Oorontsteking bij je hond: tips voor behandeling en preventie

Dierenarts onderzoekt hond op oorontsteking

Oorinfecties bij honden, ook bekend als otitis, zijn een veelvoorkomend probleem, vooral bij rassen met hangende oren zoals de Basset. 

De meest voorkomende oorzaken van oorontsteking bij honden zijn bacteriën en gisten, die gedijen in de warme, vochtige omgeving van het oor. 

Allergieën kunnen ook een voorkomende oorzaak zijn, die leidt tot een opeenhoping van oorsmeer en daarmee de groei van bacteriën en gist bevordert.

Oorzaak oorontsteking bij je hond

Oorontsteking bij honden, kan een pijnlijke aandoening zijn die jouw hond veel ongemak bezorgt. 

De oorzaken van oorontsteking bij de hond zijn divers en kunnen variëren van ophoping van oorsmeer, overgroei van bacteriën of schimmels, tot parasieten zoals mijten. 

Vooral honden met hangende oren zijn gevoeliger voor oorontstekingen omdat hun oren minder ventilatie krijgen, wat een ideale omgeving creëert voor de groei van bacteriën en gisten.

De verschillende symptomen van hond met oorontsteking

Symptomen van oorontsteking bij honden, ook bekend als otitis externa, kunnen variëren van mild tot ernstig. 

Een hond met oorontsteking kan last hebben van roodheid en zwelling in de gehoorgang, vaak gepaard gaande met oorpijn die zichtbaar is wanneer de hond zijn hoofd schudt of de oorschelp aanraakt.

 Pus of een onaangename geur kan duiden op een infectie, en soms is er oormijt zichtbaar met het blote oog of onder een microscoop.

Chronische oorontsteking hond

Chronische oorontstekingen kunnen leiden tot verdikking van de huid in de uitwendige gehoorgang, wat de zelfreiniging van het oor belemmert en de kans op oorontsteking verhoogt. 

In ernstige gevallen kan de infectie zich uitbreiden naar het midden- en binnenoor, wat het trommelvlies en de diepere structuren van het oor kan aantasten met ernstige gevolgen zoals gehoorverlies.

 

Dierenarts onderzoekt hond op oorontsteking

hondenrassen met verhoogt risico op oorinfecties

Hondenrassen met een verhoogd risico op oorinfecties hebben vaak kenmerkende fysieke eigenschappen die bijdragen aan het ontstaan van ontstekingen in de oren. Hieronder volgt een lijst van rassen waarbij oorontstekingen vaker voorkomen:

  1. Cocker Spaniël: Bekend om hun lange, hangende oren die de luchtcirculatie beperken, wat kan leiden tot een vochtige omgeving waar bacteriën en schimmels gedijen.
  2. Basset Hound: Hun zware oorflappen en diepe gehoorgangen maken ze gevoelig voor oorontstekingen.
  3. Labrador Retriever: Vaak goed in het water, maar hun liefde voor zwemmen kan leiden tot vocht in het oor, wat een onderliggende oorzaak van oorontsteking kan zijn.
  4. Golden Retriever: Net als Labradors zijn ze dol op water, wat het risico op oorontstekingen verhoogt.
  5. Shar-Pei: Hun smalle gehoorgangen kunnen snel geïrriteerd raken en zijn moeilijker te behandelen.
  6. Duitse Herder: Gevoelig voor allergieën die kunnen leiden tot chronische otitis.
  7. Bulldog: De vorm van hun oor kan oorsmeer en vuil ophopen, wat infecties aan het midden- en binnenoor kan veroorzaken.

Diagnose van oorontsteking bij de hond

De diagnose van een oorontsteking bij je hond begint vaak met het herkennen van de eerste symptomen, zoals het schudden van het hoofd of krabben aan de oren. Oorpijn bij de hond is een duidelijk teken dat er iets mis is. 

Bij de dierenarts zal een grondige controle van de oren van je hond plaatsvinden. Met behulp van een otoscoop kan de dierenarts dieper het oor in kijken om de structuren van het oor te beoordelen en te bepalen of de ontsteking het middenoor heeft aangetast.

Soms kan een grasaar of ophoping van oorsmeer de oorzaak van de oorontsteking zijn. In andere gevallen kunnen schimmels of bacteriën dieper in de gehoorgang problemen veroorzaken. 

Het is cruciaal om de oorzaak van de oorontsteking te identificeren, omdat een verkeerde behandeling de situatie kan verslechteren. Wanneer otitis chronisch wordt, kan dit leiden tot resistente infecties die moeilijker te behandelen zijn.

Behandeling oorontsteking bij een hond

Wanneer een hond een oorontsteking heeft, is snelle en effectieve behandeling essentieel om te voorkomen dat de situatie verslechtert en de diepere structuren van het oor aantast. 

De behandeling begint vaak met het zorgvuldig reinigen van het oor van de hond met een speciale oorreiniger om oorsmeer en afval te verwijderen. Het is belangrijk om geen wattenstaafje diep in de gehoorgang te steken, omdat dit de klachten kan verergeren.

De dierenarts zal meestal druppels of zalf voorschrijven die antibiotica, antischimmelmiddelen of ontstekingsremmers bevatten, afhankelijk van de soorten oorinfecties die veroorzaakt zijn door bacteriën of schimmels. 

Het is cruciaal om de oren van je hond regelmatig te controleren en de voorgeschreven behandeling strikt te volgen. Sommige honden kunnen gevoeliger zijn voor oorontstekingen, vooral als ze een onderliggende allergie hebben die niet onder controle is.

Oorinfecties bij honden voorkomen

Het voorkomen van oorinfecties bij honden is essentieel, want voorkomen is beter dan genezen. Regelmatige controle van de oren kan helpen om problemen vroegtijdig te signaleren. 

Maak de oren van je hond schoon volgens de aanbevelingen van de dierenarts, dit helpt om oorsmeer en vuil te verwijderen dat ontstekingen kan veroorzaken.

Oorontstekingen komen vaak voor bij honden en kunnen erg pijnlijk zijn. Wanneer een oorontsteking komt, zullen de klachten zoals schudden met het hoofd, krabben en onaangename geur snel duidelijk worden. 

Het is belangrijk om de hond niet alleen te laten met deze symptomen, omdat een onbehandelde ontsteking ernstig kan verergeren.

Bacteriën en gisten zijn vaak de boosdoeners van oorontstekingen. Regelmatig de oren controleren en schoonmaken helpt om de groei van bacteriën te beperken. 

Als je hond gevoelig is voor allergieën, zorg dan dat deze allergie onder controle is, omdat allergische reacties de kans op oorontstekingen verhogen.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *