Probiotica hond: Verbeterde spijsvertering met probiotica voor honden

Probiotica hond - voor een blije hond

Probiotica zijn levende micro-organismen die de gezondheid van je hond aanzienlijk kunnen verbeteren door het versterken van de darmflora. Door het geven van probiotica aan je hond, ondersteun je de goede bacteriën in de darmen, wat essentieel is voor het immuunsysteem van je hond.

Het is belangrijk te weten dat probiotica, samen met prebiotica, zorgen voor een evenwichtige darmflora, wat cruciaal is voor het algehele welzijn van je hond. Dit geldt voor zowel honden als katten.

Het gebruik van probiotica bij honden helpt bij het behouden van de darmgezondheid, en is vooral nuttig wanneer je hond last heeft van spijsverteringsstoornissen of na een antibioticakuur. Met de juiste probiotica zorgt je voor een blije en gezonde hond.

Probiotica hond: Wat is probiotica?

Probiotica zijn micro-organismen die, wanneer toegediend in adequate hoeveelheden, een gunstig effect hebben op de gezondheid van zowel mensen als dieren.

Probiotica voor honden bevorderen de productie van SCFA-vetzuren, die de groei en activiteit van schadelijke bacteriën zoals E. coli, Salmonella en Clostridium helpen onderdrukken, terwijl ze tegelijkertijd de gunstige bacteriën in de darmflora ondersteunen.

Bovendien kunnen probiotica helpen bij het voorkomen van urineweginfecties en het verminderen van allergische reacties bij honden.

Prebiotica en probiotica voor honden

Prebiotica en probiotica voor honden ondersteunen de darmflora en verbeteren de algemene gezondheid van je huisdier.

Probiotica zijn levende bacteriën die, wanneer gegeven aan je hond, helpen om de balans van goede bacteriën in de darmen te herstellen en te onderhouden. Dit is vooral nuttig wanneer de hond antibiotica heeft gehad of wanneer zijn darmflora niet goed functioneert.

Prebiotica daarentegen zijn voedingsstoffen die de groei van deze gunstige bacteriën bevorderen. Ze dienen als ‘voeding’ voor de probiotica. Het verschil tussen pre- en probiotica ligt dus in hun functie: probiotica zijn de levende bacteriën zelf, terwijl prebiotica de groei en activiteit van deze bacteriën ondersteunen.

Samen kunnen ze helpen om de darmgezondheid van honden te optimaliseren, wat essentieel is voor een blije en gezonde hond.

Waarom probiotica voor je hond?

De darmen zijn cruciaal voor het behouden van onze gezondheid en die van onze honden. Een goed functionerend darmstelsel voorkomt ziekten en aandoeningen. Binnen de darmflora leven talloze bacteriën, zowel heilzame als schadelijke.

De heilzame bacteriën zijn essentieel; ze sturen belangrijke lichaamsprocessen aan, ondersteunen de spijsvertering en beschermen tegen schadelijke bacteriën die ziekten kunnen veroorzaken.

Echter, factoren zoals slechte voeding of een antibioticakuur, die alle bacteriën doodt inclusief de heilzame, kunnen leiden tot een overhand van schadelijke bacteriën en zo ziekte veroorzaken.

Een verstoorde darmflora kan de vertering en de opname van essentiële voedingsstoffen bemoeilijken, wat vervolgens kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het handhaven van een gezonde darmflora is dus van vitaal belang voor zowel mensen als honden.

Probiotica speelt hierin een belangrijke rol door miljarden goede bacteriën toe te voegen die helpen de balans te herstellen en te onderhouden, wat bijdraagt aan een optimale gezondheid.

Diverse wetenschappelijke studies bevestigen de voordelen van probiotica, waaronder de effectiviteit ervan tegen antibiotica gerelateerde diarree (AGD). Daarom wordt aangeraden om zowel voor, tijdens als na een antibioticakuur probiotica aan je hond te geven.

voordelen van probiotica

Naast de algemene gezondheidsvoordelen van probiotica voor honden die eerder zijn besproken, zijn er specifieke resultaten die je kunt observeren door jouw hond natuurlijke, gezonde probiotica te geven.

Probiotica kunnen een positieve invloed hebben op chronische maagdarmstoornissen, obesitas, leverziekte, en stemmings- en gedragsstoornissen. Het toedienen van een natuurlijk probiotisch supplement kan jouw hond de volgende extra voordelen bieden:

 • Sterke vermindering van allergische symptomen.
 • Effectieve behandeling van zowel diarree als obstipatie.
 • Een gezondere huid en een glanzendere vacht.
 • Vermindering van onaangename geurtjes uit winden.
 • Verbeterde ademhaling.
 • Vermindering van door gist veroorzaakte stoornissen.
 • Regulering van de darmfunctie.
 • Verlaging van stressniveaus.

Natuurlijke probiotica voor honden bevatten één of meer soorten bacteriën en/of gisten die diverse gezondheidsbevorderende functies vervullen.

Specifieke stammen zoals Bifidobacterium zijn effectief in het verkorten van de duur van diarree en het versterken van het immuunsysteem van honden.

Lactobacillus speelt bijvoorbeeld een cruciale rol bij de opname van voedingsstoffen en het optimaliseren van het spijsverteringsproces.

Probiotica hond tegen jeuk en stress

Het geven van probiotica aan je hond kan helpen bij het verminderen van jeuk en stress, twee veelvoorkomende problemen bij zowel honden als katten. Deze problemen worden vaak veroorzaakt door onevenwichtigheden in de darmflora.

Probiotica bevatten goede darmbacteriën die essentieel zijn voor het optimaliseren van de darmen van je hond. Door het verstrekken van de beste probiotica, help je de darmflora van je hond in balans te brengen, wat resulteert in een gezondere huid en minder jeuk.

Daarnaast spelen prebiotica en probiotica een cruciale rol in het verminderen van stress bij honden door de algehele gezondheid en het welzijn van de darmen te verbeteren.

Wanneer de darmen van je hond optimaal functioneren, heeft dit een positief effect op het zenuwstelsel, waardoor je hond rustiger en minder gestrest kan zijn.

Dit helpt niet alleen bij het verlichten van stress, maar bevordert ook een gelukkiger en gezonder leven voor je hond. Doorlopend gebruik van probiotica zorgt ervoor dat deze voordelen behouden blijven.

Probiotica hond tegen verlatingsangst

Probiotica kunnen een ondersteunende rol spelen bij het verminderen van verlatingsangst bij honden, vooral als dit gecombineerd wordt met andere gedragstherapieën.

Door probiotica aan je hond te geven, werk je aan het versterken van de darmflora van jouw hond. Een gezonde darmflora is essentieel, want er is een directe verbinding tussen de darmen en de hersenen, bekend als de ‘darm-hersenas’. Deze verbinding kan invloed hebben op de stemming en het gedrag van je hond.

Het gebruik van probiotica kan dus helpen om de algemene stressniveaus te verminderen en je hond kalmer te maken wanneer hij alleen thuis is. Dit maakt probiotica een waardevolle aanvulling op de dagelijkse routine, vooral voor honden die neigen naar angst en stress.

Welke Probiotica voor je hond?

Om te bepalen welke probiotica geschikt zijn voor honden, is er geen duidelijke “winnaar”. Er zijn echter meerdere probiotische stammen waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze veilig en effectief zijn voor honden. Hier volgt een overzicht van enkele aanbevolen probiotica voor honden:

 • Enterococcus faecium: Deze bacterie bevindt zich in het maagdarmkanaal van honden en bevordert de gezondheid en het functioneren van het immuunsysteem, waardoor de weerstand tegen infecties en ziekten toeneemt. Wel is bekend dat sommige stammen van E. Faecalis snel resistent kunnen worden tegen veel gangbare antibiotica.
 • Lactobacillus acidophilus: Dit probioticum ondersteunt de spijsvertering van je hond, verbetert de huid en zorgt voor een mooiere vacht. Het wordt vooral aanbevolen voor pups, omdat het kan helpen allergieën en andere ziekten op latere leeftijd te verminderen.
 • Lactobacillus casei: Bekend als de melkzuurbacterie, helpt deze bacterie bij het beschermen van de darmen en het verbeteren van de algehele gezondheid van jouw hond, waardoor spijsverteringsproblemen zoals diarree en winderigheid verminderd worden.
 • Lactobacillus plantarum: Deze bacterie heeft een antioxidatieve werking en versterkt het immuunsysteem. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Lactobacillus plantarum ontstekingen aan de darmwand kan verminderen en daarmee (langdurige) diarree voorkomt.
 • Bifidobacterium bifidum en Bifidobacterium animalis: Beide bacteriën leven in de dikke darm van honden. Bifidobacterium bifidum helpt het maagdarmstelsel te verbeteren en darminfecties te voorkomen, terwijl Bifidobacterium animalis, die vooral bij honden voorkomt, effectief is bij de behandeling van acute diarree en bijdraagt aan de algehele gezondheid van de darmen.

Het kiezen van een probiotica supplement dat meerdere van deze stammen bevat, kan jouw hond voorzien van de benodigde probiotica om zijn gezondheid te ondersteunen.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *