De Istarski Kratkodlaki Gonic: Prijs, uiterlijk, karakter en meer

Istarski kratkodlaki gonic rust uit naar een lange dag uit

De Istarski kratkodlaki gonic, ook bekend als de Istrische Korthaar, is een hondenras dat afkomstig is uit Kroatië, specifieker uit de regio Istrië. 

Dit ras heeft een rijke geschiedenis en wordt vanouds gebruikt bij de jacht op hazen en vossen. 

De Istarski kratkodlaki gonic staat bekend om zijn uitstekende neus en vermogen om langere tijd actief te blijven in het veld, wat essentieel is voor jagers in het heuvelachtige terrein van het noordwesten van Kroatië.

Dit ras is nauw verwant aan de Istarski Ostrodlaki Gonic, of de Istrische Ruwhaar, die eveneens uitstekende jachteigenschappen bezit. Samen vormen zij de kern van de Istrische hondenrassen, bekend om hun robuuste gezondheid en scherpe jachtinstinct. 

De term “brak” in de naam Istrische Brak verwijst naar een type jachthond en betekent en verwijst naar hun bekwaamheid in het volgen van geuren.

FCI Groep 6 lopende honden

De Istarski kratkodlaki gonic behoort tot de FCI Groep 6: Lopende honden, zweethonden en verwante rassen. 

Deze groep omvat rassen die oorspronkelijk werden gefokt voor het opsporen en volgen van wild. Honden in deze groep hebben vaak een goed ontwikkeld reukvermogen en een groot uithoudingsvermogen.

Het uiterlijk van de Istarski kratkodlaki gonic

De Istarski kratkodlaki gonic is een robuust gebouwde hond, herkenbaar aan zijn onderscheidende witte vacht met oranjebruine aftekeningen. 

Deze vlekken zijn verspreid over het lichaam en geven hem een opvallend uiterlijk. Met een schofthoogte van ongeveer 48 centimeter bij de reu en iets minder bij de teef, heeft deze hond een evenwichtig postuur dat zowel kracht als wendbaarheid uitstraalt.

De gonic heeft een hoog aangezette staart die bijdraagt aan zijn alerte houding en expressieve lichaamstaal. 

Zijn vacht is niet alleen mooi maar beschikt ook over gezonde eigenschappen; het is dik genoeg om bescherming te bieden tegen de elementen, wat essentieel is voor een werkende jachthond. 

De oranjebruine aftekening op zijn witte vacht zorgt ervoor dat hij goed zichtbaar is in verschillende soorten landschappen, een cruciale factor tijdens de jacht.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

Jouw Istarski kratkodlaki gonic, net als elk hondenras, kan gevoelig zijn voor bepaalde erfelijke ziektes en aandoeningen. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze rasspecifieke klachten in relatie tot de gezondheid van jouw hond. 

Hieronder volgt een lijst van enkele veelvoorkomende erfelijke ziektes en aandoeningen die bij de Istarski kratkodlaki gonic kunnen voorkomen:

 1. Heupdysplasie – Een veelvoorkomende aandoening die de heupgewrichten beïnvloedt, wat kan leiden tot pijn en artritis.
 2. Elleboogdysplasie – Vergelijkbaar met heupdysplasie, maar dan in de ellebogen, wat bewegingsproblemen kan veroorzaken.
 3. Hypothyreoïdie – Een tekort aan schildklierhormonen, wat kan resulteren in lethargie, gewichtstoename en huidproblemen.
 4. Epilepsie – Een neurologische aandoening die terugkerende aanvallen veroorzaakt.
 5. Chronische oorinfecties – Door hun geflopte oren zijn ze vatbaar voor oorinfecties, die pijnlijk en terugkerend kunnen zijn.
 6. Progressieve retina-atrofie (PRA) – Een degeneratieve oogziekte die uiteindelijk tot blindheid kan leiden.
 7. Gastrische dilatatie-volvulus (maagtorsie) – Een levensbedreigende aandoening waarbij de maag draait en opzwelt.

Het karakter van de Istarski kratkodlaki gonic

De Istarski kratkodlaki gonic, vanouds gebruikt voor de jacht op hazen en wilde zwijnen, staat bekend om zijn scherpe jachtinstinct en uitstekende werkvermogen in de handen van een jager. 

Dit ras hoort thuis op het platteland, waar zijn vaardigheden optimaal tot hun recht komen. De Istarski is een hond die langere tijd actief kan blijven, wat hem een favoriet maakt voor langdurige jachtsessies.

Erg baasgehecht, bouwt de Istarski een sterke band op met zijn eigenaar en is daardoor een trouwe metgezel. Zijn toewijding en wens om te plezieren maken hem tot een gewaardeerd lid van het gezin. 

Hoewel hij thuis een rustige en liefdevolle huisgenoot kan zijn, komt zijn ware aard naar boven in de vrije natuur.

Het karakter van de Istarski is er een van energie, vastberadenheid en intelligentie. Hij is uitstekend geschikt voor actieve eigenaren die genieten van buitenactiviteiten en hem regelmatig kunnen voorzien van de nodige fysieke en mentale stimulatie. 

Met de juiste training en socialisatie zal deze hond zeker plezieren en een vreugdevolle aanwezigheid zijn in elk huishouden dat zijn natuurlijke neigingen begrijpt en waardeert.

istarski kratkodlaki gonic speelt met zijn knuffel

De verzorging van de Istarski kratkodlaki gonic

De verzorging van de Istarski kratkodlaki gonic vereist aandacht voor zijn fysieke en mentale gezondheid, gezien zijn actieve aard. 

Beginnend met de vachtverzorging, deze hond heeft een korte, makkelijk te onderhouden vacht die regelmatig geborsteld moet worden om dode haren te verwijderen en de huid gezond te houden. Een wekelijkse borstelbeurt is meestal voldoende.

Baden moet alleen gebeuren wanneer noodzakelijk, om de natuurlijke oliën van de huid niet te verstoren. 

De oren van de Istarski kratkodlaki gonic moeten regelmatig geïnspecteerd en schoongemaakt worden, vooral omdat zijn hangende oren vatbaar zijn voor infecties.

Wat betreft beweging, deze hond heeft veel activiteit nodig. Dagelijkse lange wandelingen, speelsessies en gelegenheid tot vrij rennen zijn essentieel om hem fysiek en mentaal in topconditie te houden. 

Behendigheidstraining of jachttraining kan ook een goede uitlaatklep zijn voor zijn energie.

Socialisatie en opvoeding

De socialisatie en opvoeding van de Istarski kratkodlaki gonic zijn cruciaal voor zijn ontwikkeling tot een evenwichtige en sociale hond. 

Vanaf jonge leeftijd is het belangrijk deze honden bloot te stellen aan een breed scala aan mensen, plaatsen en situaties. Dit helpt hen om te leren hoe ze op een gepaste manier moeten reageren in verschillende omgevingen en vermindert angst en agressie.

Training moet beginnen zodra je jouw Istarski thuisbrengt. Ze zijn intelligent en leren snel, maar ze kunnen ook eigenzinnig zijn, wat betekent dat een consequente, geduldige en positieve benadering het meest effectief is. Gebruik beloningen zoals snacks en lof om goed gedrag te versterken.

Gezien hun jachtaanleg is het ook belangrijk om gehoorzaamheidstraining serieus te nemen. Basiscommando’s zoals ‘zit’, ‘blijf’, en ‘kom’ zijn essentieel, evenals het leren lopen aan een leiband zonder te trekken.

Tot slot, zorg ervoor dat je Istarski kratkodlaki gonic voldoende mentale stimulatie krijgt. Puzzelspeelgoed, speurtochten en interactieve spelletjes kunnen helpen om zijn geest scherp te houden.

Hoeveel ervaring vereist een Istarski kratkodlaki gonic

De Istarski kratkodlaki gonic, met zijn energieke en soms eigenzinnige aard, is over het algemeen beter geschikt voor ervaren hondeneigenaren. 

Deze eigenaren hebben vaak al kennis van effectieve trainingsmethoden en kunnen het assertieve en onafhankelijke gedrag van de Istarski beter managen. 

De ervaring helpt ook bij het bieden van de benodigde structuur en leiderschap die essentieel zijn om een gezonde relatie met deze actieve jachthond op te bouwen.

Dat gezegd hebbende, betekent dit niet dat onervaren hondeneigenaren de Istarski kratkodlaki gonic moeten vermijden. 

Onervaren eigenaren die bereid zijn tijd en moeite te investeren in het leren over hondengedrag en training kunnen ook succesvol zijn. 

Het is cruciaal dat zij toegang hebben tot goede trainingsbronnen en mogelijk ondersteuning zoeken bij professionele trainers.

Voor alle potentiële eigenaren, ongeacht ervaringsniveau, is het belangrijk om te beseffen dat de Istarski veel beweging, mentale stimulatie en consequente training vereist. Dit vraagt om een aanzienlijke tijdinvestering en een actieve levensstijl.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Istarski kratkodlaki gonic, gezien zijn scherpe intelligentie en hoge energieniveau. 

Deze honden zijn van nature jachthonden met een sterk ontwikkeld jachtinstinct, wat zonder gepaste training kan resulteren in ongewenst gedrag zoals achtervolgen, graven en zelfstandig zwerven. 

Het trainen van een Istarski helpt niet alleen bij het beheersen van deze instincten, maar bevordert ook een gezonde band tussen de hond en zijn eigenaar.

Een consequente en gestructureerde trainingsaanpak is cruciaal. Basisgehoorzaamheidstraining, zoals zit, blijf en hier komen, legt een fundament voor geavanceerdere trainingen en alledaagse interacties. 

Socialisatietraining is ook van groot belang om ervoor te zorgen dat de hond comfortabel en kalm kan reageren in diverse sociale situaties.

Daarnaast is mentale stimulatie net zo belangrijk als fysieke activiteit voor deze intelligente honden. Trainingsactiviteiten die zowel het lichaam als de geest prikkelen, zoals behendigheidstraining of speurwerk, zijn ideaal voor de Istarski kratkodlaki gonic. 

Regelmatige en gevarieerde trainingssessies zullen ervoor zorgen dat de Istarski zowel fysiek als mentaal in balans is, wat bijdraagt aan een gelukkiger en gezonder leven.

Hoeveel beweging heeft een Istarski kratkodlaki gonic dagelijks nodig?

De Istarski kratkodlaki gonic, bekend om zijn hoge energieniveau en sterke jachtinstinct, vereist aanzienlijke dagelijkse beweging om gezond en tevreden te blijven. 

Deze honden hebben minimaal één tot twee uur actieve beweging per dag nodig. Dit kan bestaan uit lange wandelingen, hardlopen, fietsen, of een combinatie van deze activiteiten.

Naast reguliere wandelingen profiteert de Istarski enorm van activiteiten die zowel fysieke als mentale uitdagingen bieden. 

Behendigheidstraining, speuren, en apporteren zijn uitstekende manieren om aan zijn bewegingsbehoeften te voldoen. Deze activiteiten stimuleren niet alleen zijn lichaam, maar houden ook zijn geest scherp en tevreden.

Het is ook aan te raden om veilige, omheinde gebieden te vinden waar hij vrij kan rennen en spelen. Dit is vooral belangrijk omdat de Istarski een jachthond is en de neiging kan hebben om achter kleine dieren aan te gaan als hij niet goed onder appel staat.

Het consequent voorzien in voldoende beweging helpt om veelvoorkomende gedragsproblemen, zoals destructief gedrag of overmatig blaffen, te voorkomen.

close up van de istarski kratkodlaki gonic

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Istarski kratkodlaki gonic kan een liefdevolle en geduldige metgezel zijn voor kinderen, mits hij van jongs af aan goed gesocialiseerd is. 

Zijn vriendelijke en speelse aard maakt hem geschikt voor gezinnen met kinderen, zolang de interacties onder toezicht staan om respectvolle omgang te verzekeren. 

Het is belangrijk om zowel kinderen als de hond te leren hoe ze veilig met elkaar om kunnen gaan.

Wat betreft de omgang met andere huisdieren, kan de Istarski kratkodlaki gonic goed overweg met andere honden, vooral als hij van kleins af aan heeft geleerd om sociaal te zijn. 

Echter, vanwege zijn jachtinstinct, kan hij de neiging hebben om kleine dieren zoals katten of knaagdieren te achtervolgen. 

Vroege socialisatie is cruciaal om deze neiging te beheersen en ervoor te zorgen dat hij leert om vreedzaam samen te leven met diverse dieren in huis.

Voordelen van een Istarski kratkodlaki gonic

 1. Loyaal en beschermend: De Istarski kratkodlaki gonic vormt een sterke band met zijn eigenaar en kan een uitstekende waakhond zijn.
 2. Hoge energie: Perfect voor actieve eigenaren die graag tijd buitenshuis doorbrengen met wandelen, joggen of trainen.
 3. Intelligentie: Dit ras leert snel en reageert goed op training, wat hen relatief gemakkelijk te trainen maakt.
 4. Goed met kinderen: Mits goed gesocialiseerd, kan hij goed overweg met kinderen en is hij een speelse metgezel.

Nadelen van een Istarski kratkodlaki gonic

 1. Veel beweging nodig: Vereist veel dagelijkse activiteit om overmatige energie kwijt te raken, wat niet ideaal is voor minder actieve huishoudens.
 2. Jachtinstinct: Zijn sterke drang om te jagen kan een uitdaging zijn in omgevingen met veel kleine dieren of in niet goed omheinde gebieden.
 3. Training vereist: Ondanks zijn intelligentie heeft de Istarski consistente training en stevige leiding nodig vanwege zijn soms koppige aard.
 4. Gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen: Zoals heupdysplasie en oorinfecties, wat extra aandacht en zorg vereist.

Hoe oud wordt een Istarski kratkodlaki gonic

De Istarski kratkodlaki gonic staat bekend om zijn robuuste gezondheid en heeft een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 12 tot 14 jaar. 

Zoals bij alle hondenrassen, kan de levensduur van een Istarski kratkodlaki gonic beïnvloed worden door verschillende factoren, waaronder genetica, voeding, en de algehele zorg die hij krijgt.

Prijs bij fokkers

De gemiddelde prijs van een Istarski kratkodlaki gonic puppy in Nederland ligt tussen €600 en €800.

Factoren die de prijs beïnvloeden

 • Afstamming: Pups van gerenommeerde fokkers met een stamboom zijn doorgaans duurder.
 • Kwaliteit: De gezondheid, vachtconditie en algehele kwaliteit van de pup beïnvloeden de prijs.
 • Leeftijd: Pups zijn meestal duurder dan volwassen honden.

Prijzen voor vergelijkbare rassen

 • Kraški Ovacar: €800,- tot €1500,-

Uiterlijk: De Kraški Ovacar, ook wel Sloveense Karst Herdershond genoemd, heeft een vergelijkbare lichaamsbouw als de Istarski Kratkodlaki Gonic, met een slanke, gespierde bouw en korte vacht. Beide rassen hebben vaak bruine of zwarte vlekken op een witte achtergrond.

Temperament: Zowel de Kraški Ovacar als de Istarski Kratkodlaki Gonic zijn intelligent, alert en moedig. Ze zijn trouw aan hun baasjes en kunnen goed met kinderen overweg.

Werkwijze: Beide rassen werden traditioneel gebruikt als herdershonden en jachthonden op klein wild.

 • Dinarski Ovacar: €1000,- tot €2000,-

Uiterlijk: De Dinarski Ovacar, ook wel Illyrische Herdershond genoemd, is groter en krachtiger dan de Istarski Kratkodlaki Gonic. Ze hebben een lange, dikke vacht die in verschillende kleuren kan voorkomen.

Temperament: Beide rassen zijn intelligent, alert en beschermend. Ze zijn trouw aan hun baasjes en kunnen onafhankelijk zijn.

Werkwijze: De Dinarski Ovacar werd traditioneel gebruikt als herdershond voor grote kuddes vee en als waakhond.

 • Posavski Gonic: €900,- tot €1800,-

Uiterlijk: De Posavski Gonic, ook wel Sloveense Hond van Posavje genoemd, heeft een vergelijkbare lichaamsbouw als de Istarski Kratkodlaki Gonic, met een slanke, gespierde bouw en korte vacht. De Posavski Gonic heeft echter meestal een driekleurige vacht met bruin, zwart en wit.

Temperament: Beide rassen zijn intelligent, alert en vriendelijk. Ze zijn trouw aan hun baasjes en kunnen goed met kinderen overweg.

Werkwijze: De Posavski Gonic werd traditioneel gebruikt als jachthond op kleinwild en wildzwijn.

Uiterlijk: De Alpenländische Dachsbracke heeft een kortere poten dan de Istarski Kratkodlaki Gonic, met een langgerekt lichaam en korte vacht. Beide rassen hebben vaak bruine of zwarte vlekken op een witte achtergrond.

Temperament: Beide rassen zijn intelligent, alert en moedig. Ze zijn trouw aan hun baasjes en kunnen goed met kinderen overweg.

Werkwijze: De Alpenländische Dachsbracke werd traditioneel gebruikt als jachthond op klein wild en speurhond.

 • Böhmerle: €850,- tot €1600,-

Uiterlijk: De Böhmerle heeft een vergelijkbare lichaamsbouw als de Istarski Kratkodlaki Gonic, met een slanke, gespierde bouw en korte vacht. De Böhmerle heeft echter meestal een bruine of zwarte vacht met witte aftekeningen.

Temperament: Beide rassen zijn intelligent, alert en vriendelijk. Ze zijn trouw aan hun baasjes en kunnen goed met kinderen overweg.

Werkwijze: De Böhmerle werd traditioneel gebruikt als jachthond op klein wild en konijnen.

Aanvullende tips

 • Doe je onderzoek: Zorg dat je de ruimte, middelen en levensstijl hebt om aan de behoeften van deze energieke honden te voldoen. Vroege training en socialisatie zijn belangrijk.
 • Ontmoet de fokker en de ouders: Bezoek de fokker thuis en beoordeel de gezondheid en het temperament van de ouderdieren.
 • Vroeg trainen en socialiseren: Consistente, positieve bekrachtigingstraining vanaf jonge leeftijd is essentieel.
 • Oefenbehoeften: Istarski kratkodlaki gonics hebben dagelijkse beweging en mentale uitdagingen nodig.

Vind een fokker van Istarski kratkodlaki gonics

 • Zoek online naar fokkers: Je kunt online fokkers in Nederland vinden. Let op hun reputatie en ervaring.
 • Neem contact op met rasverenigingen: De rasvereniging voor Istarski kratkodlaki gonics kan fokkers in de buurt aanbevelen.
 • Bezoek hondenshows: Dit is een goede gelegenheid om fokkers te ontmoeten en hun honden te zien.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *