Alles over de Briard: een intelligente hond met veel energie

De briard is een Frans hondenras dat waarschijnlijk is voortgekomen uit een kruising tussen de barbet en de beauceron.

De Briard, ook bekend als de Chien de Brie, is een oud Frans herdershondenras met een opvallende lange, golvende vacht. 

Gefokt in de regio Brie, werd deze langharige herdershond historisch gebruikt voor het hoeden van schapen en als waakhond. De Nederlandse Briard Club en de Briard Club of America zijn enkele verenigingen die zich inzetten voor het behoud van dit ras.

Oorspronkelijk werden Briards gebruikt als werkhonden, inclusief gewonde soldaten op te sporen tijdens de oorlog. Deze actieve honden vereisen voldoende beweging en mentale stimulatie. 

FCI Groep 1

De Briard, een middelgroot Frans herdershondenras met een kenmerkende lange, harde vacht, behoort tot de FCI Groep 1: Herdershonden en Veedrijvers. 

Deze groep omvat rassen die van nature beschermend zijn en vaak gebruikt worden voor het hoeden van vee. De Briard, ook bekend als de Berger de Brie, is bekend om zijn intelligentie, toewijding en beschermende karakter.

Vacht van de briard en zijn uiterlijk

De Briard, een middelgroot hondenras bekend om zijn lange, golvende vacht, is een echte blikvanger. Typisch voor dit ras is de kleur fauve, maar ook andere kleurschakeringen zoals zwart zijn mogelijk. De schofthoogte van een Briard ligt gewoonlijk rond de 55 cm, maar kan variëren.

De dichte, dubbele vacht van de Briard heeft regelmatige verzorging nodig om klitten te voorkomen en de huid gezond te houden. Deze honden zijn van nature actief en vereisen daarom voldoende beweging en mentale stimulatie. 

Erfelijke ziektes en aandoeningen en gezondheid van de briard

De Briard, een ras met een lange geschiedenis als herdershond, kan vatbaar zijn voor verschillende erfelijke ziektes en aandoeningen. 

Het is belangrijk voor fokkers en eigenaren om zich bewust te zijn van deze gezondheidsrisico’s:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij grotere rassen, waarbij de heupgewrichten abnormaal ontwikkelen.
 2. Progressieve Retina Atrofie (PRA): Een oogaandoening die tot blindheid kan leiden.
 3. Bloat of Maagtorsie: Een levensbedreigende toestand waarbij de maag draait en opzwelt.
 4. Hypothyreoïdie: Een hormonale aandoening die de stofwisseling beïnvloedt.
 5. Von Willebrand-ziekte: Een bloedstollingsstoornis die kan leiden tot overmatig bloeden.
 6. Aangeboren Stationaire Nachtblindheid (CSNB): Een aandoening die het nachtzicht beïnvloedt.
 7. Allergieën: Briards kunnen gevoelig zijn voor verschillende allergieën, variërend van voedsel tot omgevingsfactoren.

Het karakter van deze actieve hond

De Briard, een middelgrote hond met een lange vacht, is een ras dat oorspronkelijk gebruikt werd voor het hoeden van schapen en als waakhond. 

Deze honden staan bekend om hun intelligentie en onafhankelijkheid, maar hebben consequente training en voldoende beweging nodig om hun energie goed kwijt te kunnen. 

Ze zijn van nature beschermend en kunnen terughoudend zijn tegenover vreemden, wat ze zeer geschikt maakt als beschermende familiehond.

De Briard heeft een dichte, harde bovenvacht en een zachtere ondervacht die regelmatige verzorging vereist om klitten en vervilting te voorkomen.

 Ze zijn toegewijd aan hun familie en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, mits ze goed gesocialiseerd zijn. Sommige Briards hebben een aangeboren aanleg voor het opsporen van gewonde soldaten, een taak waarvoor ze tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden ingezet.

De briard is een rustige, langharige herder met goede proporties. Hij heeft een alert karakter en is erg intelligent.

De Verzorging van de vacht en hond

De verzorging van de Briard is intensief vanwege zijn lange, harde bovenvacht en zachtere ondervacht. Het is belangrijk om de vacht regelmatig te borstelen om klitten te voorkomen en schoon te houden. 

Dit ras heeft specifieke verzorgingsbehoeften vanwege zijn geschiedenis als herders- en waakhond. De Briard heeft voldoende beweging nodig, minimaal een uur per dag, om gezond en gelukkig te blijven. 

Ook de gezondheid van de Briard, inclusief de verzorging van de ogen en het controleren op heupdysplasie, is essentieel.

Aandacht voor training en socialisatie is nodig, gezien hun intelligentie en onafhankelijke aard. Briards kunnen goed overweg met hun familie, inclusief andere huisdieren, maar moeten goed gesocialiseerd worden met andere honden. 

Het ras is van nature beschermend en toegewijd aan zijn familie. Regelmatig spelen en interactie met de hond bevorderen een goede band en gedrag.

Socialisatie en opvoeding van deze reddingshond

De socialisatie en opvoeding van een Briard zijn essentieel voor zijn ontwikkeling. Het is belangrijk om ze al op jonge leeftijd te socialiseren met mensen en andere honden, zodat ze leren omgaan met verschillende situaties en omgevingen. 

De Briard is over het algemeen een hond die graag actief is en voldoende beweging nodig heeft om zijn energie kwijt te kunnen.

De vacht moet regelmatig geborsteld worden om klitten te voorkomen en de vacht in goede conditie te houden. 

Hoeveel ervaring vereist het houden van de Briard

Het bezitten van een Briard kan zowel voor ervaren als onervaren hondeneigenaren een uitdaging zijn. Deze honden hebben consequente training nodig. 

Ervaren eigenaren kunnen de neiging tot zelfstandigheid van de Briard beter hanteren, terwijl onervaren eigenaren wellicht meer ondersteuning nodig hebben.

Het is essentieel om aandacht te besteden aan de gezondheid van de Briard, met name oogproblemen, en hun lange, harde bovenvacht vereist regelmatige verzorging. Deze honden hebben dagelijks minimaal een uur beweging nodig. 

Ze zijn erg intelligent en kunnen goed getraind worden, maar hebben ook behoefte aan sociale interactie en spel. Het belonen van goed gedrag en het bieden van een stabiele omgeving zijn belangrijk om te voorkomen dat de Briard eigenzinnig of beschermend wordt.

Ook word aangeraden om eenmaal in de acht weken een bad te geven aan deze honden om de vacht schoon te houden.

Is training noodzakelijk?

Training is inderdaad noodzakelijk voor de Briard. Deze honden staan bekend om hun intelligentie en energie, maar ook om hun onafhankelijkheid en soms koppige karakter. Goede training helpt bij het ontwikkelen van gehoorzaamheid en een sterke band tussen de hond en de eigenaar. 

Vroegtijdige socialisatie en consequente, positieve training zijn essentieel om een evenwichtige en goed aangepaste hond te krijgen. 

Dit is vooral belangrijk omdat de Briard van nature beschermend kan zijn, wat zonder adequate training tot problemen kan leiden. Regelmatige training zorgt ook voor mentale stimulatie, wat bijdraagt aan de algehele tevredenheid en het welzijn van de hond.

Hoeveel beweging heeft een Briard nodig?

Een gezonde Briard heeft dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid beweging nodig, gezien het een energiek en actief ras is. Als herdershond heeft de Briard van nature veel uithoudingsvermogen en is het gewend om actief te zijn. Het wordt aanbevolen om de Briard minstens één tot twee uur per dag aan fysieke activiteit te laten deelnemen. Dit kan bestaan uit wandelingen, speeltijd, en activiteiten zoals behendigheidstraining of apporteren. Het is belangrijk om zowel fysieke als mentale stimulatie te bieden om te voorkomen dat de hond zich verveelt en ongewenst gedrag gaat vertonen. 

Hoe is de omgang met kinderen?

De Briard staat bekend om zijn vriendelijke en beschermende aard, wat hem over het algemeen een goede omgang met kinderen geeft. Deze honden zijn loyaal en aanhankelijk, wat ze tot een uitstekende gezelschapshond voor gezinnen maakt. 

Ze kunnen echter ook beschermend zijn, wat betekent dat ze geneigd kunnen zijn om kinderen in hun familie te beschermen, vooral als ze denken dat ze in gevaar zijn. Vanwege hun grootte en energieniveau is het belangrijk dat interacties tussen Briards en kinderen onder toezicht staan, vooral bij kleinere kinderen. 

De socialisatie van de hond vanaf jonge leeftijd en het onderwijzen van kinderen over hoe ze respectvol met honden om moeten gaan, zijn essentieel om een harmonieuze relatie te verzekeren.

De Briard is een zeer slimme hond en ook moedig. Ze zijn niet agressief, maar wel erg beschermend tegenover hun familie

Voordelen van een Briard

 1. Loyaal en Beschermend: De Briard is bekend om zijn diepe loyaliteit aan zijn familie, waardoor hij een uitstekende waakhond is.
 2. Intelligent en Trainbaar: Dit ras is intelligent en reageert goed op training, wat het geschikt maakt voor diverse activiteiten en hondensporten.
 3. Goed met Kinderen: Ze kunnen zeer goed overweg met kinderen en zijn bekend om hun geduld en zachtheid.
 4. Sociaal met andere Huisdieren: Met de juiste socialisatie kunnen ze goed samenleven met andere huisdieren.
 5. Actief: Briards hebben veel energie en genieten van activiteiten en lange wandelingen.

Nadelen van een Briard

 1. Intensieve Vachtverzorging: Hun lange vacht vereist regelmatige verzorging om klitten en vuil te voorkomen.
 2. Heupdysplasie en Oogproblemen: Ze kunnen gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie en oogproblemen.
 3. Grootte: Vanwege hun grootte hebben ze voldoende ruimte nodig en zijn ze mogelijk niet geschikt voor zeer kleine woonruimtes.
 4. Sterke Wil: Ze kunnen koppig zijn, wat consequente training vereist.
 5. Socialisatie Nodig: Vroege en voortdurende socialisatie is nodig om te voorkomen dat ze terughoudend of overbeschermend worden.

Hoe oud wordt een Briard

De levensverwachting van een Briard varieert doorgaans tussen de 10 en 12 jaar. Deze levensduur kan echter worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder genetica, levensstijl, en de kwaliteit van de verzorging die de hond ontvangt.

Prijs van een Briard

De prijs van een Briard bij een fokker kan variëren, afhankelijk van factoren zoals stamboom, showkwaliteit, en locatie van de fokker. Gemiddeld liggen de prijzen voor een Briard-puppy tussen de 1000 en 1500 euro. 

Bij adoptie, bijvoorbeeld via een herplaatsingsorganisatie of asiel, kunnen de kosten aanzienlijk lager zijn, vaak variërend van enkele honderden euro’s. Deze kosten dekken meestal basis medische zorg, zoals vaccinaties en sterilisatie/castratie.

About The Author

1 thought on “Alles over de Briard: een intelligente hond met veel energie”

 1. Pingback: Alles over de Briard: een intelligente hond met...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *