel om een goede huidverzorging te handhaven en factoren die de kans op huidinfecties verhogen te minimaliseren. Hier zijn enkele stappen om je hond te helpen het risico op pyodermie te verkleinen:

 1. Hygiëne: Regelmatig wassen met een milde, door de dierenarts aanbevolen shampoo kan helpen om bacteriën die op de huid leven onder controle te houden.

 2. Voeding: Een gezond dieet ondersteunt het immuunsysteem en de huidbarrière van je hond, wat essentieel is voor het genezen en voorkomen van huidinfecties.

 3. Controle: Bij de eerste tekenen van huidirritatie, zoals roodheid of jeuk, raadpleeg je dierenarts. Vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen voorkomen dat een milde irritatie zich ontwikkelt tot een geval van pyodermie.

 4. Medicinale behandelingen: Als je hond vatbaar is voor huidproblemen, kunnen preventieve behandelingen zoals medicinale shampoos of sprays nuttig zijn.

 5. Allergiemanagement: Voor allergische honden, beheers de blootstelling aan bekende allergenen en volg een behandelplan op maat om huidreacties te minimaliseren.

 6. Consistentie: Als pyodermie wordt gediagnosticeerd, volg dan de behandeling zoals voorgeschreven door je dierenarts, meestal voor minimaal 3 weken, om volledige genezing te waarborgen.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *