Alles over de Finse Lappenhond: kenmerken, prijs en karakter van deze hondenras

De Finse lappenhond of Suomenlapinkoira is een hondenras dat afkomstig is uit Finland. Het ras is verwant aan de Lapinporokoira en aan de Zweedse lappenhond

De Finse Lappenhond, afkomstig uit Finland, is een ras met een rijke geschiedenis die nauw verbonden is met de Sami’s, de inheemse mensen van Lapland. 

Oorspronkelijk gebruikt voor het hoeden van rendieren, heeft dit ras zich ontwikkeld tot een veelzijdige werkhond, gewaardeerd om zijn aanhankelijkheid, intelligentie, en vermogen om zich aan te passen aan verschillende taken. 

De Sami hebben eeuwenlang vertrouwd op deze honden voor het hoeden van hun rendieren, maar ook als waakhonden en gezelschapshonden.

FCI ras groep 5 spitsen en oertypen

Door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) worden Finse Lappenhonden geclassificeerd in Groep 5: Spitsen en oertypen. 

Binnen deze groep vallen ze specifiek onder sectie 3, de Noordse Herdershonden, wat hun historische achtergrond als werkhonden onderstreept. 

Deze classificatie erkent hun erfgoed en de vaardigheden die ze door de eeuwen heen hebben ontwikkeld, zowel in het werken met vee als in hun rol als gezinsleden.

Vacht en uiterlijk van de Finse Lappenhond

De Finse Lappenhond, ook bekend als Suomenlapinkoira, combineert functionaliteit met esthetiek in zijn opvallende uiterlijk. 

Dit middelgrote ras, met een gemiddelde schofthoogte van ongeveer 49 cm voor reuen en 44 cm voor teven, pronkt met een weelderige dubbele vacht die essentieel is voor bescherming tegen het harde Finse klimaat. 

De dichte ondervacht wordt gecomplementeerd door een langer, overvloedig dekhaar dat weerstand biedt tegen vocht en kou. De vacht kan allerlei kleuren aannemen, wat bijdraagt aan de diversiteit van het ras.

Erfelijke ziektes en aandoeningen bij de Finse Lappenhond

De meest voorkomende erfelijke ziektes en aandoeningen bij de Finse Lappenhond zijn:

 1. Heupdysplasie: Een afwijking die kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen.
 2. Progressieve Retina Atrofie (PRA): Een degeneratieve aandoening die uiteindelijk tot blindheid kan leiden.
 3. Hereditaire Cataract: Veroorzaakt vertroebeling van de lens, wat kan leiden tot verminderd zicht en uiteindelijk blindheid.
 4. Glycogeen Opslag Ziekte: Een metabole stoornis die invloed heeft op de spierfunctie.
 5. Patella Luxatie: Een aandoening waarbij de knieschijf uit de kom schiet.
 6. Degeneratie van het netvlies: Een afbraak van het netvlies die visuele beperkingen kan veroorzaken.

Het karakter van de Finse Lappenhond

De Finse Lappenhond staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter, waardoor hij een uitstekende gezinshond is. 

Deze honden zijn bijzonder trouw en aanhankelijk naar hun familie en staan bekend om hun vermogen om goed overweg te kunnen met andere huisdieren en kinderen. 

Ondanks hun jachtinstinct, zijn Finse Lappenhonden zeer verdraagzaam en niet agressief, hoewel ze soms een sterke wil hebben.

Een consequente opvoeding is essentieel voor deze energieke honden, aangezien ze slim en leergierig zijn, maar soms ook eigenzinnig kunnen zijn. 

Hun natuurlijke neiging om te verkennen en te leren maakt hen uitstekende kandidaten voor hondensporten zoals agility. Deze honden hebben een sterk ontwikkeld jachtinstinct, maar met de juiste training kunnen ze leren zich te beheersen.

Finse Lappenhonden zijn vocaal en kunnen blaffen om verschillende redenen, van opwinding tot het waarschuwen van hun eigenaren voor vreemden. 

De Finse Lappenhond is een ras dat zich sterk hecht aan zijn familie en graag deel uitmaakt van alle familieactiviteiten, waardoor hij zelden problemen heeft met verveling of eenzaamheid.

De finse lappenhond geniet van zijn dagelijkse wandelingen

De vachtverzorging van de Finse Lappenhond

De verzorging van een Finse Lappenhond vereist aandacht en toewijding, vooral als het gaat om hun vacht. 

Deze honden hebben een dubbele vacht, met een dichte ondervacht en een langere bovenvacht, die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. 

Tijdens de ruiperiode, die meestal twee keer per jaar voorkomt, is het belangrijk om hen vaker te borstelen om dode haren te verwijderen en hun vacht in optimale conditie te houden.

Socialisatie en opvoeding van de Finse Lappenhond

De socialisatie en opvoeding van de Finse Lappenhond zijn cruciale aspecten die bijdragen aan het ontwikkelen van een goed aangepaste en gelukkige hond. 

Begin vroeg met socialisatie door uw Finse Lappenhond bloot te stellen aan verschillende mensen, dieren, omgevingen en situaties. 

Dit helpt hen om zelfverzekerd en ontspannen te worden in verschillende omstandigheden en vermindert angst of agressie tegenover vreemden en andere huisdieren.

Een consequente en positieve trainingsmethode werkt het beste voor de Finse Lappenhond, gezien hun intelligente en soms eigenzinnige aard. 

Ze reageren goed op beloningen en positieve bekrachtiging, zoals traktaties of lof. Het is belangrijk om duidelijk en consequent te zijn met commando’s en verwachtingen om verwarring te voorkomen.

Finse Lappenhonden hebben een natuurlijke drang om te leren en te behagen, waardoor ze goed presteren in gehoorzaamheidstraining en hondensporten zoals agility. Training moet echter leuk en afwisselend zijn om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen.

Hoeveel ervaring vereist een Finse Lappenhond

Het hebben van een Finse Lappenhond is een vreugdevolle ervaring voor zowel ervaren als onervaren hondeneigenaren. 

Deze honden staan bekend om hun aanhankelijke aard en aanpasbaarheid, wat ze geschikt maakt voor diverse huishoudens. 

Echter, potentiële eigenaren moeten zich bewust zijn van het energieke karakter en de behoefte aan mentale en fysieke stimulatie van dit ras.

Voor onervaren eigenaren biedt de Finse Lappenhond een goede kans om te leren over hondentraining en -zorg, dankzij hun bereidheid om te leren en te behagen. 

Een sleutelaspect van hun zorg is regelmatige socialisatie en training vanaf jonge leeftijd om hun vriendelijke en sociale karakter te bevorderen.

Ervaringsniveau is minder een belemmering met de juiste toewijding aan hun verzorging en opvoeding. 

Echter, ervaren hondeneigenaren kunnen beter voorbereid zijn op het beheren van de eigenzinnige trekjes en het sterke jachtinstinct van de Finse Lappenhond. 

Zij kunnen hun kennis van trainingstechnieken en gedragsmanagement inzetten om een gezonde en evenwichtige relatie met hun hond te onderhouden.

Is training noodzakelijk bij de Finse Lappenhond

Training is essentieel voor de Finse Lappenhond, een intelligent en energiek ras dat floreert met duidelijke richtlijnen en mentale stimulatie. 

Deze honden hebben een aangeboren aanleg voor samenwerking en zijn zeer trainbaar, waardoor ze uitblinken in gehoorzaamheid en hondensporten zoals agility. 

Hun bereidheid om te leren maakt training niet alleen noodzakelijk, maar ook een plezierige activiteit die de band tussen hond en eigenaar versterkt.

Een consequente en positieve trainingsbenadering wordt aanbevolen voor de Finse Lappenhond, waarbij gebruik wordt gemaakt van beloningen om goed gedrag te bevorderen. 

Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn cruciaal om deze honden goed aangepaste leden van de familie en de gemeenschap te maken. 

Dit helpt ook om eventuele neiging tot verlegenheid of terughoudendheid tegenover vreemden te overwinnen. Gezien hun intelligentie en energieniveau, kunnen onvoldoende mentale en fysieke uitdagingen leiden tot verveling en ongewenst gedrag.

Hoeveel beweging heeft een Finse Lappenhond nodig?

De Finse Lappenhond, een energiek en levendig ras, heeft dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. 

Deze actieve honden gedijen op minimaal een uur fysieke activiteit per dag, inclusief wandelingen, speelsessies, en mogelijkheden voor vrije uitloop in een veilig afgesloten gebied. 

Door hun intelligentie en werklust zijn Finse Lappenhonden ook uitstekende kandidaten voor hondensporten zoals agility, gehoorzaamheid, en flyball, die zowel hun lichaam als geest stimuleren.

Afhankelijk van hun leeftijd, gezondheid en individuele behoeften, kan de hoeveelheid benodigde beweging variëren. 

Puppies en jonge honden kunnen kortere, meer frequente periodes van activiteit vereisen, terwijl oudere honden het misschien prettiger vinden om op een rustiger tempo te wandelen. 

Naast fysieke activiteiten is mentale stimulatie essentieel voor dit ras, door middel van interactieve speeltjes, trainingssessies, en andere verrijkende activiteiten.

De finse lappenhond is maar al te graag buiten in de natuur

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Finse Lappenhond staat bekend om zijn vriendelijke en geduldige karakter, wat hem een uitstekende metgezel maakt voor gezinnen met kinderen. 

Deze honden zijn aanhankelijk en tolerant, waardoor ze goed kunnen opschieten met kinderen van alle leeftijden. 

Hun speelse aard en liefde voor activiteiten maken hen ideale speelkameraden voor kinderen, mits er toezicht wordt gehouden om zowel de hond als het kind te beschermen.

Qua omgang met andere huisdieren tonen Finse Lappenhonden zich vaak sociaal en verdraagzaam.

Door hun herdersachtergrond hebben ze een natuurlijke neiging om goed samen te leven met andere honden en kunnen ze ook leren om vreedzaam samen te gaan met katten, vooral als ze van jongs af aan hieraan gewend raken. 

Hun sociale karakter en vermogen om zich aan te passen aan verschillende situaties maken hen geschikt voor huishoudens met meerdere dieren.

Voordelen van een Finse Lappenhond

 1. Gezelschapsgericht: Finse Lappenhonden staan bekend om hun aanhankelijke en vriendelijke aard, waardoor ze uitstekende gezinsleden zijn.
 2. Goed met kinderen en andere huisdieren: Ze zijn tolerant en geduldig, ideaal voor gezinnen met kinderen en kunnen goed overweg met andere huisdieren.
 3. Intelligent en trainbaar: Hun slimheid maakt ze leergierig en relatief eenvoudig te trainen met positieve bekrachtiging.
 4. Actief en energiek: Ze zijn geweldige metgezellen voor buitenactiviteiten en sporten, waardoor ze perfect zijn voor actieve gezinnen.

Nadelen van een Finse Lappenhond

 1. Veel beweging nodig: Dagelijkse uitgebreide lichaamsbeweging is noodzakelijk om ze fysiek en mentaal tevreden te houden.
 2. Verzorging: Hun dubbele vacht vereist regelmatige verzorging, vooral tijdens de ruiperiode.
 3. Kan vocaal zijn: Ze kunnen geneigd zijn tot blaffen, wat een uitdaging kan zijn als dit niet goed wordt gemanaged.
 4. Scheidingangst: Door hun sterke band met hun familie kunnen ze last hebben van scheidingangst als ze te lang alleen gelaten worden.

Hoe oud wordt een Finse Lappenhond

De Finse Lappenhond staat bekend om zijn robuuste gezondheid en heeft een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 12 tot 15 jaar, afhankelijk van de gezondheid, leefomstandigheden en genetica.

Prijs van een Finse Lappenhond bij fokkers en adoptie

Bij het overwegen van een Finse Lappenhond van een fokker, kunnen de kosten variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de stamboom, locatie van de fokker, en of de pup gefokt is voor showkwaliteiten of gezelschap. 

Prijzen kunnen uiteenlopen van ongeveer €800 tot €1500 of zelfs meer voor pups met een uitzonderlijke afstamming.

Het adopteren van een Finse Lappenhond uit een asiel of reddingsorganisatie is een andere optie, die zowel kostenbesparend als ethisch lonend kan zijn. Adoptiekosten zijn doorgaans veel lager, meestal tussen de €50 en €300, afhankelijk van de organisatie.

 

About The Author

1 thought on “Alles over de Finse Lappenhond: kenmerken, prijs en karakter van deze hondenras”

 1. Pingback: Alles over de Finse Lappenhond: kenmerken, prij...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *