Griffon Fauve de Bretagne – informatie over Uiterlijk, karakter, prijs en meer

De griffon fauve de Bretagne is een hondenras dat afkomstig is uit Frankrijk. Het ras was in de 16e eeuw geliefd bij koning Frans I van Frankrijk. De griffon fauve de Bretagne is een jachthond, die geschikt is voor de jacht op allerlei soorten wild.

De Griffon Fauve de Bretagne, een middelgrote en aanhankelijke hond, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw. 

Dit ras, bekend om zijn uitstekende jachtkwaliteiten, werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op vossen, wilde zwijnen, beren, en zelfs wolven. 

Hun goede neus en het vermogen om op moeilijk terrein te werken maakten hen tot een populaire jachthond onder de adel, waaronder koning François I in de vroege 16e eeuw.

De Griffon Fauve de Bretagne is ontstaan in de regio Vendée, en zijn rossige vacht en robuuste bouw zijn kenmerkend. 

Als echte meutehond werd hij vaak in een roedel grootgebracht en gebruikt voor de wolvenjacht en het opsporen van hazen. Zijn aanhankelijke aard maakt hem ook een geliefde gezelschapshond binnen een gezin.

In de 19e eeuw, rond 1800, werd het ras verder ontwikkeld en gepopulariseerd. 

Ondanks de veranderingen in de jachtpraktijken en de afname van de wolvenpopulatie in Frankrijk, bleef de Griffon Fauve de Bretagne een gewaardeerde jager dankzij zijn onverschrokken karakter en uitstekende jachteigenschappen.

De Nederlandse Fauve de Bretagne Club en verschillende rasverenigingen zetten zich in om de rijke geschiedenis en de unieke kenmerken van dit prachtige ras te behouden, terwijl ze ook aandacht besteden aan gezondheid en welzijn.

FCI Groep 6 lopende honden en speurhonden

De Griffon Fauve de Bretagne, een robuuste en moedige hond met een opvallende roestbruine vacht, behoort tot de FCI Groep 6. 

Deze groep omvat lopende honden, speurhonden en aanverwante rassen. De Griffon Fauve de Bretagne is specifiek ingedeeld als een lopende hond. 

Wat betekent dat hij oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht, gebruikmakend van zijn uitstekende reukvermogen om wild op te sporen en te volgen.

Dit ras, met zijn diepgewortelde jachttraditie, staat bekend om zijn onvermoeibare werklust en zijn vermogen om over ruw terrein te navigeren. 

De Griffon Fauve de Bretagne is een van de oudste Franse hondenrassen, met een geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen.

Uiterlijke kenmerken en oren van een Griffon Fauve de Bretagne

De Griffon Fauve de Bretagne, een middelgroot hondenras, valt op door zijn unieke uiterlijke kenmerken. Met een schofthoogte die typerend is voor zijn formaat, belichaamt deze hond kracht en wendbaarheid. 

Een opvallend kenmerk van dit ras is de diep steenrode vacht, een kleur die zowel zeldzaam als prachtig is binnen de hondenwereld. 

De vacht vereist regelmatige verzorging en moet frequent geborsteld worden om klitten te voorkomen en te zorgen dat deze mooi en gezond blijft.

De oren van de Griffon Fauve, die zacht en hangend zijn, dragen bij aan zijn expressieve gezicht en vereisen speciale aandacht tijdens het borstelen om ze schoon en vrij van vuil te houden. 

De combinatie van deze kenmerken, van de karakteristieke kleur tot de goed geproportioneerde bouw, maakt de Griffon Fauve de Bretagne tot een opvallende verschijning.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

Bij de Griffon Fauve de Bretagne, zoals bij vele hondenrassen, zijn er enkele erfelijke ziektes en aandoeningen waar potentiële eigenaren rekening mee moeten houden. 

Het regelmatig schoon en onderhouden van het dier kan bijdragen aan de preventie van sommige van deze problemen.

De meest voorkomende erfelijke ziektes en aandoeningen bij dit ras omvatten:

 1. Heup- en elleboogdysplasie: Een aandoening die vooral grotere rassen treft en kan leiden tot pijnlijke gewrichtsproblemen en artritis.
 2. Oogproblemen: Diverse oogproblemen kunnen voorkomen, variërend van eenvoudige irritaties tot ernstigere aandoeningen zoals cataract.
 3. Allergieën: Deze kunnen zich uiten in huidproblemen of voedselallergieën en vereisen een aangepast dieet of medicatie.
 4. Oorinfecties: Door hun hangende oren zijn ze vatbaarder voor oorinfecties, wat benadrukt hoe belangrijk regelmatige schoonmaak is.
 5. Huidproblemen: Verschillende huidaandoeningen kunnen voorkomen, vaak als gevolg van allergieën.

Het karakter van de Griffon Fauve de Bretagne

De Griffon Fauve de Bretagne staat bekend om zijn aanhankelijke karakter en is een zeer gehoorzame hond. Dit ras past goed binnen een gezin en kan uitstekend opschieten met andere huisdieren. 

Hun gedragskenmerken omvatten loyaliteit en een sterke band met hun eigenaren, wat hen een favoriet maakt onder hondenbezitters.

Ondanks hun zachte aard hebben deze honden een sterk jachtinstinct, een overblijfsel van hun dagen op de wolven- en hazenjacht. 

Hun volhardende aard maakt hen uitstekende jagers, maar ook loyale gezelschapsdieren. Het is belangrijk om dit jachtinstinct in goede banen te leiden en ze de nodige beweging en mentale stimulatie te geven die hun behoeften als hond vervullen.

Het aanhankelijke karakter van de Griffon Fauve de Bretagne vereist dat ze niet te lang alleen worden gelaten, omdat dit ongewenst gedrag kan veroorzaken. 

Ze leren snel en reageren goed op positieve bekrachtiging, waardoor het makkelijker is om goed gedrag aan te moedigen en ongewenst gedrag af te leren.

close up van griffon fauve de Bretagne

De verzorging van de Griffon Fauve de Bretagne

De Griffon Fauve de Bretagne, met zijn indrukwekkende uithoudingsvermogen, heeft voldoende beweging nodig om zijn energie kwijt te kunnen. 

Deze actieve hond moet goed afgericht worden met een beloningsgerichte aanpak om positief gedrag te stimuleren. 

Hun vacht vereist regelmatige verzorging; een paar keer per week gekamd of geborsteld om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen, vooral tijdens de rui wanneer er meer haaruitval is.

Deze honden moeten regelmatig geborsteld worden, niet alleen om hun vacht schoon en gezond te houden, maar ook om te helpen bij de band met hun eigenaren. 

Als huisdieren binnen een gezin kunnen ze goed opschieten met kinderen en andere huisdieren, mits ze hieraan van jongs af aan gewend raken. 

Frequente bezoeken aan de dierenarts zijn cruciaal om hun gezondheid te waarborgen en eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig te detecteren.

Een goede verzorging van de Griffon Fauve de Bretagne houdt ook in dat u voldoende tijd investeert in hun training en socialisatie.

Socialisatie en opvoeding van de Griffon Fauve de Bretagne

De Griffon Fauve de Bretagne staat bekend om zijn aanhankelijke karakter en is een uitstekende gezinshond die goed kan opschieten met kinderen en andere huisdieren. 

Vroege socialisatie en consequente training zijn cruciaal voor deze energieke jachthond. Begin al op jonge leeftijd met het voorstellen van verschillende mensen, dieren en omgevingen om een evenwichtige en sociale hond te ontwikkelen.

Deze ras heeft een natuurlijk jachtinstinct, dus het is belangrijk om gehoorzaamheidstraining te integreren om ongewenst gedrag, zoals achtervolgen, te beheersen. 

Beloningsgerichte trainingstechnieken werken goed voor de Griffon Fauve de Bretagne, omdat ze aanmoediging en positieve versterking nodig hebben om te leren. Frequente, korte trainingssessies houden hun aandacht vast en versterken hun leerproces.

Naast de geestelijke stimulatie hebben ze ook fysieke activiteit nodig om hun energie kwijt te kunnen. 

Het betrekken van je Griffon Fauve de Bretagne bij activiteiten zoals lange wandelingen, spelletjes halen, en behendigheidstraining kan helpen om hen mentaal en fysiek tevreden te houden.

Hoeveel ervaring vereist een Griffon Fauve de Bretagne

Een Griffon Fauve de Bretagne staat bekend om zijn aanhankelijke karakter en jachtinstinct, wat betekent dat dit ras goed kan gedijen bij eigenaren van verschillende ervaringsniveaus. 

Echter, zoals bij alle honden, is een zekere mate van kennis en voorbereiding belangrijk om aan hun behoeften te voldoen. 

Voor beginnende hondeneigenaren biedt de Griffon Fauve een goede kans om te leren over hondentraining en -verzorging, gezien hun aanhankelijke aard en bereidheid om te leren.

Ze reageren goed op beloningsgerichte training, wat het proces voor nieuwelingen vergemakkelijkt.

Voor meer ervaren hondenbezitters die interesse hebben in jacht of hondensporten, biedt de Griffon Fauve dankzij zijn jachtinstinct en uithoudingsvermogen, een spannend en actief partnerschap. 

Hun energieke karakter vereist echter voldoende fysieke en mentale stimulatie, iets waar ervaren eigenaren goed op voorbereid zijn.

Is training noodzakelijk?

Training is onmisbaar voor een Griffon Fauve de Bretagne, net als bij elk ander hondenras. Deze aanhankelijke, intelligente honden hebben een sterk jachtinstinct en zijn van nature actief.

Vroege en consistente training essentieel is om ze goed te socialiseren en ongewenst gedrag te voorkomen. 

Training helpt niet alleen bij het ontwikkelen van een sterke band tussen de hond en zijn eigenaar, maar zorgt er ook voor dat de Griffon Fauve zijn energie op een positieve manier kanaliseert.

Beloningsgerichte trainingstechnieken werken het best bij deze ras, benadrukkend op positieve versterking en geduld. 

Dit moedigt hen aan om te leren en te gehoorzamen, zonder de noodzaak voor strenge correcties. Aangezien ze zijn gefokt voor de jacht in meutes, is het ook belangrijk om hen te trainen in gehoorzaamheid en terugroepen.

Hoeveel beweging heeft een Griffon Fauve de Bretagne nodig?

De Griffon Fauve de Bretagne, bekend om zijn uithoudingsvermogen en actieve aard, vereist dagelijks voldoende beweging om gezond en gelukkig te blijven. 

Als een ras met een sterke jachtachtergrond hebben deze honden de neiging om veel energie te hebben die moet worden gekanaliseerd door regelmatige fysieke activiteiten. Het is aanbevolen dat ze minimaal één tot twee uur per dag aan beweging krijgen.

Deze beweging kan bestaan uit lange wandelingen, rennen in een veilig afgesloten gebied, spelen met andere honden, deelname aan hondensporten of speurwerk. 

Deze activiteiten helpen niet alleen om hun fysieke behoeften te vervullen, maar stimuleren ook mentaal, wat cruciaal is voor dit intelligente ras.

Griffon fauve de Bretagne geniet van zijn dagelijkse wandeling in de natuur

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Griffon Fauve de Bretagne staat bekend om zijn aanhankelijke karakter en vriendelijke aard, wat hem een uitstekende gezelschapshond maakt, ook in gezinnen met kinderen en andere huisdieren. 

Deze middelgrote hond is geduldig en liefdevol, en kan goed opschieten met iedereen in het huishouden, mits van jongs af aan goed gesocialiseerd.

Met kinderen tonen Griffon Fauve de Bretagnes een natuurlijke zachtaardigheid. Ze zijn speels en kunnen goed deelnemen aan gezinsactiviteiten. 

Echter, zoals bij alle interacties tussen honden en kinderen, is toezicht altijd aangeraden om zowel de veiligheid van het kind als die van de hond te waarborgen.

Wat andere huisdieren betreft, kan de Griffon Fauve de Bretagne doorgaans goed overweg met andere honden en zelfs katten, vooral als ze samen zijn opgegroeid. 

Hun jachtinstinct kan echter een factor zijn bij de interactie met kleinere dieren, dus introducties moeten voorzichtig en gecontroleerd gebeuren.

Voordelen van een Griffon Fauve de Bretagne

 1. Aanhankelijk: Ze zijn extreem loyaal en liefdevol naar hun familie.
 2. Goed met kinderen: Met de juiste socialisatie kunnen ze uitstekende gezelschapsdieren zijn voor gezinnen met kinderen.
 3. Sociaal met andere honden: Vanwege hun meutehond achtergrond, gaan ze over het algemeen goed om met andere honden.
 4. Actief: Perfecte metgezel voor actieve mensen die genieten van buitenactiviteiten.
 5. Intelligent: Ze zijn slim en kunnen snel nieuwe commando’s leren, wat ze geschikt maakt voor verschillende hondensporten.

Nadelen van een Griffon Fauve de Bretagne

 1. Veel beweging nodig: Ze vereisen dagelijks veel beweging, wat een uitdaging kan zijn voor minder actieve eigenaren.
 2. Regelmatige verzorging: Hun vacht vereist regelmatige verzorging om klitten te voorkomen en om dode haren te verwijderen.
 3. Kan koppig zijn: Hun intelligentie kan soms leiden tot koppigheid, wat een consequente opvoeding vereist.
 4. Jachtinstinct: Hun sterke jachtinstinct kan een uitdaging zijn in omgevingen met veel wilde dieren of kleinere huisdieren.
 5. Gezondheidsproblemen: Zoals bij veel rassen, kunnen ze gevoelig zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen, zoals heup- en elleboogdysplasie.

Levensverwachting

De Griffon Fauve de Bretagne is een robuust en levenslustig ras dat bekend staat om zijn relatief goede gezondheid. Gemiddeld kunnen deze honden een leeftijd bereiken van ongeveer 10 tot 14 jaar. 

Prijs bij fokkers en adoptie

De prijs van een Griffon Fauve de Bretagne puppy in Nederland ligt gemiddeld tussen de €800 en €1.200.

Factoren die de prijs kunnen beïnvloeden zijn:

 • Reputatie van de fokker: Erkende fokkers met honden met showkwaliteit of uit bloedlijnen met kampioenen vragen doorgaans meer.
 • Stamboom: Pups met een erkende stamboom van de Nederlandse Kennel Club zijn duurder dan pups zonder stamboom.
 • Kleur: Zeldzame kleuren zoals wit met rood kunnen duurder zijn.
 • Geslacht: Reuen zijn soms duurder dan teven.
 • Leeftijd: Volwassen Griffon Fauve de Bretagnes zijn doorgaans goedkoper dan puppy’s.

Soortgelijke rassen

 • Duitse Staande Hond: Een veelzijdige jachthond bekend om hun intelligentie, trainbaarheid en uithoudingsvermogen. Prijzen variëren doorgaans tussen €600 en €1.000.
 • Brittany: Een energieke jachthond met een aanhankelijk karakter. Prijzen variëren doorgaans tussen €800 en €1.200.
 • Dwergschnauzer: Een populaire hond met een scherp karakter en baard. Prijzen variëren doorgaans tussen €500 en €800.

Aanvullende tips

 • Doe je onderzoek: Griffon Fauve de Bretagnes zijn honden met veel energie die veel beweging, training en mentale stimulatie nodig hebben.
 • Ontmoet de fokker en de ouders: Bezoek bij aankoop van een pup de fokker thuis en ontmoet de ouders van de pup om hun gezondheid en temperament te beoordelen.
 • Vroeg trainen en socialiseren: Griffon Fauve de Bretagnes zijn intelligent, maar kunnen eigenzinnig zijn. Consistente, positieve bekrachtigingstraining vanaf jonge leeftijd is essentieel.
 • Oefenbehoeften: Griffon Fauve de Bretagnes hebben dagelijkse wandelingen, speeltijd, training en mentale uitdagingen nodig om gelukkig en gezond te blijven.

Vind een fokker van Griffon Fauve de Bretagnes

 • Zoek online naar fokkers: Je kunt online fokkers van Griffon Fauve de Bretagnes in Nederland vinden. Let op de website van de fokker, hun reputatie en ervaring, en of ze zijn aangesloten bij de Nederlandse kennel Club.
 • Neem contact op met rasverenigingen: De rasvereniging voor Griffon Fauve de Bretagnes in Nederland kan je fokkers in de buurt aanbevelen.
 • Bezoek hondenshows: Hondenshows zijn een goede gelegenheid om fokkers te ontmoeten en hun honden te zien

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *