Alles over de Bedlington terrier: kenmerken, prijs en verzorging van dit hondenras

hondenras bedlington terrier

De Bedlington Terriër, een uniek en charmant hondenras, vindt zijn oorsprong in de mijngebieden van Northumberland, Engeland, en meer specifiek in het stadje Rothbury. 

Dit ras werd oorspronkelijk “Rothbury Terrier” genoemd en ontwikkelde zich in de jaren 1800 tot de Bedlington Terriër zoals we die nu kennen. 

Deze terriërs werden gefokt voor de jacht op dassen en ander ongedierte, dankzij hun energieke en moedige aard.

Kenmerkend voor de Bedlington Terriër is de zachte, zijdeachtige vacht die vaak wordt vergeleken met die van een lammetje. 

Deze vacht kan zowel blauw en tan als lever- of zandkleurig zijn en vereist regelmatig borstelen en trimmen om klitten te voorkomen. Bedlington Terriers wegen meestal tussen de 8 en 10 kg en staan bekend om hun gracieuze, lenige bouw, met gespierde achterpoten en oren die laag aangezet en fluweelzacht aanvoelen.

Dit ras is erkend door de FCI en heeft een sterke aanwezigheid in hondenshows. Naast hun rol als waakhonden, zijn Bedlingtons ook liefdevolle en aanhankelijke gezinsleden. Hun intelligentie en jachtinstinct maken ze geschikt voor activiteiten zoals behendigheid en apporteren.

FCI groep 3 terriër rassen 

De Bedlington Terriër, een opvallende verschijning, behoort tot de FCI Groep 3, samen met andere terriërrassen zoals de Dandie Dinmont Terriër. Het ras staat bekend om zijn unieke uiterlijk en zachtaardige karakter.

De Bedlington lijkt qua uiterlijk op een lam, met zijn gebogen hoofd, krullende vacht en slanke lichaamsbouw. Hoewel ze klein zijn, hebben ze sterke lendenen en zijn ze behendig. Hun ogen zijn klein en hun oren plat tegen de wang.

Historisch gezien zijn Bedlingtons ontstaan uit een mix van verschillende rassen, waaronder terriërs en whippets. 

Ze werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht op ongedierte, zoals ratten en konijnen, vanwege hun behendigheid en snelheid. Tegenwoordig staan ze vooral bekend als charmante gezelschapshonden.

Vacht en uiterlijk van de Bedlington Terrier

De Bedlington Terriër is een opvallend hondenras dat bekend staat om zijn unieke uiterlijk. Deze kleine hond, vaak vergeleken met een lammetje, heeft een kenmerkende vacht die zacht en krullend is. 

De vacht van de Bedlington kan variëren van kleuren zoals wheaten (tarwekleurig), blauw, of liver (leverkleurig), en vereist regelmatig borstelen en trimmen door een professionele trimmer om klitten te voorkomen en de kenmerkende look te behouden.

De Bedlington Terriër is sterk en gespierd met een gracieuze bouw die enigszins doet denken aan een Whippet. 

Hun oren zijn laag aangezet en voelen fluweelzacht aan, bedekt met fijne haren. Deze terriërs hebben kleine, lichtere ogen die hun intelligente en alerte uitdrukking versterken.

Fokkers en clubs zoals de Bedlington Terriër Club benadrukken het belang van verantwoorde fokpraktijken, vooral omdat het ras vatbaar kan zijn voor erfelijke aandoeningen zoals koperstapeling ziekte.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Bedlington Terriër, hoewel over het algemeen een robuust en gezond ras, kan vatbaar zijn voor enkele erfelijke ziektes en aandoeningen.

Hier is een lijst van enkele van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij Bedlington Terriërs:

 1. Koperstapelingsziekte: Een ernstige aandoening waarbij koper zich ophoopt in de lever, wat kan leiden tot leverfalen.
 2. Retinale Dysplasie: Een oogaandoening die het netvlies aantast en kan leiden tot visuele beperkingen of blindheid.
 3. Renale Corticale Hypoplasie: Een nierprobleem waarbij de nieren niet volledig ontwikkelen, wat kan leiden tot nierfalen.
 4. Patellaluxatie: Het verschuiven van de knieschijf uit de normale positie, wat pijn en loopproblemen kan veroorzaken.
 5. Distichiasis: Een aandoening waarbij extra wimpers groeien die het oog kunnen irriteren.
 6. Cardiomyopathie: Een hartaandoening die de hartspier aantast en kan leiden tot hartfalen.
 7. Trombopathie: Een bloedstollingsstoornis die kan leiden tot overmatig bloeden bij verwondingen.

Het karakter van de Bedlington Terriër ( puppy )

De Bedlington Terriër, met zijn opvallende uiterlijk dat soms doet denken aan een lammetje, is een uniek terriërras. 

Deze honden zijn intelligent en levendig, met een vriendelijke en aanhankelijke aard. Als puppy vertonen ze al snel hun speelse en nieuwsgierige karakter. 

Ze staan erom bekend uitstekende speelkameraadjes voor kinderen te zijn, mede door hun energieke en zachtaardige temperament.

Net als bijna alle terriërs, heeft de Bedlington een zekere mate van eigenzinnigheid en onafhankelijkheid. 

Ze zijn oorspronkelijk gefokt door mijnwerkers voor de jacht op kleine dieren, waardoor ze een natuurlijk jachtinstinct hebben. 

Dit ras is intelligent en leergierig, wat hen geschikt maakt voor verschillende hondensporten en activiteiten. Regelmatig borstelen en kammen van hun zijdeachtige vacht is noodzakelijk om deze in topconditie te houden.

De Bedlington Terriër kan het goed vinden met andere huisdieren, waaronder katten, mits ze van jongs af aan samen worden geïntroduceerd. Hun oren voelen fluweelzacht aan en zijn bedekt met fijne haren, wat bijdraagt aan hun kenmerkende uiterlijk.

hondenras bedlington terrier afkomstig uit engeland

De Verzorging van de Bedlington Terriër

De Bedlington Terriër, vereist specifieke verzorging om gezond en gelukkig te blijven. Net als alle honden heeft ook de Bedlington Terriër regelmatige verzorging nodig, zowel op het gebied van lichamelijke verzorging als beweging.

De vacht van de Bedlington Terriër is misschien wel zijn meest opvallende kenmerk. Deze vacht moet regelmatig worden geborsteld en gekamd om klitten te voorkomen en de zachte, wollige textuur te behouden. 

Net als bij andere terriërrassen, zoals de West Highland White Terrier en de Soft Coated Wheaten Terriër, vereist de vacht van de Bedlington professionele trimbeurten om de kenmerkende look te onderhouden.

Naast de vachtverzorging hebben Bedlingtons ook voldoende lichaamsbeweging nodig. Ze zijn energieke en intelligente honden die houden van spelen in huis en tuin. Regelmatige wandelingen en speelsessies zijn essentieel om aan hun fysieke behoeften te voldoen.

Socialisatie en opvoeding van de Bedlington Terriër

De socialisatie en opvoeding van een Bedlington Terriër zijn van essentieel belang voor zijn ontwikkeling tot een goed aangepaste en gelukkige hond. 

Vanaf het moment dat de puppy thuis komt, is het belangrijk om hem te laten wennen aan verschillende mensen, situaties en andere huisdieren. 

De Bedlington Terriër, oorspronkelijk een kruising tussen rassen zoals de Kerry Blue Terriër en Otterhound, heeft een vriendelijke en aanpasbare aard die goed reageert op socialisatie.

Deze honden houden ervan het middelpunt van de belangstelling te zijn en hebben een aanzienlijke hoeveelheid beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Hun gespierde bouw en energieke temperament vereisen dagelijkse wandelingen en speeltijd. Het is essentieel voor de Bedlington om voldoende fysieke en mentale uitdagingen te krijgen.

Bij de opvoeding van de Bedlington is consistentie cruciaal. Deze honden zijn slim en kunnen snel leren, maar ze hebben duidelijke en consequente richtlijnen nodig. 

Ze zijn van nature geneigd om hun eigenaren te plezieren, waardoor positieve versterking zeer effectief is.

Bij het fokken van Bedlingtons leggen gerenommeerde fokkers de nadruk op zowel de gezondheid als het temperament van de honden.

Hoeveel ervaring vereist een Bedlington Terriër

De Bedlington Terriër, met zijn unieke uiterlijk en charmante persoonlijkheid, kan geschikt zijn voor zowel ervaren als onervaren hondeneigenaren, maar met enkele overwegingen. 

Voor onervaren eigenaren kan de Bedlington een goede keuze zijn vanwege zijn aanpasbare en over het algemeen gemakkelijke temperament. Ze staan bekend om hun liefdevolle en aanhankelijke aard, wat hen tot een geweldige metgezel voor beginners maakt.

Echter, potentiële eigenaren, ongeacht hun ervaringsniveau, moeten zich bewust zijn van de specifieke behoeften van dit ras. 

De Bedlington Terriër vereist regelmatige verzorging van zijn onderscheidende vacht, wat tijd en aandacht vergt. Hun energieniveau is matig, maar ze hebben wel dagelijkse beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven.

Voor ervaren hondeneigenaren biedt de Bedlington de mogelijkheid om hun vaardigheden in hondentraining en verzorging te gebruiken. 

Deze honden reageren goed op zowel gehoorzaamheidstraining als op activiteiten die hun mentale stimulatie bevorderen. Ervaren eigenaren kunnen wellicht beter inspelen op de subtiele gedragskenmerken en behoeften van dit ras.

Is training noodzakelijk?

Training is een essentieel onderdeel van het zorgen voor een Bedlington Terriër. Ondanks hun zachtaardige en vriendelijke karakter, is het belangrijk om deze intelligente honden vanaf jonge leeftijd goede manieren en gehoorzaamheid aan te leren. 

Zoals bij elk hondenras, helpt vroege en consistente training om gedragsproblemen te voorkomen en zorgt het voor een gelukkige en goed aangepaste hond.

De Bedlington Terriër staat bekend om zijn leergierigheid en verlangen om zijn eigenaren te plezieren, wat hem zeer trainbaar maakt. 

Ze reageren goed op positieve versterkingstechnieken zoals lof en traktaties. Training moet gericht zijn op basiscommando’s, zindelijkheidstraining, en socialisatie met mensen en andere dieren.

Deze honden hebben ook baat bij mentale stimulatie. Activiteiten zoals gehoorzaamheidstraining, behendigheidsoefeningen en puzzelspellen helpen hun geest scherp te houden. 

Bovendien kan training helpen bij het versterken van de band tussen de hond en zijn eigenaar, waardoor een vertrouwensrelatie wordt opgebouwd die essentieel is voor hun algehele welzijn.

Hoeveel beweging heeft een Bedlington Terriër nodig?

De Bedlington Terriër, bekend om zijn energieke en speelse karakter, heeft dagelijks een matige hoeveelheid beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. 

Dit ras, oorspronkelijk gefokt voor de jacht, heeft een natuurlijke behoefte aan fysieke activiteit en mentale stimulatie.

Gemiddeld heeft een Bedlington Terriër ongeveer 30 tot 60 minuten beweging per dag nodig. Dit kan worden opgesplitst in twee of drie kortere wandelingen, aangevuld met speeltijd in een veilige, omheinde ruimte. 

De Bedlington houdt van rennen, spelen en verkennen, dus activiteiten die deze instincten bevorderen zijn ideaal.

Naast de dagelijkse wandelingen, zullen Bedlingtons ook genieten van gelegenheidsspelletjes zoals apporteren, behendigheidstraining, en andere interactieve spellen die zowel hun lichaam als hun geest uitdagen. Dit ras is intelligent en leergierig, wat betekent dat mentale stimulatie net zo belangrijk is als fysieke activiteit.

Hoe is de omgang met kinderen? 

De Bedlington Terriër staat bekend om zijn vriendelijke en zachtaardige temperament, wat hem tot een uitstekende gezinshond maakt, vooral in huizen met kinderen. 

Deze speelse en liefdevolle honden kunnen geweldige speelkameraden zijn voor kinderen, mits er sprake is van wederzijds respect en begrip. Hun geduldige en vergevingsgezinde aard maakt hen geschikt voor interactie met kinderen van alle leeftijden.

Bij de omgang met kinderen is het echter essentieel dat er toezicht is, vooral bij jongere kinderen. 

Dit is om zowel de veiligheid van het kind als die van de hond te garanderen. Kinderen moeten worden geleerd hoe ze respectvol en voorzichtig met de hond moeten omgaan, zonder hem te plagen of te overweldigen.

Bedlington Terriërs zijn van nature energiek en zullen genieten van speeltijd en activiteiten met kinderen. 

Ze kunnen goed meekomen in een gezinsomgeving en passen zich meestal gemakkelijk aan de dynamiek van een huishouden aan. 

Dankzij hun intelligente en leergierige karakter zijn Bedlingtons ook goed trainbaar, wat helpt bij het vestigen van duidelijke grenzen en gedragsregels binnen het gezin.

Voordelen van een Bedlington Terriër

 1. Vriendelijk en Liefdevol: Bedlington Terriërs staan bekend om hun zachtaardige en aanhankelijke aard, wat ze uitstekende gezelschapshonden maakt.
 2. Goed met Kinderen: Hun geduldige en speelse karakter maakt ze geschikt voor gezinnen met kinderen.
 3. Hypoallergeen: De vacht van de Bedlington Terriër is bijna hypoallergeen, wat ze een goede optie maakt voor mensen met allergieën.
 4. Intelligent en Trainbaar: Deze honden zijn intelligent en reageren goed op training, waardoor ze relatief gemakkelijk te trainen zijn.

Nadelen van een Bedlington Terriër

 1. Regelmatige Vachtverzorging Nodig: Hun kenmerkende vacht vereist regelmatige verzorging en trimbeurten.
 2. Behoefte aan Beweging: Bedlington Terriërs hebben dagelijkse beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen.
 3. Potentiële Gezondheidsproblemen: Ze kunnen vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsaandoeningen, waaronder koperstapelingsziekte.
 4. Jachtinstinct: Hun jachtinstinct kan een uitdaging zijn bij het omgaan met kleinere huisdieren.

Hoe oud wordt een Bedlington Terriër

De Bedlington Terriër, heeft een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 12 tot 14 jaar. Deze levensduur is echter afhankelijk van verschillende factoren, waaronder genetica, levensstijl en algemene gezondheid.

Prijs van een Bedlington Terriër

De prijs van een Bedlington Terriër kan variëren, afhankelijk van of u kiest voor aanschaf bij een fokker of adoptie uit een asiel of herplaatsingsorganisatie.

Bij een erkende fokker kunnen de kosten voor een Bedlington Terriër puppy aanzienlijk variëren. 

Deze prijs wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de stamboom van de puppy, de reputatie van de fokker, en of de hond al bepaalde gezondheidschecks en vaccinaties heeft ondergaan. Gemiddeld kunnen de prijzen voor een Bedlington Terriër van een fokker variëren van ongeveer €800 tot €1500 of meer.

Daarentegen kan adoptie van een Bedlington Terriër uit een asiel of via een herplaatsingsorganisatie aanzienlijk goedkoper zijn. Adoptiekosten variëren meestal tussen de €50 en €300. Deze vergoeding dekt vaak de kosten voor basis medische zorg, zoals vaccinaties, sterilisatie of castratie, en soms microchipping.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *